Az államtól kapnák bérüket az óvodai és bölcsődei dolgozók

ovodaidolgozo_lead_180-80x80.jpg

Tarthatatlan nevezte jelentésében az állampolgári jogok biztosa a hazai bölcsődék helyzetét, az intézmények 130 százalékos kihasználtsággal működnek – olvasható az rtlhirek.hu-n. A helyzet javítása érdekében Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint az államnak közvetlenül kellene fizetni a bölcsődei és óvodai dolgozók bérét.

– “Nincs elegendő férőhely az óvodákban és bölcsődékben, illetve ami van, az egyenlőtlenül oszlik el és nem az igényeknek megfelelően. Ennek következtében a három és ötéves gyermekek ellátása, a nevelési teendőik fejlesztése nem biztosított.” – fogalmazott az rtlhirek.hu-nak Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa.

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint megoldásként szolgálhat, ha az állam nem az önkormányzatokon keresztül, hanem közvetlenül fizetné az óvodák és bölcsődék dolgozóinak bérét. Így az önkormányzatok nem szorulnának arra, hogy az intézmények összevonásával, valamint az óvodai csoportok létszámának növelésével gazdálkodják ki a saját költségvetésük hiányait. Ehhez azonban több jogszabály módosítására is szükség van, ugyanis nehéz úgy egyszerre létrehozni több óvodai és bölcsődei férőhelyet, ha előbbiek a szociális, utóbbiak pedig már az oktatási államtitkárság hatáskörébe tartoznak.

Soltész Miklós, a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára – annak kapcsán, hogy hetven bölcsőde fejlesztése valósulhat meg uniós és hazai forrásokból – a Magyar Nemzetnek elmondta: önmagában a bölcsődei férőhelyek bővítése nem oldja meg a gyermekvállalás problémáit. Ezért a kormány őszi jogalkotási tervei között szerepel, hogy újra három évre növeli a gyermekgondozási segély időtartamát, mely azokra is vonatkozna, akiknek idén május elseje után született gyerekük, és azokra is, akik most vannak áldott állapotban – olvasható a Magyar Nemzetben.

Forrás: www.edupress.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHúgycsőgyulladás: a magzat is fertőződhet
Következő cikkKét gyermeket vár egyszerre

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..