Tudomány: az ölelések pozitív befolyása a gyerekek fejlődésére

Tudomány: az ölelések pozitív befolyása a gyerekek fejlődésére

Az ölelés nemtől és kortól teljesen független, nem számít hány éves vagy, az sem, hogy gyerek vagy felnőtt, hiszen ez a szeretet egy univerzális nyelve. Csecsemőkorban az elsődleges tényező, amely képes megnyugtatni a kicsit, ha átkaroljuk, megöleljük, mert ettől érzi azt, hogy biztonságban van és gondoskodnak róla. Akár fájdalmukat is képes enyhíteni egy-egy ilyen módú testi érintés. Kutatások kimutatták, hogy egy ölelés nem csupán kényelmet és szeretetet ad, hanem stimulálja a gyermek boldogságát és mentális kapcsolódást is. Minél gyakrabban mutatod ki így a szerteted a számára, annál valószínűbb, hogy jobban megindul a növekedés, az oxitocin szint emelkedik, amely ugye már vajúdás alatt is segíti kialakítani a kötődést anya és gyermeke között.

Ha a vér oxitocinszintje megemelkedik, számos más hormonszint is növekszik, elősegítve a sejtek, szövetek és idegsejtek számának növekedését. Más tanulmányok kimutatták, hogy az öleléshez hasonló érintkezés hiánya miatt az agy elnyomhatja a növekedési hormonokra adott sejtválaszokat. Érzelmi fejlettség szempontjából is elengedhetetlen, hogy karjainkba vonjuk néha a kicsiket. Egy csecsemő agyában körülbelül 50 billió szinapszis van (kapcsolat két idegsejt között) – ami körülbelül százszorosa a Tejútrendszer csillagszámának. Ez a szinapszis-hálózat az első év során nagyon rohamos növekedésre képes, nagyjából három éves korig fokozatosan emelkedve – ez a szám elérheti az 1000 billiót is.

tejútrendszer
pixabay.com

A baba fejlődése során az agyban minden áldott nap újabb kapcsolatok létesülnek, viszont ezen kapcsolatok érdekessége, hogy nem maradnak meg mind. Azok az idegsejt összefonódások, amelyek megerősödnek a gyermek növése során, új kapcsolatokat képesek létrehozni és állandóvá válnak. A fel nem használtak viszont végül megszűnnek. Minderre az agyi erő növekedésének érdekében van szükség a szervezeten belül.

*** Ha babahordozóra lenne szükségetek ***

Tudományosan vizsgálták: ahhoz, hogy a megfelelő kapcsolatokat őrizhessük meg, fontos, hogy gyermekünk agya pozitív stimulációknak legyen kitéve. Például, ha szeretetünket folyamatosan kimutatjuk egy-egy öleléssel, akkor az agyban lévő kapcsolatok az idő múlásával képesek lesznek megerősödni és megmaradni.

Szeretet és gondoskodás nélkül a megfelelő agysejtek sorvadásnak indulnak és végül eltávolodnak a gyermek agyhálózatától. Ez megnehezíti számukra, hogy megértsék, mi elengedhetetlen egy egészséges, értelmes emberi kapcsolat kialakításához az életük későbbi szakaszaiban.

*** Babáknak plédek és takarók ***

Leginkább abban rejlik a lényeg, hogy mérhetetlenül fontos gyermekünk fejlődésének korai szakaszában a gyakori fizikai kontaktus, akár apró érintések, akár ölelések formájában. Egyrészt a fentebb említett gondolatok miatt, másrészt azért, mert ha tőlünk ilyen pozitív viselkedést tanul el, ő is ezt tudja majd továbbítani a gyermekeinek és a környezete számára. S mondd, drága Olvasó! Nem lenne-e nagyszerű látni, ahogy jó ember válik csemetédből?

forrás

Írni számomra olyan, mint egy könnyed lélegzetvétel. Szükségem van rá a mindennapi létezésem kiteljesedéséhez, hiszen a szavak mindenkor körülvesznek minket, legyenek kimondott vagy kimondatlan formában. S egy kimondatlan szó: számomra elfecsérelt gondolat. Ezért szükséges mindenkor mindent lejegyezni. Talán így nem vész el a mondanivaló, talán így idővel mindenki szeme kinyílik az olvasás és az alkotás pótolhatatlan örömei felé. Az írás éltet - a lehetőség pedig, hogy megoszthatom gondolataimat csodálatos emberekkel - az egekig emel. A felhőkön való élet pedig, a végeláthatatlan lélek legzseniálisabb atmoszféráját adja meg.
Előző cikkÖregedő testbe zárt gyermeki lélek – avagy az idő látható múlása
Következő cikkA súlyosan beteg fiú sportcsapatával sorstársai boldog karácsonyáért gyűjt

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!