Ahol a nők együtt lehetnek

anyakozpontholdam-300x200.jpg

Első hallásra talán nem sokat mond, hogy ma, október 10-én van az Anyaközpontok II. Nemzetközi Világnapja, pedig egy világszerte egyre inkább terjedő kezdeményezésről emlékezünk meg ezen a napon.

Németországban és Ausztriában alakultak az első anyaközpontok. Ezekben az országokban a II. világháború  után létrehoztak Szülők Iskoláját, ahol a szülőket próbálták a nevelés nem agresszív módszereire oktatni. A tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy ezeken a tanfolyamokra a hátrányos körülmények között élő családok nem vesznek részt. Felkérték Monika Jaeckel szociológust, hogy derítse ki, mi ennek az oka. A kutatás tapasztalati alapján jöttek létre 1985-ben az első német anyaközpontok, alulról jövő kezdeményezésként.

Az anyaközpontok olyan közösségi helyek, amelyek nők, anyák és gyerekeik számára kínálnak programokat, lehetőséget, teret játékra, tanulásra, pihenésre, közös és egyéni tevékenységekre.

Ezek egymástól nagyon különbözőek lehetnek a helyi adottságoktól függően, de az közös bennük, hogy védett, barátságos környezetet kínálnak a betérők számára, és szervezésük alulról felfelé történik, a helyi nők, anyák részvételével. Így tehát nem tekinthető anyaközpontnak egy művelődési központ által szervezett kismama klub, de annak tekinthető egy olyan klub, amelyet kismamák, önkéntesek szerveznek, és egy művelődési házban kap helyet. Magyarországon az egyes településeken számtalan kismamaklub, női közösség működik és igyekszik segíteni a helyi nők, anyák mindennapjait.

Ma már világszerte huszonkét országban működnek ilyen közösségi helyek, Németországban például  50, Szlovákiában 27. 2006-ban megalakult az Anyaközpontok Nemzetközi Hálózata is. A klubok minden országban az önkormányzatok ,szociális  és családügyi minisztériumok, családkutató tudományos intézetek, alapítványok, felnőttoktató központok, folyamatos anyagi támogatásával működnek,de mindenhol függetlenek, munkájukba nem szólnak bele.

A Magyar Anyaközpont Hálózat hivatalosan még nem jött létre, informális és laza információ-csere van a magukat anyaközpontnak tekintő női közösségi terek között, amelyhez minden olyan női közösség kapcsolódhat, akik már most, vagy a jövőben anyaközpontként kívánnak működni.

A http://anyakozpontok.blogspot.com címen elérhető blog célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy egyre több helyi női közösség kapcsolódjon egymáshoz, tekintse magát anyaközpontnak és a más országokban már jól működő Anyaközpont Hálózatba szerveződjön a nők, anyák és ezen keresztül a családok mindennapjainak hatékony segítése érdekében.

A jelenleg működő anyaközpontok az Életkör, Budapesten, a Háztűzőrző Központ Tatán, a Holdam Udvar Miskolcon, a KANGA Egyesület Pécsett, a REGINA NőHáz Gödöllőn.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..