Advent gyerekekkel

adventi hangulat

A karácsony hangulata ezernyi kisebb-nagyobb apróságból és fontos dologból tevődik össze. Része ennek a közös készülődés is, hiszen így könnyebben megoszthatjuk majd az ünnep örömét is. Schwerteczky Adrienn lakberendezővel – arról beszélgettünk, hogyan vonhatjuk be a gyerekeket is az adventi készülődésbe.

– Adrienn, szerinted miből áll a össze a karácsony hangulata? Mennyire fontosak az illatok, színek, ízek a hangulat megteremtésében?

A karácsony hangulata szerintem leginkább az együtt töltött percekből, az együtt olvasott mesékből, együtt hallgatott zenékből, együtt énekelt énekekből áll össze. A havas kirándulásokból, a finom ételekből, a nagy nevetésekből, meghatódásból és örömből. Elsősorban ezekre figyeljünk és csak nagyon sokadszorra a többi hozzávalóra.

Mert igen, a karácsonyi hangulat alátámasztható különböző külső elemmel is: a narancs, a fahéj és a szegfűszeg illatával, a mézeskalács-sütéssel, a fenyőágakkal, apró fényekkel a lakásban. Javaslom, hogy ezeket együtt válasszuk ki, együtt helyezzük el mindazokkal, akikkel együtt fogunk ünnepelni – így már az advent is valóban felkészít bennünket az ünnepre.

– Ezek szerint érdemes már a tervezgetésbe, készülődésbe bevonni a családot? Mi az, amiben már a kicsik is tudnak segíteni a készülődés során?

A családot mindenképpen érdemes a készülődésbe bevonni – a lelkes, adventi hangulatba ringatott család jobban örül, és több örömet is jelent.

Az együtt összegyűjtött tobozokból, termésekből készíthetünk közösen adventi koszorút adventi koszorúvagy lakásdíszeket. A koszorú készítése az óvodásoknak talán még nagyon összetett feladat: ők inkább a színek, díszek kiválasztásában segíthetnek. Rájuk bízhatjuk például, hogy tűzdeljenek meg néhány narancsot szegfűszegekkel, aztán erre kössünk egy szép szalagot és lógassuk fel: remek illat lesz a lakásban.

Készíthetünk együtt ablakdíszeket is, nagyon bájos képeket kapni hobbiboltokban, de mi magunk is tervezhetünk.

Kérjük meg, hogy segítsenek a mézes sütésben. A kicsik is segíthetnek a kinyújtott tészta kisgyerek mézeskalácsot sütkiszúrásában: az könnyű munka, de nagyon látványos. A nagyobbakat pedig akár díszítésre, írókázásra is felkérhetjük. Ha nem túl jó a kézügyességük még, akkor se csüggedjünk: tegyünk apró pöttyöket a mázból a kisült mézesre, és ragasszunk vele fel színes cukorkákat, cukorgyöngyöket: igazán gyönyörű akkor is, ha teljesen szabálytalan.

Ha már tudják, hogy mi adjuk az ajándékokat: készítsenek ajándékokat ők is. Rajzolhatnak képet a családról – a nagyszülők örökké őrizgetni fogják –, vagy készíthetnek apró tárgyakat is, vagy játékokat egymásnak.

– Milyen közös programokat ajánlasz az adventi időszakra?

Menjünk együtt téli, havas kirándulásokra: a közös hóember-építés, hógolyózás-szánkózás jó móka. Ha nincs reményünk hóra, akkor gyűjtsünk tobozokat otthoni asztaldísznek, adventi koszorúnak, majd készítsük is el ezeket együtt.

karácsonyi vásárMeglátogathatunk együtt egy-egy karácsonyi vásárt is. Ha van rá lehetőségünk, akkor hétköznap és napközben menjünk, mert a nagy tömeg nem túl varázslatos. Együnk egy kürtőskalácsot, igyunk egy forró teát, és engedjük, hogy végignézzék a játékokat, gyermekprogramokat. A vásárokban gyakran van Betlehem: meséljük el a történetét.

Esténként olvashatunk téli és karácsonyi történeteket, tanulhatunk karácsonyi dalokat, készíthetünk sütőtököt, apró mézeseket. Decemberben sok helyen vannak karácsonyi vagy téli témájú báb- és gyermekszínházi előadások – menjünk el ilyenre is.

Készíthetünk nekik adventi naptárat is. Nem biztos, hogy a legjobb megoldás, ha minden adventi naptárnapra édességgel lepjük meg a gyereket: legyen a kis zsákocskákban vagy dobozokban inkább dió, mandula, alma, egy szép karácsonyi vers, ének, rajz, matrica, bármi más.

– Sokan nagyon stresszesnek élik meg a készülődést, a sok teendő miatt. El lehet ezt a stresszt kerülni?

Az egyik lehetséges megoldás, ha kevesebb teendőt, és ezáltal kevesebb stresszt vállalunk. Nem kell mindennek tökéletesnek lennie, az a jó, ha mindenki megtalálja a maga ünnepét, ami neki a legjobban megfelel. Engedjük meg magunknak a lazítást, és higgyük el: a felemásra sikerült mézes örök emlék lehet, vagy ha három fogás helyett csak kettő készül el, akkor is jóllakik a család, és ha az ajándékokat egy helyről szerezzük be, akkor sem bántódik meg senki. Egyszerűen nem ennek van jelentősége. Egy derűs, nyugodt családtagnak mindenki jobban örül, mint egy hibátlanra megtervezett, tökéletes, rideg-hideg, laboratóriumi ünnepnek.

A másik lehetőség – persze a kettőt kombinálni is lehet –, hogy több időt hagyunk a készülődésre. Sokszor ez is óriási, bármilyen egyszerű megoldás. Ha elég időt engedünk magunknak, akkor nem torlódnak fel a teendők, elkerül a feszültség, és nem utolsó sorban a költségek sem csak a decemberi hónapot terhelik, hanem szétoszthatók akár három-négy hónapra.

– Honnan jött az ötlet, hogy DVD-t adj ki a karácsonyi készülődésről? Egyáltalán, honnan ez a kiemelt érdeklődésed a karácsony iránt?

Szerencsés voltam gyerekként, hogy olyan családban nőttem fel, ahol tudtunk és szerettünk ünnepelni. Ezeknek a régi karácsonyoknak a hangulatát igyekszem megőrizni és továbbvinni, mindig új és új színekkel, ízekkel kiegészíteni. Az ünnep persze változik, ahogy változik a család is. Nincs két egyforma karácsony – nem csak más és más minden családnál, de egy család két, egymást követő karácsonya sem lesz mindig épp ugyanolyan.

Én minden évben új keretet tervezek karácsony ünnepének. Úgy igyekszem megvalósítani, hogy a hangulat és a szokások, rítusok ne változzanak, csak a díszlet legyen egyik évben csupa meleg, fémes ragyogás, máskor habos-havas-jégfehér vagy éppen barokkosan pompás. Szeretem meglepni a családom új receptekkel, új dekorációkkal, és a csengettyűgyűjtemény sem várakozhat új tagokra évekig. Azért a saját készítésű narancslikőr, a töltött mézespuszedlik és a lakásban ragyogó fények minden évben ugyanolyanok. Ahogy – remélem – a jó hangulat is.

Mi mindig nagy családdal, négy generációval, ezernyi apró ajándékkal és sokfogásos menüvel karácsonyozunk. Fontos a közös éneklés, az ajándékbontogatás, a lángoló puding és persze mind fontos: a puncsozgató nagymamák, az ajándékokkal szaladgáló gyerekek, a terített asztal stratégiai pontjait elfoglaló férfiak és csevegő nők hangulata.

Évek óta dolgozom azon, hogy segítsek ebben másoknak is, és ünnepként, örömként, stresszmentesen élhessék meg a karácsonyt. Eddig elsősorban fórumokon, a blogomon és természetesen a karácsonyra készülődős tanfolyamon volt alkalmam tanácsot vagy iránymutatást adni. Hálás vagyok mindazoknak, akik visszajelzéseikkel segítettek, így bátran kínálhatom például a narancsos almalekvár népszerű receptjét vagy a karácsonyi tervezgetéshez hasznos munkafüzet formátumát, mert tudom, hogy sokaknak segített. Most – bízom benne – a DVD még több emberhez juttathatja el a meghitt, derűs, szép emlékű karácsonyok megtervezésének, megszervezésének módját.

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkA gyermekkori agresszió
Következő cikkFöldi és földön kívüli rémségek