A várandósság fekete levesei: székrekedés, aranyér…

székrekedés, aranyér terhesen

A babavárás örömeibe olykor üröm is vegyül, ilyen lehet az aranyér vagy a székrekedés, de ezekre a tünetekre is vannak megoldások. És ideje is, hogy beszéljünk ezekről!

Testünk-lelkünk változik

A várandósság testi-lelki változásai messze túlmutatnak a méhünk, hasunk megnövekedésén. Valamennyi szervünk, szervrendszerünk bevonódik a folyamatba, érintett lesz a keringés rendszere, a légzőrendszer, a bőrünk, természetesen a nemi szerveink és az emésztés szervei is. Meglassulhatnak a bélmozgások, a szövetek között felszaporodhat a folyadék, lassulhat a végtagokban a vénás vér visszaáramlása, érintett lehet a nyirokkeringés is. Ezek együtt a vékony falú vénák kitágulásához, azaz visszértágulatokhoz vezethetnek, amik a nemi szervek, főleg a hüvely, szeméremtest visszereiben mutatkozhatnak meg. Sokszor merül fel a vaspótlás szükségessége is, ez tovább erősítheti a székrekedés jelenségét, ami a nehezített széklet ürítés miatt az aranyér kialakulásához, fokozódásához vezethet.

Egy népszerűtlen kettős

A felnőtt lakosság 50 %-a küzd az aranyér-székrekedés problémával, várandósságtól függetlenül is. Sokan úgy gondolják, hogy a műtét, kenőcs, székletlazítók majd megteszik a hatásukat. Amennyiben természetes úton, önmagunk számára a legjobbat akarva kívánjuk megoldani ezeket a gondokat, tartsuk szem előtt a következőket, melyekre érdemes ügyelnünk (csak címszavakban):

  • Folyadékfogyasztás: (pl.: meleg víz, mennyiség!), lazább lesz a széklet, jobb lesz a vérkeringés
  • Táplálkozás: rostdús, gyümölcsökben, zöldségekben gazdag ételek fogyasztása
  • Testmozgás: állapotunknak megfelelő, napi rendszerességgel végzett, akár csak hosszabb séta
  • Helyes testtartás: görbe tartás a szövetek összenyomása révén gátolja az áramlást mind a belekben, mind az erekben
  • Fordított testhelyzetek: a vénás keringés támogatása révén javítják a tüneteket (pl.: 1-2 percre megemelt csípő, háton fekve akár párnával vagy négykézláb alkartámasz, csípő emeléssel)
  • Székletürítés időben, ingerre (aki a kicsit nem becsüli…), rendszeresség!!!
  • Székletürítés (vizelet, szél) megfelelő módon, kevés préseléssel
  • Szorongás (szorulás…) csökkentése, lazítás
  • Végbél záróizom szorítása, lazítása ürítés előtt-után többször
  • Has masszírozása: jobb oldal lent-fel-haránt-le-bal oldal, kéz felemel, új kör

Az intimtorna tanfolyamokon a trénerek ezekben a kérdésekben is segítséget nyújtanak, a felsoroltak bővebb kifejtésével illetve további részletek megismertetésével.

Egyéb területeken – alsó végtag, szeméremtájék – kialakuló visszértágulatok esetén kiemelem a testmozgás, sportolás, egészséges életmód szerepét, a bőséges folyadékfogyasztás jelentőségét, ill. hogy várandósság alatt alkati tényezőktől függően ezek kifejezettebbek lehetnek. Gyakori tehermentesítés javasolt, naponta többször-sokszor (négykézlábas helyzetben, az intimtornát is ajánlott ebben a testtartásban végezni, emelt csípővel a vénás visszaáramlás elősegítésére), alsó végtagok ülés esetén legyenek megemelve, alátámasztva,  a fizikai terhelés minimálisra csökkentése szintén ajánlott.

Infinety hirdetés

Részletes leírást a Kriston Intim Torna című könyvben talál, remélem, segítségére tudtam lenni!

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Betegség terhesen rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Orvosi tanulmányaim során azt tapasztaltam, hogy kevés figyelem irányult az emberi test intim részeinek karbantartására, betegségeinek, elváltozásainak megelőzésére, a gyógyítás természetes lehetőségeinek megismerésére. A vizelet-,szél-,széklettartási zavar, a szexuális élet területén kialakuló nehézségek nagyon gyakori problémák. Az akaratlan vizeletvesztés, belső szervi süllyedések, fájdalmas menstruáció, aranyér, székrekedés, végbélgyengeség, intim torna, gátizom torna, szexualitást érintő kérdésekben tudok segíteni.
Előző cikkBabaszobából gyerekszoba
Következő cikkSzülés után 24 órával hazaengedhetik a kismamákat

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!