A dadogás okai és kezelése

dadog1.jpg

Logopédusi munkám során szerzett tapasztalatom szerint a dadogás az a beszédhiba, ami talán a leginkább megijeszti a szülőket. Míg a pöszeség bájos is lehet, a dadogásról rögtön a görcsös légzés, elvörösödött arc, a beszédfolyamatban bekövetkező megakadások kínos, hosszúnak tűnő másodpercei jutnak eszünkbe. 

A dadogás a folyamatos beszédben bekövetkező kommunikációs zavar, amely több okra vezethető vissza. Kiválthatja egy nagyobb ijedtség, a kistestvér születése, a szülőtől való hosszabb távollét. A tünetek csak akkor maradnak meg tartósan, ha hajlamosító tényezők is jelen vannak: volt a családban dadogó rokon, nehezített volt a beszédtanulás, betegség vagy szülés körüli probléma következtében az idegrendszer sérült, stb.. A dadogás kialakulásának oka annyira összetett, többtényezős, hogy sok esetben ki sem deríthető.

A dadogás tünetei is változatosak. Előfordul, hogy a dadogó a szó elejét, egy-egy szótagot ismétel (klónusos dadogás: ku-ku-ku-kutyuska), súlyosabb esetben pedig  a szó eleji kezdő hangzót ejti görcsösen (tónusos dadogás:k-k-k-k-kutyuska,) vagy a beszédet, a szót hosszú szünettel kezdi, mert egyáltalán nem tudja kiejteni a hangot. A görcsök kiterjedhetnek az ajkakra, nyelvre, egészen súlyos esetben a garatra, gégeizmokra is. A beszédlégzés szaggatott, nehézkes, a levegővétel kapkodó lehet, a beszéd sokszor monotonabb, a megakadások között akár fel is gyorsulhat. A görcsökhöz társulhatnak kényszermozgások is: pislantás, fejmozgás. Általában elmondhatjuk, hogy a dadogók idegrendszere érzékenyebb az átlagosnál, és jellemzően több a fiú dadogó, mint a lány (2:1, 3:1 arányban).

Mivel a dadogás igen komplex, több összetevős beszédhiba, a kezelésében is több szakember vesz részt: orvos, pszichológus, logopédus összehangolt munkájára van szükség, hogy a dadogás tünetei enyhüljenek vagy teljesen megszűnjenek. A terápiában a logopédus segít megtanulni a helyes beszédlégzést, lazító gyakorlatokat végeztet, gyermekek esetében játékos gyakorlatokkal próbálja a beszéd folyamatát, a hangindítást lággyá tenni, a görcsöket lazítani. Pszichológus közreműködésével oldódhat a beszédfélelem, és kisebb gyerekek esetében sokat segíthet a szülők bevonása a terápiába (úgynevezett szülőcsoportos dadogásterápiával). Léteznek művészeti terápiák is, ezeknél a rajzolás, játék, mozgás, tánc, zene van a terapeuta segítségére.

De nem minden dadogás, amit egy szülő annak gondol! A beszédfejlődésnek van egy olyan szakasza, két-hároméves korban, amit a „nem folyamatos beszéd korszakának” nevezünk. Hogyan lehet ezt megkülönböztetni az igazi dadogástól, és hogyan segíthet a szülő, hogy a gyermek beszédében ne rögzüljenek a megakadások – erre keressük majd a választ a következő cikkben: Nem minden dadogás, ami annak tűnik!

Elges Renáta logopédus

Szólj hozzá Te is!

12 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Üdvözlöm.
  Lányom 4es fél éves,a picike 1. Nagylányom kb fél éve folyamatosan ismétel,csak jobb napjai vannak. Voltunk logopédusnál,ott gyönyörűen beszélt. Fél óra alatt 2x alig észrevehetően vétett. Azt mondták ott,ha ilyen hullámzó,akkor valószínű lelki dolog áll mögötte . Lehet a kistesó miatt? Imádja,de sokszor igényelné a figyelmemet,de nem mindig tudok menni hozzá. Sokszor azt akarja játszani,hogy en az anyuka,ők pedig fordítva,hogy ő a pici. Mennyire tünete a testvérféltékenységnek a dadogás?
  Köszi vàlaszát!

 2. Sziasztok kedves szulok
  szertnelekjekoztatni Titeket ,hogy kisunokan jart hasonlo cipoben a dadogassal.3 eves es kigyogyogyult .A terapia neve
  a Petrezselyem Jozsef fele Prananadi.Azota tokeletesen beszel mind a 2 nyelven/mert az apukaja angol/igy ketnyelvu a dragank) A neten mindent megtalatok a googleban errol a gyogymodrol.Egeszseget kivanunk mindenkinek.)))

 3. Üdvözlöm! 3,5 ėves fiam fol
  yèkonyan beszél,de kb 1 hete a mondat elejėn szavakat ismètel
  legalább 3-szor elmondja ugyanazt a szót pl:hogy,hogy,hogy.Nem tudom,hogy mitöl van ez.Várom a válsszát.Köszönettel :

 4. Ez egy faszság. kretén szülők csinálják gyerekeiket dadogósra, nem szándékosan, azért mert kretének. Próbáljátok meg önállóságra nevelni gyerekeiteket.

 5. Üdv!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a szó elejét elhúzva beszél a kisfiam az is dadogásnak számít? Érdekes módon kb egy-két hónapra meg szokott szűnni teljesen, de aztán ismét így beszél!
  Nem tudom mi tevő legyek, kihez forduljak tanácsért! A logopédus szerint magától el fog múlni,ha nem figyelünk rá,de ennek már kb egy éve,és nem szűnt meg,csak ideiglenesen! :-\ Tanácsot szeretnék kérni! Köszönöm!

 6. Kedves Árpád!

  Ilyen esetben a személyes találkozás nagyon fontos, így látatlanban mindenképpen pszichológust és logopédust ajánlanék, valamint a sportot – de ezeket az utakat már járják Önök a gyermekkel. Erősítsék őt minél inkább abban, amiben jó, amiben sikerélménye van, az elfogadás elengedhetetlen és csodákra képes. Próbálják meg közösen kitalálni, hogy mi lenne az az elfoglaltság, ami a számítógépen kívül leköti őt, örömet ad, és lehetőleg más vele egykorúakkal együtt végezhető. Nem könnyű a számítógép elől “kirobbantani” a gyerekeket, de ha úgy érzi a gyermek, hogy a szülei vele együtt gondolkodnak azon, hogy mi lenne jó neki, ha csinálnak sok közös programot, és ezzel mintát mutatnak, hogy mi mindent lehet csinálni még a számítógépezésen kívül, akkor biztosan rábukkannak valamire, amiben feloldódhat a gyermek.

  Üdvözlettel,
  Zsófi

 7. üdv én egy 14 éves érintett személy vagyok. Gyerekkorom óta dadogok de igazán most kezdett el zavarni. Nem tudom mit tegyék amikor megakadok, hogy eröltessem a szó kimondását vagy nagy szünetet tartsak? Úgy érzem a társaságot is kedvelem és nem riadok vissza a beszédtől. És ha van valami jó tanácsa a dadogás ellen szívesen várom (bár tudom ez nem megy az egyik napról a másikra).

  • A 10 éves kisfiamnál néhány hónapja nagyon felerősödött a dadogás. Tőlem örökölte de én már nem dadogok. Semmi nem változott, csak a számítógép előtt eltöltött órák száma nőtt meg. Keveset van vele egy korúakkal. Több sportot is abbahagyott már, melyeket néhány hónapig űzött szerre vagy egyszerre is.A tanulással nincsenek gondok, de ha ez így megy még lehetnek a szóbeli felelések miatt.Vitamint szedettünk amitől javult a helyzet de csak ideiglenesen.Most gyerek pszihológushoz és logopédushoz kezdett járni,heti egy órát.Ha még valamit tehetnénk kérem tessék javasolni, vagy előtte kérdéseket feltenni nekem. Köszönöm előre is. Árpád

  • Kedves László!

   Javaslom, hogy keressen fel egy logopédust, aki akár néhány alkalom alatt tud olyan praktikákat mutatni, ami megkönnyítheti a beszédét. Nem tudok konkrét ötleteket írni, azt ugyanis ki kell próbálni, hogy Önnél mi hogyan működik, mi válik be. Ha úgy gondolja, hogy van mélyebb gyökere a dadogásnak, ha zavarja ez Önt, akkor a pszichológus is jó irány lehet, sokan csak ezen az úton tudnak végleg megszabadulni a dadogásuktól. Javaslom a következő honlapot:
   http://demoszthenesz.hu/

   Üdvözlettel,
   Zsófi

Comments are closed.