Gyerekülés / autósülés választás szempontjai

gyerekülés, autósülés, bázistalp

Mielőtt beleveted magad a “gyerekülés rengetegbe”, elsőként járj utána, autódban van-e lehetőség ISOFIX rendszerrel történő bekötésre. A hagyományos, 3 pontos bekötéssel szemben az ISOFIX előnye, hogy a gyerekülést közvetlen az autó karosszériájához tudod rögzíten csatlakozók segítségével. Ezen gyerekülések picit drágábbak a hagyományossal szemben, viszont bizonyítottan jobban teljesítenek törésteszteken. Természetesen a hagyományos bekötésű ülések között is találsz kiváló üléseket, ha néhány szempontot figyelembe veszel

Íme a legfontosabb gyerekülés választási szempontok:

Súly és méret:

A gyerekülések különböző kategóriákba vannak sorolva, aszerint, mekkora gyerkőcnek ideálís.

  • Hordozók: A hordozó az első eszköz, amelyet gyerekülésként használsz. Ha multifunkciós babakocsit vásároltál, ez is a tartozékok között van. De van lehetőség külön is megvásárolni. 0 – 10kg-ig, egyes márkáknál akár 13kg-ig megfelelő biztonságot nyújtanak. Amennyiben szeretnéd biztonságosabbá és egyszerűbbé tenni aaz autóba való bekötést, egyes márkák már rendelkeznek akár hagyományos, akár isofixes  bázistalppal, melyet beszerezhetsz a hordozóhoz.

    gyerekülés, autósülés, bázistalp

  • Gyerekülések 0-18kg, 0-25 kg: Ezek az ülések elvileg már 0kg-tól megfelelőek, én azonban azt tanácsolom, egy újszülöttet semmiképp ne tegyél bele. Hiába, jellemzően jól dönthetőek az ülések, akkor sem annyira tud fekvő pozícióban elhelyezkedni benne a baba, mint egy hordozóba. A gerincére való tekintettel várd meg a kb 4-6 hónapot, mikor a hordozót lecseréled autósülésre. Választáskor vedd figyelembe, hogy az ülés esetleg menetiránynak háttal is beköthető-e. Ez egy plusz funkció, amely sokkal inkább biztonságos megoldás az utazáskor. Később, amikor nagyobb lesz, akár menetirány szerint is rögzítheted.
  • Gyerekülések 9-18kg, 9-36kg : Mikor a gyerkőc kinövi a hordozót, beruházol egy gyerekülésre. Természetesen a legbiztonságosabb megoldás, ha minden súlykategória lépésnél vásárolsz egy ülést, de ez anyagilag nagyon megterhelő, így sokan ezt a súlykategóriát átlépik és olyan ülést választanak, amely akár 2-3 súlykategóriát is lefed, ezek például a 9-36kg-os ülések. Ha a gyerkőc éppen eléri a 9kg-ot és akkor döntesz csere mellett, csakis dönthető verziót ajánlok, illetve olyat, ami belső ülésszűkítővel rendelkezik.  Egyrészt a gerincének védelme érdekében, másrész később a dönthető funkció jó szolgálatot tesz, ha elalszik útközben.
  • Gyerekülések 15-36kg: A súlykategóriát lefedő ülések egészen addig társatok lehet utazáskor, míg a gyerkőc el nem éri a minimum magasságot ahhoz, hogy biztonságosan autósülés nélkül utazhasson. Ez a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően 135cm. Egyes modellek akár későbbiekben ülésmagasítóként is használhatóak, jellemzően azonban amennyiben ezt a funkciót ellátja, nem dönthető.
  • Ülésmagasítók: A KRESZ-ben való eligazodásként picit részletezem ezt a kategóriát. Természetesen a fő szempont a gyerkőc biztonsága, így ameddig számára kényelmes, mindenképp a háttámlával ellátott autósülést ajánlom, hiszen így az oldalvédelem és a fejvédelem biztosított. Hogy segítsek a néha megtévesztő és kissé érthetetlen jogszabályok rendszerében, a következőket tartsd szem előtt: Amíg a 135cm-t nem éri el, függetlenül testsúlyától csak autós gyerekülésben utazhat. E magasság felett az ún. “nem integrált gyermekbiztonsági rendszer”-ben, ez lesz az ülésmagasító, melynek használata egészen addig kötelező és ajánlott, amíg az autó biztonsági öve a helyesen fel nem tud feküdni a gyerkőc mellkasára, tehát nem a nyakánál helyezkedik el, ez pedig a KRESZ szerint is 150cm.

Dönthetőség:

Amíg a gyerkőc pici, ez egyértelmű biztonsági és egészségügyi szempont. Azon ülések, melyek 0kg-tól, tehát elvileg újszülött kortól használhatóak, azok mind rendelkeznek ezzel a funkcióval. A nagyobb súlycsoportot lefed

ő üléseknél ez már inkább kényelmi szempont. Abban az esetben, ha többet utaztok, vagy esetleg hosszabb utakra terveztek, mindenképp érdemes egy dönthető ülést beszerezni.

Protektor

A protektor egy oldalvédelem, mellyel egy gyerekülés rendelkezhet. És jó is, ha rendelkezik! Az oldalvédő protektornak fontos funkciója lehet egy esetleges ütközéskor, ugyanis az ilyen modellek sokkal inkább biztonságosak és óvják a gyerkőcöt. Amennyiben egy autósülésnek a leírásában ezt nem találod, a képek alapján megbizonyosodhatsz, hogy rendelkezik-e ilyen energiaelnyelő felülettel, hiszen jól láthatóan az ülés oldalán egy kidomborodó hosszúkás párnácskára hasonlító tartozékot figyelhetsz meg. Amennyiben nincs lehetőséged ilyet vásárolni, igyekezz minél inkább kagyló formához hasonló ülést keresni, hogy az oldala elég széles legyen, hogy úgymond körülölelje a gyerkőcöt.

Állítható fejtámla

Ahogy nő a gyerkőc, próbálj olyan ülés választani, ami Vele együtt nő. Ez annyit jelent, hogy például amennyiben 9-36-os ülést vásárolsz, figyelj, hogy a fejtámlát lehessen állítani, így nagyobb korában is biztosítja a fejvédelmet. A legtöbb ülések ebben a kategóriában rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, de érdemes szemügyre venni.

Mindig a használati útmutató szerint kösd be az ülést, ebből a szempontból ne légy kreatív! 🙂

Bármilyen egyéb segítségre lenne szükséged a témával kapcsolatban, keress minket bizalommal, nagyon szívesen segítünk Neked.

Kényelmes, biztonságos, jó utat kívánok Nektek!

Viki a Pepita.hu -tól

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..