Geréb Ágnest letartóztatták – békés demonstráció ma délután

gerébágnes-80x80.jpg

Őrizetbe vette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt és három bábatársát az éjszaka a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületi Napvilág születésházban. Geréb Ágnes és társai azóta vizsgálati fogságban vannak. Támogatásukra ma délután békés demonstráció lesz a volt Egészségügyi Minisztérium előtt.

Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint rohamkocsijukat kedd délután a XII. kerületbe egy újszülötthöz riasztották. Amikor a mentők megérkeztek, a kisfiú nem lélegzett és nem volt elégséges vérkeringése, ellátását azonnal megkezdték. Az életmentésbe bekapcsolódott a speciális gyermek-mentőorvosi kocsi és a koraszülöttmentő személyzete is.  Az újszülöttet és az anyát kórházba szállították. A XII. kerületi Napvilág születésház előtt az újszülött édesapja intett le egy mentőautót azzal, hogy a csecsemő meghalt, az épületben akkor próbálták a gyereket újraéleszteni.

A BRFK kedd este annyit erősített meg, hogy érkezett hozzájuk egy bejelentés, miszerint a XII. kerületben, az Alma utca egyik házában, feltehetően egy otthon végzett szülés során, a megszületett kisbabát újra kellett éleszteni.

Az Index értesülései szerint a helyszínre érkezett kommandósok a születésházban éppen zajló szülésfelkészítő tanfolyam résztvevőit is a lakásban tartották, csak jóval később, igazoltatás után engedték el őket.

Békés demonstráció a szabad szülésért

Geréb Ágnes támogatói békés demonstrációt tartanak ma, október 6-án délután 16.30-tól a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága (volt Egészségügyi Minisztérium) előtt (1051 Budapest, Arany János u. 6-8.).

„Nem cél haragot gerjeszteni, nem cél véresszájjal követelőzni. Célunk erőt demonstrálni. Jöjjenek a gyerekek, fölnőttek, nagymamák, barátok – ne csak otthonszültek. Alapvető emberjogi kérdés, hogy mindenki ott szüljön, ahol akar. Jelenlétünkkel szeretnénk kifejezni együttérzésünket mind a tegnap született kisbaba és családja felé, mind afelé a több ezer család felé, akiket kórházi szülés közben vagy következtében ért tragédia. És nem utolsó sorban Geréb Ágnes felé, aki két évtizede küzd a szabályzásért és most ezért börtönben kell ülnie.” – áll a szervezők felhívásában.

22 éve küzdenek Geréb Ágnes és társai azért, hogy szabályozzák az intézeten kívüli szülést, kapjon szakmai kódot, és végre szűnjön meg a törvényen kívüli állapot. Az otthonszülés szabályozását legutóbb 2007-ben tűzte napirendre az egészségügyi tárca, érdemi változás mégsem történt, az egyeztetések kisebb-nagyobb megszakításokkal folytak, azonban a döntést rendre elodázták.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSóbarlang, sószoba, levegőszűrő – sós levegő a nagyvárosban
Következő cikkÁllásbörze: hogyan készülj fel?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..