Apró elem, nagy veszély – erre ügyelj!

A gombelemek számos háztartási termékben megtalálhatóak, arról azonban csak kevesen tudnak, milyen balesetveszélyes, sőt életveszélyes helyzeteket idézhetnek elő. Olvasd el, mire kell ügyelni a gyermekek biztonsága érdekében.

A fogyasztók többsége nem is tudja, hogy milyen károkat képes okozni egy gombelem, ha például egy kisgyermek lenyeli azt, ezért az OECD 2014. június 14-20. között tudatosságnövelő nemzetközi kampányt rendezett, mely a gombelemek veszélyeire hívta fel a figyelmet.

ID-10070457

A kampány fő üzenete az volt, hogy a fogyasztóknak és a szülőknek, valamint a vállalkozásoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a gombelemek ne kerülhessenek a gyermekek kezébe.

Amit a gombelemekről tudni kell:

 • A gombelemek érme nagyságú elemek, melyek számos, a háztartásban használt termékben (például játékokban, számológépekben, autók ajtajának kinyitására és bezárására használt távirányítókban, TV távirányítókban, hallókészülékekben, fürdőszobai- és konyhai mérlegekben, olvasólámpákban, lángmentes gyertyákban, valamint beszélő- és zenélő könyvekben és képeslapokban) megtalálhatók.
 • Ezen eszközök többségén az elemtartó könnyen nyitható, s az emberek többsége még csak nem is tud a vonatkozó biztonsági előírásokról.

Kockázatok:

 • A gombelem lenyelése jelentős és maradandó sérüléseket vagy halált okozhat.
 • A gombelem megakadhat az ember (főként a gyermek) torkán, a nyállal érintkezve azonnal elektromos áram keletkezik, mely olyan kémiai reakciót indít be, mely mindössze két órán belül is súlyos égési sérüléseket tud okozni a nyelőcsövön keresztül.
 • Az égési sérülés mértéke még akkor is súlyosbodhat, amikor a gombelemet már eltávolították. A sérülés kezelése etető- és légzőcsövek használatával, valamint műtétek sokaságával járhat.

Hasznos tippek a szülők és a gyermekre vigyázók számára a sérülések elkerülése érdekében:

 1. A gombelemeket olyan helyen kell tartani, ahol a gyermek azt nem láthatja, és nem érheti el.
 2. Vegyük figyelembe a hétköznapi használati tárgyakon található feliratokat és címkéket, melyek a gombelemek veszélyeire figyelmeztetnek.
 3. Ellenőrizzük, hogy a gombelemmel működő készüléket vagy terméket úgy tervezték-e, hogy az elemtartó kinyitása gyermekbiztos legyen.
 4. Rendszeresen ellenőrizzük a gombelemmel működő készülékeket és győződjünk meg arról, hogy az elemtartó biztonságos.
 5. Az elhasznált gombelemeket azonnal dobjuk ki az erre kijelölt szelektív gyűjtőbe. A lemerült elem is veszélyes lehet.
 6. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a gyermek gombelemet nyelt le, a gyermeket azonnal be kell vinni a kórházba a sürgősségi osztályra. Ilyenkor sem ételt, sem italt nem szabad adni a gyermeknek és hánytatni is tilos.
 7. Másoknak is mondjuk el, hogy a gombelemek milyen veszélyeket rejtenek magukban és arról is tájékoztassuk őket, hogy miként lehet a gyermekeket távol tartani ettől a még mindig nagymértékben alábecsült veszélyforrástól.

Forrás: nfh.hu

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..