Szabadságot Geréb Áginak!

szuloilead-80x80.jpg

Vasárnap tartotta első „szülői értekezletét” Dr. Geréb Ágnes és bábatársai, valamint a szabad szülés ügyének védelmében a Szülők a Szabad Szülésért Társaság és a Születésház Egyesület. A találkozó célja az volt, hogy összefogja a segíteni akarókat, szervezett hátteret és csapatot hozzanak létre, a hatékonyabb fellépés érdekében.

Dr. Geréb Ágnest 2010. október 5.-én vette őrizetbe a rendőrség, miután a Napvilág Születésházban egy, eredetileg tanácsadásra érkezett édesanyánál váratlanul megindult a szülés, komplikációk léptek fel, és az újszülött babához mentőt kellett hívni. A doktornőt ezért foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják. Az ügyészség kérésére a Pesti Központi Kerületi Bíróság október 8.-án 30 napra előzetes letartóztatásba is helyezte, indoklásuk szerint „ szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el, tanúk befolyásolásával, iratok megsemmisítésével vagy elrejtésével, illetve más módon a bizonyítást megnehezítené, avagy veszélyeztetné.” A jogsértőnek tartott előzetes letartóztatás miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Dr. Geréb Ágnes ügyvédje.

Első Szülői Értekezlet

Közben az előzetes letartóztatásban lévő doktornőt családtagjai nem látogathatták, kéz-,  láb- és derékbilincsben vezették tárgyalásra, nem engedték ki a napi levegőztetésre, és előfordult, hogy a tárgyalás előtti migrénrohama alatt megtagadták tőle a gyógyszert. Október végéig csak parlamenti képviselők látogathatták, ám a  doktornőt a beszélő előtt és után is teljes testi motozásnak vetették alá, amely a testnyílásaiba való betekintéssel járt. Október 22.-én aztán már az emberjogi bizottság alelnökét és az LMP egyik képviselőjét sem engedték be hozzá, a törvénnyel szemben egy ügyészségi körlevélre hivatkozva.

A doktornőt először november 2.-án látogathatták meg családtagjai, beszámolójuk szerint “nincs megtörve és nem is lesz, mert még a perekkel, a rágalmazásokkal, az atrocitásokkal, a megaláztatással sem érnek a bokájáig se…Tud a rengeteg emberről aki vele érez, aki a közös ügyért, önmagától kiteszi szívét-lelkét. Hogy jó tudnia ott bent, hogy vele vagyunk…”.

Hazai és nemzetközi tiltakozás

A Dr. Geréb Ágnessel történtek hazai és nemzetközi tiltakozáshullámot váltottak ki. Itthon demonstrációt, és élőláncot szerveztek támogatói, közleményt adott ki több civil szervezet, és négy petícióhoz is gyűjtenek aláírásokat, melyek részben Dr. Geréb Ágnes szabadon bocsátását, részben a magyar szülészeti ellátás humanizálását kérik:

Első Szülői Értekezlet

A fogvatartási körülmények kivizsgálása érdekében több civil nőszervezet javasolta a parlament emberjogi bizottságának kihelyezett bizottsági ülés tartását a Nagy Ignácz utcai Büntetésvégrehajtó Intézet előtt. A bizottságtól kapott válasz szerint – bár nem tartottak kihelyezett ülést – megbízták Szabó Tímea (LMP) és Ékes Ilona (FIDESZ) képviselőket a tények tisztázásával.

A doktornőt kormánypárti és ellenzéki képviselők is látogatták a fogdában, és úgy tűnik, az otthon- ill. intézményen kívüli szülés szabályozása lendületet vett, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága megkezdte az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel, melyeknek a lezárását év végére ígérik.

Az ügy nemzetközi visszhangot is kapott, Prágában bábák tüntettek Dr. Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért, az egyik legnagyobb brit napilapban a magyar hatóságok eljárását súlyosan elítélő hangvételű cikk jelent meg, a nemzetközi Ashola Alapítvány, melynek Dr. Geréb Ágnes is a tagja, levélben tiltakozott az eljárás ellen, az Európai Női Lobby (EWL) pedig, tagszervezete, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezésére, levélben kérte az Európai Bizottság közbenjárását.

Elismert hazai és nemzetközi szakemberek is kiálltak Ágnes mellett, köztük Ranschburg Jenő, Dr. Czeizel Endre, vagy Marsden Wagner szülész-nőgyógyász, a WHO volt igazgatója.

Mozgalom a szabad szülésért

A Szülői Értekezleten elhangzott tájékoztató szerint a Szabad szülésért mozgalomhoz több ezer felajánlás, ötlet, megkeresés érkezett, melyeknek csak egy töredékével tudtak eddig – anyagi és emberi erőforrások hiányában – foglalkozni. Szükségessé vált egy szervezett csapat felállítása, magának a rendezvénynek is ez volt az elsődleges célja, és várhatóan még több ilyenre is sor kerül majd.

A segíteni akarók helyben kapcsolatba léphettek, csatlakozhattak a kialakult munkacsoportokhoz, a sajtóval való kapcsolattartástól kezdve az on-line fórumozáson és politikai lobbizáson keresztül akciók és demonstrációk szervezéséig, ki-ki  megtalálhatta az egyéniségének és érdeklődési területének legjobban megfelelő tevékenységet.

Békés Bence

Békés Bence, a Születésház Egyesület szóvivője szerint a mozgalom legfontosabb feladata most az, hogy azok a szakemberek, akik most büntetőeljárás alatt állnak, folytathassák a munkájukat, mely kiemelkedő szakmai színvonalú nemzetközi összehasonlításban is. El kell fogadtatni a társadalommal, hogy a bábaság egy magas szintű, professzionális szakma, bár “egy olyan országban, ahol az ÁNTSZ a legelfogadottabb intézmény, nehéz lesz elfogadtatni, hogy az otthonszülés is biztonságos lehet”. Hangsúlyozta, hogy megfontoltan, higgadtan és hitelesen kell fellépni, mivel minden akciójuk befolyásolja “mind Ágiék, mind az Ügy helyzetét”. Szervezeti háttérre pedig azért van szükség, mert fontos, hogy egy-egy akció minél nagyobb visszhangot kapjon, és minél több emberhez eljuttassa a mozgalom  mondanivalóját.

A szervezők továbbra is várják a leveleket, segítség-felajánlásokat a szabadszules@gmail.com e-mail címre. Adományokat a következő számlaszámra lehet küldeni: Születésház Egyesület CIB Bank 10700567-65588927-51100005, swift: CIB HHUHB, Iban: H88 1070 0567 6558 8927 5110 0005.  Az utalás közleményébe a “freegereb.org” szót kell beírni.

A következő demonstráció a november 8.-ára szervezett fáklyás felvonulás lesz.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal

Fotó: Kocsis Gábor

Szólj hozzá Te is!

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Sitteljék csak le. Azok a csecsemők is megérdemelték volna az életet akik meghaltak a kezei közt. Egy szülésznő kezei közt nem hal meg ennyi gyerek egész praxisa alatt mint ennek a kókány nőnek. Ki se kéne engedni soha többet.

Comments are closed.