Az esti mesénél hatékonyabb a beszélgetés

Hatszor hatékonyabb a gyerekek nyelvi fejlődése szempontjából az elalvás előtti beszélgetés, mint az esti meseolvasás. Azoknak a gyerekeknek, akikkel sokat beszélgetnek, nagyobb a szókincsük, és kevesebb nyelvi hibát vétenek – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Frederick Zimmerman és munkatársai által végzett kutatás kimutatta, hogy egy jó kis beszélgetés a gyermekkel hatszor hatékonyabb, mint a meseolvasás. A szakemberek kétszázhetvenöt olyan családot vizsgáltak, amelyben négyévesnél nem nagyobb gyereket nevelnek. Mérték, mennyit beszélnek hozzájuk a felnőttek, más gyerekek, és mennyi szöveget hallanak a televízióból. Majd tesztelték a gyerekek nyelvi készségét, vagyis azt, hogy milyen jól tudták kifejezni magukat.

Azoknak a gyerekeknek az eredményei akikkel beszélgettel elalvás előtt, hatszor jobbak voltak, mint azokéi, akiknek meséltek. Nagyobb szókinccsel rendelkeztek és kevesebb hibát vétettek, valószínűleg azért, mert beszélgetéskor a felnőttek kijavítják a gyermek nyelvtani hibáit.

Azok a gyerekek, akik sokat néztek tévét, nem mutattak javulást nyelvi készségeikben, de a közhiedelemmel ellentétben negatív hatásokat sem észleltek náluk.

A gyerekek felé naponta átlagosan 13 ezer szó irányul és 400 kisebb beszélgetés, nyelvi interakció. A kutatók azt javasolják, a szülők használják ki ezeket az alkalmakat a hibák javítására, és új szavak bevezetésére is.

“Nem elég a gyerekekhez beszélni, be kell vonni őket a beszélgetésbe. A gyerekek szeretik hallgatni, amikor a szülők beszélnek hozzájuk, de a gyerekek beszéde akkor ügyesedik, ha ők is próbálják kifejezni magukat. Adjunk esélyt nekik, hogy elmondják, mi jár a fejükben, még akkor is, ha csak gügyögnek.” – írta Zimmerman a Pediatrics című amerikai folyóiratban.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkJótékony hatású a szülési fájdalom
Következő cikkA dadogás okai és kezelése

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..