Egy éve tartóztatták le Geréb Ágnest

freegerebagnes-300x199.jpg

Dr. Geréb Ágnes egy esztendővel ezelőtt került előzetes letartóztatásba. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót október 5-én a szülészorvos két védőügyvédje, dr. Bánáti János és dr. Molnár Marcell. A fővárosban demonstrációt tartottak Geréb Ágnes szabadon bocsátásért, és megszólalt a Fővárosi Bíróság is az ügyben.

Sérült a védekezéshez való jog

Dr. Bánáti János védőügyvéd szerint a dr. Geréb Ágnes elleni eljárás az otthonszüléssel kapcsolatos tudományos, szociológiai, társadalmi kérdéseket kriminalizálja, a büntetőjog keretében bírálnak el orvosi kérdéseket. Az ügy másik jellemzője, hogy nem az eredeti szándék szerint gyakorolja a kényszerintézkedéseket. Geréb Ágnes letartóztatása során is történtek törvénysértések, például a kéz- és lábbilincs indokolatlan használata.

Az ügy konkrétumairól dr. Molnár Marcell beszélt. Szerinte jól példázza a védekezéshez való jog sérülését, hogy bár dr. Geréb Ágnes kijelentette, hogy részletes vallomást tesz és törekszik a nyomozó hatósággal az együttműködésre, az elmúlt év decemberétől a hatóság részéről nem történt kérdésfeltevés és az elkészült szakértői véleményeket sem ismertették vele. A gyanúsított akkor tud védekezni, ha erre lehetőséget adnak számára, kérdéseket tesznek fel neki, megismerheti a szakértői véleményeket, azokkal kapcsolatban nyilatkozhat, észrevételt tehet.

Igaz, hogy az ügyészség is úgy értékelte 2010 decemberében, hogy nincs szükség dr. Geréb Ágnes letartóztatására, mégis tíz hónapja a második legsúlyosabb kényszerintézkedést, a házi őrizetet alkalmazzák vele szemben. Újságírói kérdésekre válaszolva dr. Bánáti János elmondta, hogy házi őrizetet akkor rendelhet el az ügyészség, ha fennáll a lehetősége annak, hogy a gyanúsított megismétli a cselekményt. Ez dr. Geréb Ágnes esetében azért ellentmondásos kitétel, mert a szülészorvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, amely nem lehet szándékos, így a megismétlése is lehetetlen.

Az anya másképp látja, mint a mentősök

Kislánya, Eliza születéséről mesélt Száz Joli, akinek dr. Geréb Ágnes kísérte a szülését. A közvélemény – a megjelent hírek alapján – 2010-ben úgy értesült, hogy egy második kerületi lakásban otthonszülést követően életveszélyes állapotba került egy újszülött, és a kivérzett állapotban lévő anya nem akart kórházba menni, ezért a mentők értesítették a rendőrséget.

Az édesanya beszámolója szerint ezzel szemben az az igazság, hogy a kislány nem a szülés helyszíne miatt került életveszélyes állapotba, a szülés közben nem lépett fel komplikáció. Az újszülött egy méhen belüli fertőzés miatt tüdőgyulladást kapott, ezért voltak légzési nehézségei. Dr. Geréb Ágnes oxigénnel látta el az újszülöttet, és hívta a mentőket. Ez a gyakorlat olyan esetekben is, amikor egy kórházban nincs újszülött intenzív osztály. A babát a fertőzés antibiotikus kezelése miatt tartották két hétig kórházban, oxigénhiányból eredő károsodást nem szenvedett.

Az édesanya cáfolta azt is, hogy ő kivérzett állapotban lett volna, azt mondja, azért nem ment kórházba, mert jól érezte magát. Mindezek miatt az édesanya, akinek mind a négy gyermeke otthon, háborítatlan körülmények között jött világra, megdöbbent, amikor megtudta, hogy dr. Geréb Ágnes elleni egyik vádpont éppen az ő szüléséhez kapcsolódik.

A szülőket is büntetik – kutatás az otthonszülés helyzetéről

A Születésház Egyesület felkérésére, az Open Society Institut támogatásával készített felmérést az otthonszülés magyarországi helyzetéről Varró Gabriella szociológus 2010 októberében. A válaszadók tapasztalatai szerint, bár a szülés helyszínének és módjának megválasztása a nők Alkotmányban garantált joga, az otthonszülést választók gyakran ki vannak téve a hatóságok zaklatásának és az egészségügyi dolgozók rosszallásának. Mindezek miatt az otthonszülést titkolózás övezte az azt választó családok részéről, és elutasítás a különböző intézmények és hatóságok oldaláról.

Alapvető emberi jogok

Geréb Ágnes letartóztatásának egy éves évfordulóján a Szülők a Szabad Szülésért civil szervezet szervezésében nagyjából kétszázan gyűltek össze Budapesten, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött, hogy Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért demonstráljanak. A demonstráción fehér gerberákból rakták ki a résztvevők a Free Geréb Ágnes feliratot.

„Dr. Geréb Ágnes, a magyar otthonszülési mozgalom nemzetközileg elismert úttörője, akinek küzdelme nem csak a háborítatlan szülés jogáról, hanem a nők alapvető emberi jogairól, köztük a saját testük feletti önrendelkezési jogról is szól. Bízunk a független bíróság valóban független és körültekintő ítéletében, melyet az otthonszülés szakmai irányelveinek figyelembevételével hoz majd meg, meghallgatva az otthonszülésben jártas hazai és külföldi szakemberek véleményét, és figyelembe véve a jól bevált külföldi gyakorlatokat.” – hangzott el Ékes Ilona országgyűlési képviselőnek a demonstráción felolvasott nyilatkozatában.

Nem az otthonszülést, hanem Geréb Ágnest ítélte el a bíróság

A bíróság nem az otthonszüléssel kapcsolatban folytatott szakmai vitában foglalt állást, hanem Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt ítélte el halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt – reagált a Fővárosi Bíróság az MTI-nek a Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért tartott demonstráción elhangzottakra.

A Fővárosi Bíróság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elsőfokú bíróság ítéletének kihirdetésekor is elhangzott, az otthonszülés szabályainak hiánya önmagában nem jelenti azt, hogy tiltott lenne az otthonszülés. Az ítéletben kimondták: “önmagában a tervezett otthonszülés nem minősül olyan foglalkozási szabályszegésnek, amely más konkrét szabályszegő magatartás nélkül megvalósítaná a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést”.

A bíróság a közleményben kiemelte, hogy G. Ágnes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályán jelenleg is folyamatban van egy nyomozás foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt. A házi őrizet elrendelésére és meghosszabbítására pedig ezzel összefüggésben került sor – tették hozzá.

Igaz történetek szülésről, születésről 

Dr. Geréb Ágnes támogatói, édesanyák, bábák, a fogva tartás egy éves évfordulója napján útjára indítottak egy honlapot. A http://tortenetek.szules.hu/ oldalon minden napra egy-egy szál virág helyett egy-egy mesét nyújtanak át neki, és minden érdeklődőnek. Minden nap egy újabb történet lesz olvasható.

 

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA modern anyák változatosabban főznek
Következő cikkAhol a nők együtt lehetnek