Az endometriózis okai, tünetei és kezelése

endometriózis

Az endometriózis definíció szerint az az állapot, amikor a normális esetben a méh nyálkahártyáját alkotó sejtek a test más részein is megjelennek, akár a petevezetéken, a petefészken és a hólyagon kívül is. A probléma pedig abból adódik, hogy ezek a sejtek pojntosan úgy működnek, mintha a méhnyálkahártya részei lennének, azaz a női hormonokra reagálva a menstruációs ciklusok idején növekszenek, illetve véreznek.

Okok:

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozza az endometriózist, csupán elméletek léteznek. Az egyik elképzelés szerint egy, ún. retrográd menstruációs ciklus következtében is kialakulhat, amikor a ciklus során a vér visszafelé folyik a petevezetékeken, ahelyett, hogy rendeltetésszerűen elhagyná a testet. Egy másik elképzelés szerint a gyenge immunrendszer miatt is kialakulhat az endometriózis, azoknál a nőknél, akiknek a szervezete nem képes legyőzni az endometriózis sejteket. Vagy pedig metapláziájuk van, amely során egy bizonyos sejt típus egy másikká alakul át, így a normális esetben a méh falát alkotó sejtjek meg tudnak jelenni a test olyan pontjain is, ahol egyébként semmi keresnivalójuk nem lenne.

Tünetek:

Az endometriózis általában fájdalmas és nehéz menzesszel jelentkezik, illetve a szexuális együttlét is fájdalommal jár. Gyakori csípőfájdalom is fellép, illetve alsó háttáji panaszokat okozhat és nem ritkán meddőséget is. Számos esetben azonban az endometriózisra semmilyen jel nem utal, és ezekben az esetekben az érintett nők nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek.

Kezelés:

Egyelőre semmilyen módszert nem ismer az orvostudomány az endometriózis megelőzésére, de a leginkább 25-40 éves korú nőknél jelentkező betegség esetében többen azt tapasztalták, hogy terhességet követően a panaszaik megszűntek. Egyelőre csupán fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentőkkel lehet enyhíteni az endometriózisos betegek panaszait, illetve egyes esetekben hormonkészítményekkel elnyomható az ovuláció (peteérés) és a menstruáció, és ezzel maguk a tünetek is. Ez a megoldás azonban csak azoknál a nőknél jöhet szóba, akik nem kívánnak már teherbe esni. Ez utóbbi esetekben, illetve, amennyiben a gyógyszeres kezelés nem használt, lehetséges még műtéti beavatkozás is, amely során a méhet eltávolítják. A gyógyszerekre nem reagáló betegeknél, akik még szeretnének gyermeket az endometriózis kulcslyuksebészeti beavatkozással (laparoszkópos eljárás) eltávolítható.

fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA magyarok többsége szerint hasznosak a védőoltások
Következő cikkCsaládilag halmozódhat a koraszülés

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. En 23 éves vagyok eddig ugy ahogy jött normális fájdalomal
  Most annyira sok jött társulva vele ver csomo szerüsegek
  Ės nagyon nahy fájdalomal
  Már 1 hete elmult a fajdalom nem enyhult es nagyon faj a derekam is
  És zöldes szinü folyadom van
  Nagy a baj

 2. Én egy 33 éves nő vagyok, akinek 2 éve volt ilyen laparoszkopos műtétem, mert a bal petefészkemben volt egy hatalmas nagy cysta, amit addig nem is észleltem. Aztán egyszer csak az egyik menstruációmkor annyira rosszul voltam, úgy begörcsöltem, mintha szülnék. Na onnantól kezdve minden nap fájt. Elmentem a nőgyógyászatra, kiderült az oka. Már gyógyszeres kezeléssel nem lehetett gyógyítani, csak műteni. Nem egy kellemes dolog, de ki lehet bírni. Én nem alkalmaztam utána a 6 hónapos hormonkezelést, hanem próbálkoztunk azonnal a gyerekkel. Pár hónap múlva össze is jött, hála Istennek, és szép egészséges kisfiunk született. Most jól vagyok,nem érzek semmit, reménykedem, hogy már nem alakul újra ki.
  Mi is meglepődtünk a párommal amikor kiderült, hogy milyen betegségem van, és hogy a nők nagy része szenved benne, vagy van aki nem is tudja, hogy van. A legrosszabb az, hogy nem tudni mi okozza.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..