Vajon reális, hogy egy gyerekülésnek is van szavatossági ideje?

Vajon reális, hogy egy gyerekülésnek is van szavatossági ideje?

A gyermek biztonsága mindenekfelett elsőrendű, amikor olyan fontos dolgot választ a család, mint egy autósülés, nagyon sok szempontot vehet figyelembe a döntés során. Gyártó, teherbírás, rögzítés, az öv típusa, kinézet, szín, dizájn stb. Minél jobban illeszkedik gyermekünkhöz az ülés, annál nagyobb biztonságban utazhat velünk az autóban. Meg sem gondolnánk hirtelen (én például nem gondoltam), hogy egy ilyen segédeszköznek is van szavatossága a kocsiban, mint a gyermekünk ülése.

Vajon minden szülő tudja, hogy lejár a gyerekülés is? Tudja is, hogy miért? Mi késztette arra a gyártókat, hogy bevezessék a szavatossági időt ezen eszközök esetén? Tényleg szükséges eldobni őket lejárat után, akkor is, ha látszólag semmi bajuk?

Ezzel a kérdéskörrel Adam Minter újságró foglalkozott, miközben egyik könyvét írta. A válaszok keresése során arra a következtetésre jutott, hogy a lejárati idő inkább a fogyasztás növelésére hajaz, mintsem a biztonságos utazásra való törekvésre.

Mint apa nagyon jól ismerte azt a tényt, hogy igenis egy ülés is le tud járni, de “nincs olyan törvény, amely tiltaná a használt autósülések eladását lejárat után, vagy valamivel korábban” – nyilatkozta Minter a Motherly számára. Mégpedig azért nincs törvény, mert nincs ami bizonyítaná a konkrét gondolatot, miszerint a lejárati idővel a biztonsági szintje is csökkenne.

Számos autósülést gyártó kiskerekedővel és céggel felvette a kapcsolatot, hátha képesek lesznek mutatni egy speciálisabb tanulmány vagy tesztelési protokollt, melynek során meghatározzák mikor és miért jár le a gyerekülés, de nem kapott egyértelmű választ. A legtöbben kitértek a kérdés megválaszolása alól, vagy szemtől szemben elutasították a válaszadást.

Azt mondta a Motherly számára, hogy megdöbbent a cégek ilyesfajta viselkedésén, hiszen milyen alapon állítják az autósülések lejáratát 6 éves koruk után, ha nincsenek kész észérvek, melyek bizonyosságot adhatnak ezen felvetés hitelességéről. Sem Minter, sem a Motherly csapata nem tudott felmutatni egyetlen konkrét tanulmányt, mely indokolná a fent leírtakat.

Na de mi történhet, ha ülésünk “túl öreg”?

Érdemes figyelni a címkén leírtakat és a dátumot, ugyanis:

  • A gyakori használat és napsugárzás károsíthatja és gyengítheti a műanyagot
  • A termékek biztonságos használatának címkéi elhalványulnak vagy nehezen olvashatók lesznek
  • A használati útmutató elveszhet
  • Ékszerek, tisztítószerek, italok és egyéb anyagok, amelyeket ráömlenek vagy odatapadnak a hevederekhez, csatokhoz, beállítókhoz és más alkatrészekhez, megakadályozhatják a biztonságos működést
  • Az autósülés vagy az ülés állapota nehezen ellenőrizhető
  • A biztonsági előírások és szabványok megváltozhattak, így biztonságosabb termékek jelenhetnek meg a piacon
  • A második vagy későbbi tulajdonosok esetleg nem kapnak termékbiztonsági visszahívást, ha problémáik merülnének fel

Az első pont például, amely a napfény általi károsodásról szól, szintén nincs kutatással alátámasztva, ami bizonyítaná, hogy a műanyag a biztonságosságra hatva hárosodna, amennyiben az eszköz rendeltetésszerűen van használva. Ugyanis ehhez rendelkezniük kellenek a gyártóknak olyan adatokkal, melyekben például legalább 5 évig napfényben tartják az ülést. Ha el is végezték ezen teszteket, az eredményeiket valamiért nem akarják nyilvánosságra hozni.

A lista többi részét illetően a felsoroltak nem húzhatóak rá minden autósülésre és/vagy helyzetre. Egy olyan család, aki újra szeretné hasznosítani az ülését egy második vagy harmadik gyermeke számára, valószínűleg tudja, hogy miként volt használva korábban az eszköz. Tisztában van vele, hogy borult-e rá valami, milyen gyakran volt kipucolva vagy mennyi idős az ülés.

gyerekek húzgálós autóba
pixabay.com

Például Kanadában és az Egyesült államokban a kormányzati ügynökségek nem támogatják, hogy a szülők lejártan használják a babaüléseket, így ezen területeket felaprítják vagy hulladéklerakókba küldik őket. Néhány más országban viszont teljesen elfogadott a másodkézből vett és/vagy korábbi gyerekünktől örökölt ülőalkalmatosság használatát.

Svédországban rendkívül alacsony a gyermekek halálozási aránya járműves balesetek során, mindemellett nagyon igyekszik ezt a nulla felé csökkenteni és ők úgy vélik, hogy biztonságos a lejárt eszközökben is utazni.

Összefoglalva

Olyan korszakot élünk, ahol rendkívül nagy okunk van az aggodalomra a hulladéktermelést, a fogyaszást tekintve. Biológiai lábnyomunkat már jócskán itt felejtettük ezen a fantasztikus bolygón. Valóban ki kellene dobnunk egy gyermekülést, aminek lejárt a szavatossága?

Talán itt az ideje megfontolni az üléseink másodkézbe tételét, ahelyett, hogy kidobnánk őket.

TI MIT GONDOLTOK A TÉMÁRÓL?

Cikk forrása

Írni számomra olyan, mint egy könnyed lélegzetvétel. Szükségem van rá a mindennapi létezésem kiteljesedéséhez, hiszen a szavak mindenkor körülvesznek minket, legyenek kimondott vagy kimondatlan formában. S egy kimondatlan szó: számomra elfecsérelt gondolat. Ezért szükséges mindenkor mindent lejegyezni. Talán így nem vész el a mondanivaló, talán így idővel mindenki szeme kinyílik az olvasás és az alkotás pótolhatatlan örömei felé. Az írás éltet - a lehetőség pedig, hogy megoszthatom gondolataimat csodálatos emberekkel - az egekig emel. A felhőkön való élet pedig, a végeláthatatlan lélek legzseniálisabb atmoszféráját adja meg.
Előző cikkTabuk nélkül – Mi történik a vagináddal szülés után?
Következő cikkSkolik Ágnes – karácsonyi mesék

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!