Sport pocakkal: terhességi tünetek

terhességi tünetek

Nincs két egyforma terhesség, mégis van jó pár olyan élettani változás, amely mindenkiben végbemegy, és mindenkiben nagyjából ugyanúgy. Ezekről tudnod kell, ha babát vársz és sportolni szeretnél, mert ezekből fakad, hogy mit lehet és mit nem.

A babavárás során nincs olyan porcikája testednek, ami ne kezdene másképp működni! Egyet tudj: minden, ami benned történik másállapotod elejétől a végéig, egyetlen célt szolgál: hogy meglegyen kisbabád “levegője” és napi betevője, és hogy kényelemben és biztonságban tudjon növekedni – akár a Te “rovásodra” is! Vagyis, ha valami olyat, ami jár, nem adsz meg neki, akkor Tőled fogja “elvenni”… Mit is jelent ez? Nagyjából azt, hogy eszedbe ne jusson például nem rendesen enni (mert nem akarsz elhízni…) – ennek csak Te innád meg a levét!

hirdetés

És akkor most nézzük, milyenek is ezek a változások – kapaszkodj, mert már a felsorolás is szédítő lesz!

Ez történik mozgatórendszereddel:

 • A hormonhatás következtében (relaxin hormon) az ízületi porcok felpuhulnak, az ízületek “lazává” válnak, az ízületi folyadék mennyisége pedig megnő. Ennek egyetlen célja, hogy lehetővé tegye a baba áthaladását a csontos medencén szüléskor. Mit jelent ez? Hogy ízületeid sokkal sérülékenyebbé válnak, ezért terhelés, de lazítás során is fokozott figyelmet igényelnek. A terhesség vége felé gyakran a kötőszöveti folyadék is felszaporodik – ezt hívjuk ödémának – amitől (amellett, hogy az ember lányának úgy nézhet ki a lába, mint Ursulának) az ízületek mozgástartománya beszűkülhet.
 • Ahogy nő a pocakod, a gerincedre és ízületeidre ható terhelés statikája megváltozik. Feljebb kerül tested súlypontja (ez alapból a köldököd alatt 2 ujjnyival van álló testhelyzetben), domborodó pocakod pedig szinte húzza előre a medencéd. Az előrebillenő medence hatására fokozódik az ágyéki gerincgörbület (lordosis), ami az egész gerincedre hatással lesz (ami olyan, tudod, mint egy korall nyaklánc: ha egyik végén megmozdítod, az az egészen végigfut). A gerinced mentén futó tartóizmok “lelki egyensúlya” is felborul, ez gyakran a “majd’ leszakad a derekam!” és “jaj, de fáj a hátam!” érzéshez vezet! Hogy ez ne legyen olyan vészes, abban a Pilates torna igen sokat segíthet…
 • Növekvő testsúlyod, méhed növekedő súlya (hé, ő 40-60 grammosról szülésig 1,5 kg (!)-ra gyarapodik, vagyis kb. 50-szeresére!!!), ízületeid részleges instabilitása és tested súlypontjának eltolódása bizony nagy próbatétel elé állítja a mozgatórendszered mellett a koordinációd is.

A szíved nem csak örül a babának, de több vért is pumpál, hogy neki is jusson – így változik keringésed:

 • Lehet, hogy Te még nem is tudsz arról, hogy kisbabát vársz, amikor a szíved máris magasabb fokozatra kapcsolt! A 6. héttől kezdve megnő a perctérfogata, vagyis szíved bal kamrája által a nagy vérkörbe 1 perc alatt kilökött vér mennyisége, méghozzá kb. 40%-kal. A testedben keringő vér mennyisége (kb. 4,5 – 6 liter) 35-50%-kal nő, ami azt jelenti, hogy másfélszer annyi vér kering benned – persze, a baba érdekében!
 • A nyugalmi pulzusszám 10-20 ütés/perccel nő (élettani maximuma várandósoknál 100 ütés/perc); ebből is láthatod, milyen fontos, hogyan terheled magad, hisz a másállapot alapból sokkal jobban megdolgoztatja szíved, méghozzá 6-7 hónapon keresztül.
 • A simaizom lazító hormonok hatására ereid fala is kitágul, ami – különösen a terhesség elején – vérnyomásod csökkenéséhez vezethet. Sose felejtem el, hogy én majdnem végigaludtam az első 3 hónapot, ami 90/60-as vérnyomás mellett nem is csoda!
 • A nem oly népszerű visszerek kialakulása is ebbe a csoportba tartozik. S hogy mitől lesznek egyszer csak visszereink? Ahogy haladsz az időben, az egyre növekvő méhed akadályozza a vér szív felé történő visszaáramlását. Ez vezet főleg a lábakon és a kismedencében az oly kellemetlen és fájdalmas visszértágulathoz.

Levegőt! – a légzőrendszer változásai:

 • Most már nem csak Te lélegzel, de a baba is rajtad keresztül! Magától értetődik, hogy oxigénből is többre lesz szükségetek. A légzésszám, ami kb. 14-18 levegővétel/perc, nem változik, tehát az 1 levegővétellel felvett mennyiségnek kell nőnie (normál körülmények között egy belégzéssel 0.5 liter levegő jut a tüdődbe, ez várandósan 0.75 literre is felmehet), vagyis a légzési perctérfogat akár 50%-kal is megnőhet
 • Miért alakulhat ki a terhesség vége felé, vagy egyéb terheléskor légszomj? Megint a növekvő méh a ludas: ahogy felfelé tolja a fő légző izmot, a rekeszt, csökken a tüdő tartalék kapacitása. Gyakorlatilag nem tudod hová szívni a levegőt…

Már megint pisilni kell és hányingerem is van… – így reagál emésztő – és kiválasztó rendszered:

 • Aki kismama, az ismeri az érzést. Annak idején én mindenhová úgy közlekedtem, hogy gondos útvonal tervet készítettem, amelybe 400 méterenként legalább egy WC-lehetőséget beillesztettem! Elég kellemetlen tud lenni ugyanis, amikor földgömb méretű hassal kétségbeesve vizslat az ember a következő pisilési lehetőség után… Mindezért a kicsit felpörgött kiválasztás a felelős – ami persze szintén hormonális tényezőkre vezethető vissza. Mindenesetre a veséid akár 1 cm-rel is megnőhetnek.
 • Bárcsak a kiválasztás egyéb területei is ilyen hatékonyan működnének, mint a pisilés! Ezzel szemben a simaizom lazító hormonhatás következtében a kismamák bélműködése lelassul, ami gyakori székrekedéshez vezet.
 • És a hányinger? Ez a sokunkat – ki fogod találni: hormonhatás következtében – kínzó tünet, hál’ Istennek, az első trimeszter után általában eltűnik; hogy aztán átadja helyét az utolsó trimeszter gyomorégésének. Ennek oka pedig a fokozódó gyomorsav termelés és a nyelőcső alsó szakaszának irritációja, amit pedig a gyomrot felfelé toló, egyre növekvő méh okoz!

Hőszabályozás:

 • Egy olyan téma, amiről mindenképp tudnod kell! Mozgás, sport során az ember testhőmérséklete megnő – akár 2 fokkal is. Gyakori a 40 C fokos maghőmérséklet –  most már legalább az is világos, miért szigorúan tilos lázasan, de akár csak hőemelkedéssel edzeni! Várandósok esetén igen nagy jelentősége van a hőszabályozásnak, mert bizonyos hőmérsékleten túl – amit a kísérletek 39.2 fokra tesznek – a magzat károsodik!
 • Ugyanakkor érdekes, hogy a kismamák hőszabályozása sokkal jobb, mint a nem várandós nőké (engem mindig lenyűgöz, milyen intelligensen lett “összerakva” az emberi test, a női meg különösen! Kísérletet végezve mutatták ki, hogy közepes, vagy akár afölötti terhelés hatására sem érték el a tesztalanyok a magzat számára potenciálisan károsító testhőmérsékletet! Azért arra figyelj, hogy ne ilyenkor végezz szub-maximális terhelésű futóedzést…

Hol sírok, hol nevetek, hol idegbajos vagyok, néhol meg madarat lehetne velem fogatni… Mi lett velem???

Erről nem szeretnék túl sokat beszélni, mert szinte végig erről beszéltem – láthattad magad is, hogy a hormonok hatása szinte az összes szervrendszereden végigvonult és az azokra gyakorolt változásokban benne volt! Hát persze, hogy az idegrendszeredre is ők hatnak – nem véletlenül kapcsolja egybe a kettőt a neuroendokrin rendszer elnevezés… Vagyis bármi van, fogd rá nyugodtan a hormonokra! 90%-ban igazad lesz!

S ha szeretnéd tudni, hogy mindezek mellett – avagy mindezek ellenére? – sportolhatsz-e, hogyan, mikor, mennyit stb., akkor feltétlenül olvasd el a cikk következő részét!

Sport pocakkal: melyiket válasszam?

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkGyakori kérdések a mozgásfejlődésről
Következő cikkA császármetszés növeli a csecsemő halálának kockázatát

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Ági!
  Nagyon köszönöm a válaszod!
  A víz annyira forró, hogy bele lehet ülni, bár igen meleg. Utánna néha szédülök is, ilyenkor lefekszem egy kicsit.
  Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nekem még terhesen is annyira alacsony a testhőmérsékletem, hogy digitális mérővel nem is tudom mérni, mert 36′ körül (vagy alatta)csippan és 36,5′ előtt kikapcsol. Úgyhogy csak a tradicionális hőmérőt tudom használni, az hál’ Istennek nem jelzi, hogy kihülnék, de az sem megy ált. 36,5 fölé.
  De ha ez gondot okozhat, majd igyekszem önmérsékletet tanusítani:)
  Köszi
  Kati

 2. Hasznos infók, nem minden változást ismertem. A hőmérsékletváltozás kapcsán érdekelne, mi van a forró fürdővel? Nekem az előző terhességben igen-igen jól esett.

  • Kedves Kati,

   Örülök, hogy hasznosnak találtad a cikket :-)!

   Mennyire forró az a forró? A test túlmelegedését mindenképp kerülni kell (maghőmérsékletet mindig a kritikus érték alatt kell tartani), ezért a víz soha ne legyen olyan forró, hogy “testrészenként” tudj csak belemenni, vagy a bőr kipirulását okozza – kellemesen meleg legyen (ezt úgy is leellenőrizheted, ahogy a babák fürdővizét szoktuk, hogy a könyököd/alkarod teszed a vízbe).

   A meleg fürdő némi elővigyázattal alkalmazható.
   Ne merülj nyakig a vízbe, jó, ha a felső test szobahőmérsékleten, kint van a vízből. Ha túl sokáig üldögél az ember a meleg vízben, elkezdhet szédülni is, ami szintén kerülendő, mert akár ájuláshoz is vezethet (erek kitágulnak, vérnyomás leesik), ezért max. 10 percre jó limitálni az ülőfürdőt a terhesség alatt.

   Én amondó vagyok egyébként, hogy testünk nagyon “intelligens”: a mindenkori állapotának megfelelően jelzi, ha valami nem esik jól! Ezért ha hallgatsz a tested természetes visszajelzéseire, érezni fogod, mi a jó, és mi nem! Vagyis, ha Neked jól esett a meleg fürdő az előző várandósságod idején, akkor biztosan semmi rosszat nem tettél vele se magadnak, se a babának!

   Viszont minden terhesség más és más: tehát csak mindig figyelj tested jelzéseire és tudni fogod, mit kell tenned!

   Jó egészséget Nektek és további szép nyarat!

   Ági

Comments are closed.