Aranyóra, avagy a szülés fénypontja

aranyóra

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Egy csodálatos és intim időt, melyet a z anya, az apa és gyermekük élhet át.

Mi is az aranyóra?

Azt a pár órát nevezik így, amit az újszülött és az édesanyja, édesapa töltenek együtt, közvetlenül a szülés után. Ezt már szinte az ország összes kórházában biztosítják, komplikációmentes szülés esetén.

Amikor a pici kibújik, egyből anyukája mellkasára teszik, majd a placenta megérkezését és az esetleges gátvarrást követően – mindez alatt az újszülöttet megmérik, felöltöztetik -, az első cicire tételre is sor kerül. Ezután még 1-2 órát a szülőszobán együtt lehet az újdonsült család – a fények tompábbak, nincsenek se nővérkék, se orvosok a szobában, csak a szülők és a baba. Azért is csodálatos dolog ez, mivel utána apa, már csak látogatóba érkezhet – sok kórházban be se mehet a kórterembe -, anya pedig az esetek többségében más anyukákkal lesz együtt, így ez az 1-2 óra csend és béke rengeteget jelent mindhármuk számára.. A babát nagyon megnyugtatja, ha az anyuka csupasz felsőtestén pihenhet úgy, hogy rajta is csak egy pelenka van – természetesen betakarva. Ez a fajta intimitás, mindkettőjük számára igazi kincs.

A császáros anyukáknak beviszik megmutatni a már felöltöztetett babát, megpuszilhatják, megsimogathatják, de az igazi egymásra találásra várniuk kell a műtét végéig. Ebben az esetben az aranyóra első részében az apukák kapnak nagyobb hangsúlyt, méghozzá a szőrkontaktus révén. Apa csupasz felsőtestére teszik az újszülöttet – akin csak pelenka van -, majd betakarják a csöpp babát. Műtét után pedig viszik is anyához a picit és megtörténik az első szoptatás.

„Első babánk születésénél nem lehetett ott a férjem, a másodiknál viszont igen. Ez császárral végződött, és amíg én a műtőben voltam, a picikénk apa szőrös mellkasán pihenkélt. Erről videó is készült, a mai napig megkönnyezem, annyira csodálatos, ahogy apa és a 20 perce világon lévő fia egymás szemébe néznek…”

Kinek mit ad az aranyóra?

Egyrészt nekünk – akik hónapokig csak a pocakunkon át érinthettük meg a kisbabánkat – jelent hatalmas felszabadulást és megkönnyebbülést picikénket a karunkba tartani és érezni, ahogy lélegzik, megsimítani az arcát, a szemébe nézni úgy, hogy senki sem zavar, sürget.

Képzeld el, hogy egy meleg, tompa hangoktól sűrű, puha közegből kikerülsz egy fényes, hideg és zajos helyre. Neked is jól esne, ha az első pillanatokban érezhetnéd a biztonságot. Az újszülött számára ezt jelenti az aranyóra; a nyugalmat, az ismerős beszéd- és szívhangot.

Kötődés

Amikor az édesanya először öleli magához a babáját, érzi az illatát, látja őt és viszont, nem csupán a lelkek kapcsolódnak össze egy életre, bizony kémiai változások is történnek. Az anya-gyerek kötődés erősebb lesz, ha a szülést követően egyből érintkeznek egymással, az így felszabaduló hormonoknak köszönhetően.

Képek: pixabay.com

Erről a témáról a Szülés rovatban olvashatsz többet!