Anyahajó: fotókiállítás az anyaságról

Hangay Enikő  Anyahajó projektjét is bemutatja péntektől a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2012-es beszámoló kiállítása a budapesti Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

A Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj a kortárs fotóművészet fiatal alkotóinak egyik legfontosabb bemutatkozási lehetősége. Az 1991-ben alapított, éves időintervallumokra megpályázható ösztöndíj fennállásának huszonegy éve alatt számos kiváló fotográfusnak és fotóművésznek nyújtott támogatást egy-egy formanyelvében és tartalmában korszerű téma kibontására és kiállításon, illetve katalógusban való bemutatására – idézi fel a tárlat ajánlója.

Az idei beszámoló kiállítás és katalógus két fiatal alkotó, Hangay Enikő és Váradi Viktor projektjét tárja a közönség elé. A Mai Manó Ház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a két művész nagyon hasonló egzisztencialista kérdésfelvetésekből indul ki: a felnőtté válás átmeneti rítusait és identitásképző folyamatait elemzik a mindennapok esztétikáján keresztül. Sorozataikban és installációikban saját helyzetüket és nézőpontjukat igyekeznek definiálni, napi rutinjaik képi ábrázolásával körülhatárolni, illetve kérdések mentén kibontani.

Infinety hirdetés

Hangay Enikő Anyahajó című fotósorozata az anyaság fontos, a kortárs művészetben mégis ritkán érintett gondolatkörét jeleníti meg a művész személyes tapasztalatai alapján. A fotókon az anya, a gyermek és a víz ősi közege szervesen fonódik össze egyetlen vezérszállá.

Mint a Mai Manó Ház ajánlója emlékeztet, a víz Hangay Enikő narratív képsorozatain a legkülönbözőbb formákban jelenik meg – játékos tükröződő felületként, sötét hömpölygő elemként, tavaszi ébredés zajló tömegeként -, de mint összekötő elem külső és belső világok között mindvégig utal a magzatvíz védő, ringató közegére. A sodró vízáradat, kiegészítve a gyermeki lét tárgyi kultúrájával, az anyaság változásokkal és feladatokkal teli, ösztönös és örömteli mindennapjait körvonalazza.

A Nagy Szilvia által rendezett beszámoló tárlat május 6-ig látogatható a Nagymező utcai kiállítóhelyen.

A Mai Manó Ház fotóját Kassay Róbert készítette.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBölcsődei díjak országszerte – friss körkép
Következő cikkBölcsődei gondozás: nyilatkozat nélkül drágább

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!