Bababarát apróságok a lakásban

lakberlead-80x80.jpg

Aprócska gyerekekkel teli lakásban rengetek apróságot kell figyelembe vennünk. Arról már nem is beszélve, hogy ahány ház annyi szokás…vagy legalábbis ahány gyerek annyi ötlet. A lehetőségek tárháza hatalmas: mit lehet szétszerelni, miben lehet elesni, mi az, amit meg kellene kóstolni. Persze van néhány jelentéktelennek tűnő dolog, amit azért a legtöbb szülőnek érdemes szem előtt tartani, amikor lakásfelújításba kezd.

Villanykapcsolók helye

A legtöbb kisgyerekes anyukában felmerül a kérdés, milyen magasan legyenek a villanykapcsolók, ahhoz, hogy a picik is elérhessék. Általában a kapcsolókat 120-140 cm magasan helyezik el, ami  a legtöbb felnőtt számára kényelmes magasság, ugyanakkor a gyerkőcök kb. négy éves korukra érik csak el. A legtöbb gyermek imádja fel-le kapcsolgatni a villanyt, erre azonban semmi szükség nincs. A saját szobájában viszont annál inkább, sőt, meg kell, hogy tanulja a rendeltetésszerű használatát. A 90-100 cm magasan elhelyezett kapcsolókat a legtöbb két év körüli baba már eléri, de a totyogó apróságok még nem.

A rádiós technológiának köszönhetően másik új lehetőség egy olyan kapcsoló, ami könnyedén, a gyermek növekedésével együtt áthelyezhető és így mindig elérhető! Egy hosszú tépőzárat kell a  falra ragasztani és a megfelelő magasságba rátehetjük a kapcsolót.

Éjszakai világítás

Éjszaka felébredni a sötét szobában, esetleg kimenni a mosdóba, a legtöbb gyerek számára félelmetes kalandtúra. Emlékszem gyerekkoromban a nagymamám mindig adott nekünk éjszakára egy zseblámpát, amit a párnánk mellett tarthattunk. Ez persze inkább csak arra volt jó, hogy ne bukjunk orra minden székben, a kalandtúra érzést nem csökkentette. Ranschburg Jenő, gyermekpszichológus állítása szerint  minden gyerek éjszaka többször felébred, és ha ismerős tárgyakat lát maga körül, akkor nyugodtan alszik tovább, ehhez azonban enyhe fényre van szükség. Jó választás ilyen esetekben a kis fogyasztású, kisebb fényerősségű  LED-es lámpák, melyeket akár a lakás egészében elhelyezhetünk. Léteznek olyan éjszakai fények, melyek sötétedéskor automatikusan bekapcsolnak, pirkadatkor pedig kialszanak. Az is ideális megoldás lehet, ha a kapcsolót olyan helyre tesszük, ahol a gyerekek könnyen elérik.

Zárak

Milyen apró dolog egy kulcs, és  milyen nagy problémát tud okozni! És most nem arra gondolok, hogy lenyeli, vagy eldugja, hanem, hogy véletlenül bezár valakit, vagy magára zárja az ajtót. Szerencsére erre találták ki a wc zárat, ami a nevéhez hűen elsősorban a wc ajtókon szokták használni, de minden olyan helyiségben hasznos lehet, amit zárni akarunk, de vészhelyzet esetén gyorsan és egyszerűen ki tudjuk nyitni. Ezeken a zárakon a kulcs helyén egy elfordítható karocska van, míg a másik oldalon egy bármilyen pénzérmével elfordítható lapos gombocska.  A jó hír pedig, hogy szinte minden beltéri ajtó kilincsnek van toalett záras változata.

Küszöbök a lakásban

Ki az, aki még nem botlott meg soha egy küszöbbe? Még velünk, felnőttekkel is gyakran megesik, hát még az apró, tipegő lábacskákkal! Néha nincs mit tenni, meg kell szokni az akadálypályát. Ha azonban lehetőségünk van, már a gyermek születése előtt a ház, lakás tervezésénél próbáljunk olyan megoldást választani, amellyel kiküszöböljük a küszöböt!

Általában kétféle ajtó közül választhatunk: pallótokos- illetve az utólag beszerelhető ajtók. Mindkét esetben megoldható, hogy ne legyen küszöb, ha a burkolásnál figyelünk rá hogy a két helyiség egy síkban legyen.

Szőnyegek

Egy kisgyerekes családban talán a legfontosabb „bútordarab”: a játszószőnyeg. Nagyon nagy választék van színben, mintában és anyagukban. Vásárláskor azonban ne csak ezek a szempontok vezéreljenek bennünket. Fontos, hogy a hátoldala csúszásmentes legyen. Amennyiben mégsem  ez csemetéink álmai szőnyege, akkor ajánlom a szőnyegragasztó szalagokat. Ez egy könnyen feltehető és eltávolítható „ragasztó” szalag, amelyekkel egyszerűen rögzíthetjük az elmozduló szőnyegeinket.

A biztonság garantált.

Rózsás Veronika építész-lakberendező | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..