Gyerekülés, autósülés, hordozó – Hogyan és melyiket válasszam?

gyerekülés, autósülés

A statisztikák szerint azoknál az autóbaleseteknél, ahol az utasok között 10 év alatti gyermek is tartózkodik a gépjárműben többnyire a helytelenül kiválasztott gyerekülés, vagy a rossz bekötés miatt súlyosabb a sérülés az indokoltnál. Hogyan válasszunk a gyermekünknek optimálisan gyerekülést az autóba?

Általában véve nem rossz a helyzet a gyerekülés használat tekintetében, ugyanis a legtöbb esetben nem a gyermekülés hiánya okozza a komolyabb sérüléseket, hanem az, hogy nem a megfelelő méretű, kialakítású ülést használjuk. Sajnos sok esetben a balesetek elkerülhetetlenek, de némi odafigyeléssel, megfelelő kiválasztással és a bekötési útmutató pontos követésével a sérülések mértéke csökkenthető.

Gyerekülés újszülötteknek, más néven: babahordozó

Babahordozó, autós hordozó

A babahordozó az első gyerekülés, amivel egy ember életében találkozhat. Ezeketjellemzően 0-13 kilogramm közötti súlyú gyermekre tervezték és gyakorlatilag nem ül, hanem fekszik benne az újszülött. A babahordozók többnyire szűkítőbetéttel rendelkeznek, melynek célja, hogy a gyermek biztosságosan és kényelmesen feküdjön az ülésben. Ha kicsit nagyobb a gyermek, ez utóbbi kivehető.

A bekötésnél arra kell figyelni, hogy minden esetben a menetiránynak háttal (azaz fordítva) kell bekötni. Így tudja a gyerekülés a lehető legnagyobb biztonságotnyújtaniapicinek.

Gyerekülés kórháztól az iskoláig

Autós babahordozó

A másik lehetséges megoldás, hogy olyan gyermekülés kerül az autóba, amely újszülött kortól akár 3, vagy 6-7 éves koráig megfelelő a gyermeknek. Ezek az ülések 18 vagy 25 kg súlyig alkalmasak arra, hogy biztosítsák kisgyerek biztonságos utazását. Ha ilyen jellegű autós gyerekülést vásárolsz, arra akkor arra figyelj, hogymindaddig, amíg a kisbabád nem ül stabilan, háttal kell behelyezned az ülést akocsiba. Ha már képes stabilan ülni, elhagyhatod a szűkítőbetétet és rendes irányba fordíthatod az ülést. Akciós hordozók, babahordozók vásárlása itt.

gyerekülés, autósülés

Gyerekülés nagyobbaknak

Ha az első pár hónapot babahordozóval kezdted, azt egy idő után le kell cserélned autósülésre. Választhatsz olyan ülést, amely a baba nagyjából 1 éves korától (9kg) körülbelül 4 (18 kg), 7 (25 kg) vagy 10 (36 kg) éves koráig alkalmas a biztonságos szállításra. Gyerekülések a Pepitán (remek szűrők segítenek a választásban!)

Gyermekülés után: ülésmagasító

ülésmagasító

Ülésmagasító használatát akkor ajánljuk, ha gyermeked már nem fér el kényelmesen a legnagyobb gyermekülésben sem (ez nagyjából 10-12 kortól várható) Itt találsz ülésmagasítókat!

 

Innováció a gyermekülés iparban: ISOFIX

Egyre több helyen hallunk az ISOFIX bekötésről, amely egyébként nem új találmány, de egyre több országban preferálják, mert segítségével magasabb fokú biztonsággal lehet rögzíteni a gyermekülést. Az ISOFIX rögzítés első lépése, hogy minimális változtatást kell az autón eszközölni: a hátsó ülések előtt a padlóra szabványosan 2 pár tartófület hegesztenek – néhány autóban ez már gyárilag megtalálható, régebbiekben pedig könnyen megoldható. Ezekhez a tartókhoz kell csatlakoztatni a gyerekülés aljából kinyúló „körmöket”.
A legtöbb ISOFIX gyerekülés olyan biztonsági rendszerrel van ellátva, amelyet csak a szülő tud kinyitni, illetve bekötéskor látható, hogy tökéletesen van-e rögzítve (Ugyanis ha az ülés a helyére illeszkedik, akkor kis zöld jelzés látható az illesztési pontok melletti kis ablakocskában.)
AZ ISOFIX rendszer legnagyobb előnye, hogy teljesen kizárja a rosszul történő bekötést. Tehát amíg a gyerekülés biztonsági övvel kerül rögzítésre, addig hibázhatunk, mi szülők. Az ISOFIX rendszer esetében nem lehet hibázni. Ráadásul egy esetleges baleset során minimálisan mozdul el az ülés ennek a használatával. ISOFIX autós gyerekülések

Gyerekülés vásárlás szakértőtől

Vásárolj szakértőtől gyerekülést! A Babafalva partnere a Pepita.hu a biztonságos gyerekülés szakértője – kiváló tanácsokkal segíti a kiválasztás és magas minőségű, biztonságos termékeket kínál a családoknak.

Kattints ide és ismerd meg őket és gyermekülés kínálatukat! 

Pepita.hu - Online babaáruház - gyermekáruház
Pepita.hu – Online babaáruház – gyermekáruház

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBaciirtók bevetésen!
Következő cikkMagas a pulzusa a gyerekemnek! Mitől lehet?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..