Back to school – Anya új életet kezd!

nyitott határidőnapló az asztalon rúzzsal

A nyári szünet vége azt is jelenti, hogy a családnak egy új rendszert kell bevezetni. Más az időbeosztás, más a feladat, a problémakör. Nem könnyű az óvodás és iskoláskorú gyermekek szüleinek a tanév ideje alatt: reggeli rohanás, közös délutáni tanulás, és már meg is érkezik az esti rituálé ideje. Az apróbbakat a fürdőszobában kell hajkurászni, a nagyobbak még bandázni akarnak, és mindeközben ott a férj, és az anyukában lakozó nő, aki igencsak szeretne egy kis magánéletet. Olyat, amelyben egyetlen 150 cm alatti emberke sincs jelen.

Miben várok változást?

A tavasz és az ősz az, amikor az ember leginkább kacérkodik az új szokások bevezetésével, hiszen a nyár pörgéssel, a tél pedig lassulással telik. Vannak, akik szeptemberben elhatározzák, hogy karácsonyig lefogynak, vagy az ünnepekre több bevételt generálnak.

Az életmódváltáskor egyetlen kérdésre szoktam alapozni: Mit szeretnék?

  • Izmosabb testet?
  • Őszintébb, tisztább kapcsolatokat magam körül?
  • Pezsgő, kielégítő, szeretetteljes párkapcsolatot?
  • Kreatívabb munkát, amiben jól érzem magam?
  • Mélyebb baráti kapcsolatokat?
  • Tanulni valami újat?
  • Pozitív kommunikációt, kevesebb konfliktust?

A tervezés jó alap

Célszerű egy tervezőt készíteni mellé. Ez lehet egy üres füzet is. A lap tetejére írjuk fel, hogy mit szeretnénk, mi a cél. Alá pedig a lap bal oldalára, hogy hol tartunk most, a jobb szélére pedig a kívánt állomást. A köztes részben pedig dolgozzuk ki, hogy mire lesz szükségünk. Türelemre, időbeosztásra, kitartásra, folyamatos motivációra? Mi a várt buktató, és azt milyen eszközökkel fogjuk tudni kiküszöbölni?

Ez után jön a neheze: a megvalósítás.

Egyszerre sok új szokást nem érdemes bevezetni, mert a kezdeti lelkesedést követő visszaesés elveheti a kedvünket. Itt is jól érvényesül a fokozatosság elve. Jelöljünk ki egy területet, ahol úgy érezzük, hogy könnyebben fogadjuk a változást. Azt mondják, 21 nap elég egy új szokás elfogadásához, szóval 21 nap után bátran belekezdhetünk a változtatásba egy másik területen is. Vannak, akik szándékosan megosztják a környezetükben élőkkel a terveiket, hogy egy külső kontrolljuk is legyen, míg mások csak akkor akarnak beszélni róla, ha sikerült megvalósítaniuk.

Ügyelj a gondolataidra!

Az alap, ami mindent meghatároz, az a gondolkodásunk. A gondolataink fogják megszabni a cselekedeteinket, ezért bármelyik területet is tartjuk a legfejlesztendőbbnek, és legsürgetőbbnek, kezdjük ott, hogy a hozzá kapcsolódó, berögzült negatív gondolatokat pozitív, ösztönző gondolatokra cseréljük. Ezek is bekerülhetnek a tervezőfüzetünkbe.

Például így:

Soha nem sikerült tartanom egyetlen diétámat sem. ⇒ Ma egészséges ételeket, és italokat választok magamnak.

Engem soha nem értenek meg. ⇒ Ma kedvesen, türelmesen és világosan beszélek másokhoz.

Kevés ölelést, szeretetet kapok a társamtól. ⇒ Ma megmutatom a társamnak, hogy mennyire szeretem őt, és én kezdeményezem mindazt, amit meg akarok tapasztalni.

Tipp: Az új szokások bevezetésénél segíthet, ha egyszerre csak egyetlen napra gondolunk. Mindig az adott napon akarjunk egy kicsit másképp tenni, mint addig.

Sok sikert!

Fotó: pixabay.com
Házassági tanácsadó, párkapcsolati coach, motivációs tréner vagyok, három könyv szerzője. A mediátorképzés után elvégeztem a Berkeley Egyetem Boldogság Tudománya kurzusát, hogy még mélyebben és szélesebb körben lássak bele az emberi viselkedés, a szokások és a boldogság összefüggéseibe.
Előző cikkVan 5 perced? Várandós- és szülés utáni tornavideó-sorozat 2. rész
Következő cikkMi az a HELLP szindróma?