Ne becsüljük alá a kézmosás fontosságát!

kézmosás

A kézmosás nem vesz igénybe sok időt és energiát, mégis nagy segítségünkre lehet az akár hetekig is elhúzódó, sok kellemetlenséggel járó fertőző betegségek megelőzésében.Közhelynek tűnik, de a gyakori kézmosás még a mai napig is a legegyszerűbb eszköz a betegségek megelőzésére, a fertőzések továbbterjedésének megakadályozására.

Bár a kézmosás fertőzésmegelőző hatása már több mint 150 éve ismert, az azóta eltelt hosszú idő is csak azt bizonyítja, hogy sosem lehet eleget hangsúlyozni: a kézmosás a kórokozókkal szembeni védekezés első és legfontosabb fegyvere.

A test mikroorganizmusok elleni védekezése közvetlenül a bőr felületén kezdődik. A nap folyamán a különböző tárgyak és felületek érintése, vagy a munkatársainkkal való érintkezés során a kezünkön gyűlnek össze a legkoncentráltabban a baktériumok. Ha a mikroorganizmusokkal teli kézzel megérintjük a szemünket, orrunkat vagy a szánkat, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve, akadály nélkül kerülhetnek a szervezetbe.

Bár a kézfejet nem lehet teljesen megtisztítani a veszélyes mikroorganizmusoktól, a gyakori kézmosással alaposan megtizedelhetjük a baktériumok, mikrobák és vírusok számát, így jelentősen csökkentve a fertőzés átvitelének kockázatát.

Mikor mossunk kezet?

A hatékony kézmosáshoz néhány alapszabályt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mindig mossunk kezet étkezés előtt, sérülések, sebek ellátása előtt, kontaktlencse behelyezése/eltávolítása előtt, élelmiszerek – különösképpen nyershús előkészítése után, a mellékhelyiség használata, pelenkacsere után, állatokkal való érintkezés után, orrfújás, köhögés, tüsszentés után, fertőző betegek ellátása után.

Mindig mossunk kezet a háztartásban keletkezett szeméttel való érintkezés, illetve a takarítás során használatos vegyszerekkel, törölgetésre használt rongyokkal történő érintkezés után.

Hogyan mossunk kezet higiénikusan?

A kézmosás hatásfokát nagymértékben növelhetjük antibakteriális szappan használatával. Ha lehetőségünk van nyilvános helyeken vagy otthonunkban érintés nélküli szenzoros szappanadagolót vagy csapot használni, akkor részesítsük ezeket előnyben, hiszen ezek nyújtják a legnagyobb védelmet a kórokozók ellen.

Ügyeljünk a szappanozásra, erőteljesen dörzsöljük össze kezeinket, és minimum húsz másodpercig mossuk meg a csuklót, a kézfejet és tenyeret. Minden ujjunkat külön mossuk meg és a körmök alatti területekre is ügyeljünk, majd öblítsük le kezünket alaposan.

Szárításhoz használjunk tiszta, eldobható kéztörlőt, vagy légfúvásos szárítót. Nyilvános helyeken, ha lehet, a csapot kéztörlő kendővel zárjuk el és az ajtón is könyökünket használva menjünk ki. Ha nem tudunk folyóvízben kezet mosni, használjunk antibakteriális kézmosó gélt.

Figyeljen a gyerekek kezére!

A gyerekeink is ritkábban lesznek betegek, ha gondot fordítunk rá, hogy gyakran és megfelelően mossanak kezet. Ennek érdekében mutassuk meg nekik, hogy mit jelent az alapos kéztisztítás! Eközben néhányszor énekeljük el valamelyik kedvenc dalát, így biztosan legközelebb is örömét leli majd a kézmosásban. Elhelyezhetünk rövid útmutatót szemmagasságában a fürdőszobatükörre, így akkor is követheti gyermekünk a lépéseket, amikor épp nem vagyunk vele. Ha nem éri fel a mosdótálat, tartsunk a közelben sámlit!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA családi pótlékot továbbra is pénzben adják
Következő cikkKellemetlen meglepetés: a kullancs csípés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..