A császármetszés növeli a csecsemő halálának kockázatát

császármetszés kockázata

A genfi egyetem kutatói több mint ötvenezer szülés körülményeinek kiértékelése után rájöttek, hogy a császármetszés megkétszerezi a csecsemő halálának esélyét. Természetes szülés esetén ezer gyermekből egy hal meg, míg tervezett császármetszés esetén ezerből kettő.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a tervezett császármetszéseket rendszerint a szülés várható időpontja előtt végzik el, és ilyenkor még nem annyira fejlett a babák tüdeje, mint a szülés időpontjában lenne. A császármetszéssel világra jött gyerekek 1,8x gyakrabban küszködtek légzési problémákkal is, és 1,4x volt nagyobb az esélye annak, hogy a kicsit a kórház intenzív osztályára kellett vinni. – írták a kutatók a Pediatrics című szaklapban.

Napjainkban minden ötödik gyermek császármetszéssel jön a világra. Ez aggodalommal tölti el a kutatókat, ahogyan az is, hogy a kapcsolódó komplikációkat gyakran nem veszik figyelembe, vagy ártalmatlanak tüntetik fel. A 34.-37.-ik terhességi hétre alkalmazott, szülés időpontjához közeli (“near-term”) kifejezés például azt sejteti, hogy az ekkor megindított szülések hasonlóak az időben történőkhöz. A kutatók azonban minden orvost óvnak attól, hogy a császármetszést akkor is a szülés várható időpontja előtt végezzék el, ha azt nem indokolja orvosi vészhelyzet.

A genfi tanulmány a legnagyobb ilyen jellegű felmérés a világon, amely összehasonlítja a szülésmódokat, és ezzel egy időben figyelembe veszi a terhesség időtartamát is. A kutatók 56 549, az egyetem klinikáján 1982 és 2004 között levezetett szülést elemeztek. A legalább harmincnégy hétig tartó terhességeket vették figyelembe. A kutatás huszonkét éve alatt a császármetszések aránya megkétszereződött, 2004-ben húsz százalék volt.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..