Állatbarát gyerek = boldog gyerek?

A babakorban játékként használt plüssfiguráktól a meseszereplő állatkákon át az első állatkerti kirándulásig, az iskolai környezetismeret-órákig, „állati” olvasmányainkig, egy jó David Attenborough-filmig, s végül akár saját háziállat tartásáig sokféle módon kísérik végig vadon élő (vagy háziasított) társaink a gyermekkort. Nézzük, hogy segíti gyermekünk személyiség- és jellemfejlődését, ha az állatokkal cimborál!

4 ok, amiért az állatokkal való ismerkedés személyiségfejlesztő

1. Ki az állatokat szereti, rossz ember nem lehet

Az állatvilágra való rácsodálkozás egy picit eltereli a fókuszt önmagunkról, sőt, az egész fajunkról is: olyan lények felé fordulunk figyelemmel, akikért felelősek vagyunk, akik különböznek tőlünk, és akik a mi jólétünktől függetlenül is teljes életre törekednek – a maguk módján. Az állatok megfigyelése a környezeti nevelés és egyben az elfogadás iskolájának első leckéje. Ha gyerekkorban megalapozzuk, fiainkban-lányainkban kialakulhat a törődés, az állatvilág és a természet megóvására irányuló készség és érzékenység.

Szeretjük a kutyusokat

2. Ismerd meg az állatokat – tanulj magadról!

Aesopus fabulái, népmesék, La Fontaine történetei és megannyi közmondás, sőt, Disney- és Pixar-rajzfilm tanúskodik arról, hogy az állatok felruházhatók emberi tulajdonságokkal… épp azért, mert az ő tulajdonságaik bizony az emberben is föllelhetők! Az állatvilágot szemlélve egyes vonásainkra ráismerhetünk (Szorgalmasak vagyunk, mint a méh? Lusták, mint a lajhár? Ravaszak, mint a róka? Hűségesek, mint a kutya? Makacsak, mint az öszvér?), és megtanulhatjuk kamatoztatni őket. Egyes viselkedésmintákat pedig érdemes eltanulni is az állatoktól.

3. Tiszta szórakozás!

Lenyűgöző dolgokra képesek négylábú, lábatlan, szárnyas, vagy épp pikkelyes barátaink! A makik külön hanggal jelzik, ha föntről, vagy ha lentről fenyeget veszély. A kígyóbűvölők igen nagy csibészek, ugyanis a kígyónak nincs füle, nem is hallja a zenét! A tarisznyarák nemcsak egy ceruzát, de egy akrilcsövet is gond nélkül kettéroppant az ollójával. Gondoltátok volna?! Az élményekkel járó, szórakoztató kikapcsolódás a gyerekek számára az egyik legpihentetőbb tevékenység. Hiszen az agyuk aktív (fel kell dolgozni a sok infót…), ugyanakkor stressztől és kényszeredett erőfeszítéstől mentes – valójában nem más ez, mint játék!

4. Gyerekünkből kis tudós lesz – észrevétlenül

Az erdei iskolától az állatok közvetlen megfigyeléséig, velük kapcsolatos hobbikig (méhészkedés, lovaglás, madárfigyelés…) az állatokkal foglalkozás szinte mindig tapasztalat- és élményalapú, tehát a megszerzett információk sokkal mélyebben rögzülnek a gyerekekben, mint az egyirányú tanulási helyzetekben. Megtanulják elválasztani az adatot a ténytől, rácsodálkozhatnak egy jelenség sokféleségére, mindezt ráadásul az iskolában is sokoldalúan kamatoztathatják! Bár nem lesz mindenkiből biológus, bármilyen pályát is választ később az ifjúság, e készségek birtokában csak jól járhat.

Ha azonban közvetlen megfigyelésre nincs mód, érdemes olyan tartalmat keresni, mely egyszerre ismeretgazdag, szórakoztató és aktivitásra is késztet.

A Da Vinci Kids egyik fontos témája a természet és az állatok világa. A TV csatorna mellett a Da Vinci Kids applikáció is tartalmaz rengeteg állatos kisfilmet az Elképesztő állatok kategóriában, a legjobb műsorokat gyerekeknek. A Csodálatos állatok című sorozatban Steven és Gail útmutatásával izgalmas módon találkozhatnak a gyerekek az állatokkal. Kiderül, hogy kommunikálnak a gyűrűsfarkú makik a farkukkal, mekkorát rúg egy kenguru,
létezik-e szárny és toll nélkül repülő állat (súgunk: bizony létezik!), hogyan kell megmosni
egy gyilkosbálna fogát, és miért kell vigyázni a rablópoloskával! Tippeket kapunk az állattartáshoz is.

Da Vinci Kids

fotó: Freepik

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA PCOS visszafordítható!
Következő cikkDumcsizzunk! … Mádai Andrea szakértőnkkel

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..