A választott szülészért fizetni kell

szülészért fizetni

Az egészségügyi tárca jogszabály-tervezete szerint januártól minimum 25 ezer, maximum 100 ezer forintba kerülhet a kismamának, ha választott kórházban vagy választott orvosánál szeretne szülni. Bár ezzel tisztázódhatnak a viszonyok az orvos és beteg között, a hálapénz megszűnése kérdéses marad.

A tervezet szerint az az ellátás térítésmentes marad, amelyet a beteg a lakóhelyéhez közeli három kórházban végeznek el.  Minden egyéb esetben az ellátás 30 százalékát, de maximum 100 ezer forintot kell fizetni. Ez egy szülés esetében legalább 25 200, de legfeljebb 100 ezer forintot jelent.

A minisztérium célja az új szabályozással a hálapénz visszaszorítása. A 30 százalékos részleges térítési díj összege hasonló nagyságú, mint a hálapénz. A térítést a kórházak kapják, számla ellenében. Így a tárca szerint a beteg tudja, hogy mit kap a pénzéért cserébe, a kórházak pedig maguk dönthetnek, hogy mire használják fel a kapott összeget.

Egyedülálló koraszülött baba-mama szobák a II. Sz. Nőgyógyászati Klinikán

Kérdéses azonban, hogy ez valóban vissza fogja-e szorítani a hálapénzt, vagy pedig kétszer kell majd fizetnünk a szülésért: egyszer a kórháznak, egyszer az orvosnak?

Szólj hozzá Te is!

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Szia!
    A kérdésem a következő.Csak a hozzám legközelebbi koriban szülhetek,vagy ha van már választott korim oda is mehetek bizonyos összeg befizetése után?Előre kell fizetni vagy a szülés után?Mindez mellett szülhetek-e a választott dokinál vagy nem?

    • Szia!

      A hozzád legközelebb eső három kórházból választhatsz, és akkor nem kell fizetni. Ha másikba mész, akkor majd a szülés után kell kifizetni az ellátás, azaz a szülés díjának az egyharmadát, max. 100 ezer Ft-ot. Hogy ez hogy jön össze a dokiválasztással nem tudom. De ez még csak egy törvénytervezet, nem lehet tudni a pontos részleteket.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..