Anyahajó: fotókiállítás az anyaságról

Hangay Enikő  Anyahajó projektjét is bemutatja péntektől a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2012-es beszámoló kiállítása a budapesti Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

A Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj a kortárs fotóművészet fiatal alkotóinak egyik legfontosabb bemutatkozási lehetősége. Az 1991-ben alapított, éves időintervallumokra megpályázható ösztöndíj fennállásának huszonegy éve alatt számos kiváló fotográfusnak és fotóművésznek nyújtott támogatást egy-egy formanyelvében és tartalmában korszerű téma kibontására és kiállításon, illetve katalógusban való bemutatására – idézi fel a tárlat ajánlója.

Az idei beszámoló kiállítás és katalógus két fiatal alkotó, Hangay Enikő és Váradi Viktor projektjét tárja a közönség elé. A Mai Manó Ház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a két művész nagyon hasonló egzisztencialista kérdésfelvetésekből indul ki: a felnőtté válás átmeneti rítusait és identitásképző folyamatait elemzik a mindennapok esztétikáján keresztül. Sorozataikban és installációikban saját helyzetüket és nézőpontjukat igyekeznek definiálni, napi rutinjaik képi ábrázolásával körülhatárolni, illetve kérdések mentén kibontani.

Hangay Enikő Anyahajó című fotósorozata az anyaság fontos, a kortárs művészetben mégis ritkán érintett gondolatkörét jeleníti meg a művész személyes tapasztalatai alapján. A fotókon az anya, a gyermek és a víz ősi közege szervesen fonódik össze egyetlen vezérszállá.

Mint a Mai Manó Ház ajánlója emlékeztet, a víz Hangay Enikő narratív képsorozatain a legkülönbözőbb formákban jelenik meg – játékos tükröződő felületként, sötét hömpölygő elemként, tavaszi ébredés zajló tömegeként -, de mint összekötő elem külső és belső világok között mindvégig utal a magzatvíz védő, ringató közegére. A sodró vízáradat, kiegészítve a gyermeki lét tárgyi kultúrájával, az anyaság változásokkal és feladatokkal teli, ösztönös és örömteli mindennapjait körvonalazza.

A Nagy Szilvia által rendezett beszámoló tárlat május 6-ig látogatható a Nagymező utcai kiállítóhelyen.

A Mai Manó Ház fotóját Kassay Róbert készítette.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBölcsődei díjak országszerte – friss körkép
Következő cikkBölcsődei gondozás: nyilatkozat nélkül drágább

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..