Gyakori kérdések a mozgásfejlődésről

Ültetés, ferdenyak, izomgyengeség. Mi a következménye, ha felültetjük a babát, mielőtt erre önállóan képes lenne? Mit jelent a hipotónia és mi az oka? Mi a teendő, ha a baba csak az egyik irányba fordul? A leggyakoribb témák, melyekkel a Babafalva fórumán hozzám fordulnak a kismamák.

Téma: Ültetés mielőtt a kicsi erre önállóan képes lenne. Okok és következmények

Kérdés: A babám most volt 7 hónapos és még nem ül fel magától (ez gondolom természetes). Nem szeret feküdni, ezért mi felültettük. Kb. 2 hete úgy ül, hogy nem támasztjuk ki a gerincét, csak hagyjuk Őt ülni. Van, hogy 2-3 órán keresztül is egyedül ül. Ha lefektetem, akkor nagyon sír, de nem mindig tudom az ölemben tartani, ezért hagytam, hogy Ő maga üljön. Ismétlem önmagától még nem tud felülni, sőt átfordulni sem. Nem csináltunk nagy gondot, hogy felültettük? Most már nem ültetem, hanem a hordozójába teszem bele és úgy van, bár ezt sem élvezi, hisz muszáj övet rátennem. Mit lehet tenni? Nem ártottam a babának?

Válaszom: Gyermeked mozgásfejlődése a leírtak alapján nagyon megkésettnek tűnik, mivel röviden írtad, hogy nem is fordul át (gondolom hasra sem). Így sajnos elég sokat árthat az ültetés, mert a motivációja a földön való önálló mozgásra lecsökken, kimarad a kúszás, mely erősítené a hátát, és még nagyobb lesz a fejlődésben az elmaradás.

Fejlesztő babahinta
Fejlesztő babahinta

Ezen kívül beszélnünk kell a gerinc idő előtti terheléséről! Az a gyermek, aki önállóan is fel tud ülni, annak a mozgásfejlődése és az izomzata egy olyan szintre jutott, hogy az ülést önállóan tudja kivitelezni. Az a gyermek, akit szülei felültetnek, pedig önállóan erre nem képes, un. csontos alátámasztással ül. Gerince megtartja egy ideig, de mivel izomzata nem elég erős, így az ülést görbe háttal teszi (un. kyphosis). Sajnos ebben az esetben előfordulnak a későbbiekben háti panaszok, pl. gerincferdülés, hanyagtartás.

Ha már ülteted a kicsit, akkor persze a hordozóban sokkal jobb helyen van, de ebben is csak 10-15 percet ültetném. Legjobb lenne egy fekvő bébihinta, mely sokszor hosszú időre leköti a gyermeket és fejlesztő hatása is nagyon nagy. Napközben pedig legyen a földön, hátha beindul a mozgása!

Téma: ferdenyak, fejfordítás elmaradása az egyik irányba

Kérdés:Kisfiam 2 és fél hónapos. Nagyon vidám, értelmes, mosolygós baba. Pár hete vettük észre, hogy hason fekve csak bal oldalra rakja le a fejét. Ha átfordítjuk neki jobbra, pár pillanat után azonnal visszateszi balra. 2 napja szépen emelgeti a mellkasát, kitolja magát a kezeivel, de akkor is balra nézeget. Ami még aggaszt, hogy háton fekvésből ülésbe húzva nem tartja a fejét. Mit tehetünk?

Egyéni fejlesztés a FejlesztőHázban
Egyéni fejlesztés a FejlesztőHázban

Válaszom: A problémát több minden okozhatja. Vagy egy minimális izomtónuseloszlási zavar, ami enyhe aszimmetriát okozva, elhúzza a kicsi fejecskéjét az egyik irányba. Vagy van egy kis izomletapadás az érintett oldalon , ami miatt nem kényelmes számár a fejét jobbra letenni. Ennek lehet méhen belüli rossz tartás is az oka.

A fej emelése ülésbe húzáskor ebben a korban válik látványossá. Ha egyáltalán nem hozza a fejecskéjét, akkor mindenképpen terápia szükséges. Ennek a nehézségnek általában az oka a korábban leírt izomtónus probléma.

Megoldást bizonyos manuális technikák (Pfaffenrot, Dévény SMT…) nyújtanak, melyet a FejlesztőHázban otthoni aktív tornával (pl. nagy gimnasztika labdán) kombinálunk.

Téma: Izomtónus gyengeség

Kérdés: Kisfiam a 39. hétre 4000 grammal született. Két és fél hónapos kora körül a csípőszűrésen hanyatt fekvésből felhúzásnál a fejét nem tudta megtartani. Átküldtek a neurológiára, ahol majd két órát kellett várni, és a gyerek már nagyon fáradt volt, mire bekerültünk. Ezért szinte semmit nem volt hajlandó megcsinálni, még azt sem, amit tudott. A doktornő azt mondta, hogy hypotoniás a gyerek (izomgyengesége van). Azóta már 5 hónaposak lettünk, és hasról hátra már nagyon jól forog, hátról hasra még elég nehézkesen. Mit jelenthet az, hogy hypotóniás?

Válaszom: A hypotónia szót manapság nagyon sűrűn használják a neurológusok. Sajnos azonban a fokozataira nem hívják fel a figyelmet. Van ugyanis olyan hypotón gyermek, aki az izomtónus gyengeségével önmaga megküzd, és szépen fejlődik, vannak azonban olyan esetek is, amikor mozgásfejlesztés, manuálterápia ( pl. Pfaffenrot) szükséges a továbblépéshez.

Fejlesztő babatorna a FejlesztőHázban
Fejlesztő babatorna a FejlesztőHázban

A hypotón izomtónusú gyermek gyakorlatilag egy nagyon laza (balerinatípusú) izomzatú gyermeket jelent. Ők általában lassabban fejlődnek, gyengébbnek tűnnek, lábaikat könnyen spárgába teszik. Ezt a probléma azonban nem az izomzat gyengesége okozza, hanem a központi idegrendszer tónusszabályozó rendszerében létrejött zavar. Okai között szerepel a szülés körüli oxigénhiány enyhe formája, de a legtöbb esetben erre utaló jelet nem találunk, azaz a kicsi születési Apgar-értéke jó.

Az, hogy a kicsi mozgásfejlődése ilyen jól halad, azt mutatja, talán nem lesz probléma. Javasolnám azonban a folyamatos szakszerű követést, és ha megtehetitek, akkor a fejlesztő babatornát prevenciós célból.

Bősenbacher Tímea mozgásterapeuta, www.fejlesztohaz.hu | Kérdezd szakértőnket>>

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Mégis nagyon sokan vannak, akik már 3-4 hónapos kortól ültetik a kisbabájukat, az ha akar, ha nem, szabályosan megerőszakolva ezzel a picit. Sőt, 3-4 hónapos babákat látok babakocsiban is felültetve, és az anyukák büszkén tologatják így picinyüket, mondván már nemsokára féléves lesz, és félévesen már a legtöbb baba ülni szokott. De mint ahogy a cikk is írja, nem minden baba egyforma és meg kell várni, hogy a baba saját fejlődési üteme szerint mikor képes arra, hogy felüljön. Nincs két egyforma gyerek és a kismamáknak nem kellene versenyeztetni babájukat, mert ez nem lóverseny. Mégis sok anyukának jobban esik, ha az ő gyereke az első mindenben, mint megvárni szépen csendben, hogy az ő babája mikor képes erre az atrakcióra, hogy egyedül, önállóan, de magabiztosan üljön. Csak egy jó példa, az én nagyobbik gyermekem félévesen már valóban egyedül tudott ülni, de úgy, hogy férjemmel egyáltalán nem erőltettük. Kivártuk, amíg ő képes erre önállóan. Ezzel párhuzamosan a barátnőm a kisfiát már 3 hónapos kortól kicsit erőszakosan ültette, hogy minél hamarabb megszülessen ennek eredménye. Második gyermekem most 7 hónapos és még mindig nem ül elég magabiztosan, de kivárjuk, amíg ő magabiztosan, egyedül is képes lesz erre, mert ez nem lóverseny és nem fogok a sok bugyuta kismamához igazodni, aki versenyezteti a gyerekét és utána azzal dicsekszik, hogy az én gyerekem már 5 hónapos korától egyedül ül. Persze, mert 3-4 hónapos korától ráerőltette babájára, hogy üljön. A természet rendjébe nem jó beleavatkozni. És most nehogy valaki a torkomnak ugorjon amiatt, hogy azt írtam “sok bugyuta kismama”, mert az én szemembe azok a kismamák, aki versenyeztetik babájukat, igenis hogy bugyutának számítanak, ugyanis az összes többi normális kismama, akik kivárja, hogy gyermeke saját fejlődési ritmusa szerint mikor fog magától felülni, felállni és a végén járni, az a természetes, a normális. De sokan vannak, akik szeretnek nagyzolni.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..