Augusztus 1.-től bírságolják a gyerekülést nem használókat

gyerekülés

A kormány rendelete értelmében augusztus 1-jétől közigazgatási hatósági eljárást indít a rendőrség azok ellen, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokat.

A legsúlyosabban a gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztását büntetik: lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 45 ezer forint a járművezetővel szemben kiszabott bírság összege.

A biztonsági öv használatát elmulasztó járművezetőre, illetve utasra lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint bírságot kell kiszabni.

A kormányrendelet melléklete szerint a menet közben kézben tartott rádiótelefon használata miatt lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton és autópályán 20 ezer forint bírságot kell kiszabni a járművezetővel szemben.

A kormányrendelet augusztus 1-jei hatályba lépéséig ezeket szabálysértésként bírálták el, így helyszíni bírsággal, illetve szabálysértési eljárás során szabálysértési bírsággal voltak sújthatók az elkövetők, valamint közúti közlekedési “előéleti pontot” kellett kiszabni az elkövetőkkel szemben. A kormány július 29-én hozott kormányrendeletében azonban megváltoztatta ezt, és úgy rendelkezett, hogy az ezen közlekedési szabályokat megszegőivel szemben közigazgatási eljárást kell indítani, és közigazgatási bírságot kell kiszabni.

Gyerekülés helyes használata

A változás értelmében – mivel közigazgatási bírságot szabnak ki – nem fognak büntetőpontot adni ezekért a szabálytalanságokért. A kormányrendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően elkövetett szabályszegések esetében kell alkalmazni.

A rendőrség tavaly május 1.-e óta alkalmazza az objektív felelősség elvét, amely szerint a jármű üzembentartója felelős ha a gépjárművel nem tartanak be bizonyos jogszabályokat (pl. a sebességkorlátozást vagy a behajtás, megállás és várakozás szabályait). Ha a rendőrség ilyet tapasztal, a gépjármű üzembentartójával (és nem a szabálytalankodóval) szemben indít közigazgatási eljárást. Augusztus 1-től a menet közbeni mobiltelefon-használat, a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használata is bekerült ebbe a körbe. A közigazgatási bírságot csak akkor lehet kiszabni, ha erről fényképfelvételt készített a rendőrség.

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Jó, persze, mondhatják,hogy hát mi is felnőttünk úgy,hogy nem is létezett akkor még gyerekülés, sőt, hátsó ülésen még öv se volt… viszont akkoriban, a 70-es években nem volt még ekkora forgalom se. Meg ennyi veszélyesen közlekedő ősmarha se, akik alá most hirtelen odatolták a terepjárót, “hadd szóljon”. A kapható-elérhető kocsik alig 100-zal tudtak menni országúton, és akkor is már majd’ szétesett a kaszni. Szóval, tényleg haladni kell a korral, és ha a kor fejlődése veszélyeket is hordoz, hát szerintem is kötelességünk alkalmazkodni!

  2. Nagyon helyes! Büntessék csak ezerrel a felelőtlen szülőket, felnőtteket. Mai napig látok ugyanis olyan felnőtteket, akik csak legyintenek, amikor beteszik a kisgyereket a gyerekülésbe és azt mondják, hogy ugyan minek kössem be, csak ide megyünk a másik utcába, közel van. De vajon akkor is ezt mondaná, ha pont akkor történne baleset és a kisgyerek meghalna az ő felelőtlensége miatt? Én már eddig is sokkal jobban megszigorítottam volna ezt az egészet. Ne a kisgyerek tehessen róla, ha egy felnőtt hanyag, és emiatt ne az ő kis élete forogjon kockán.

  3. Szia Manguszta!

    A rendőrség eddig is lefolytatta a szabálysértési eljárást ilyen esetekben. Én a felelőtlen szülőket nem értem, a saját gyerekük életét, testi épségét kockáztatja azzal, ha nem rögzíti a gyerkőcöt biztonsági ülésben! Eddig sokan azt hitték, hogy csak a rendőrség akarja a kasszáját tömni ezekkel a bírságokkal (persze a nagy államkasszába ment eddig is a bírság, nem a rendőrségébe), ezután már legalább nem a rendőröket fogják szidni a gondatlan szülők.

  4. Sziasztok!
    Ez megdöbbentő. Ezek szerint eddig a rendőrség a füle botját nem mozdította, ha gyerekülés nélkül utazott valaki a picinyeivel? Tényleg megáll az ész… azt hittem, ez már évek óta kötelező és büntetendő!!!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..