Kék fények az autizmus világnapján

Autizmus_Vilagnapja_Bekescsaba_2011300.jpg

A Parlament kupolája és a Művészetek Palotája szokatlan kék színre váltott április 1-én és 2-án este az Autizmus Világnapján. A “Ragyogjon kékben” akció célja felhívni a figyelmet az autizmussal élőkre, a kezdeményezéshez 22 ország több 100 épülete csatlakozott. Országszerte több rendezvényen igyekeztek felhívni a figyelmet a problémára.

Budapesten a Parlament kupolája és a Művészetek Palotája, Békéscsabán a Békés Megyei Jókai Színház épülete, Kaposváron a Szivárvány Kultúrpalota, Londonban a Big Ben, Prágában a Károly híd, Párizsban az Eiffel torony, Rómában a Colosseum, New Yorkban az Empire State Building, Torontóban a CN Tower világított kék fényben.

Autizmus Világnapja Békéscsaba

Országszerte tíz városban várták az érdeklődőket: Debrecenben Forrest futás az autizmusért címmel futóversenyt rendeztek, Miskolcon közös sétára invitáltak, Kaposváron Zeneház volt, míg Békéscsabán kerekasztal-beszélgetés zajlott az Ibsen Kávéházban. Közel 1000 ember hallgatta a 42 önkéntes gitáros műsorát a Békés Megyei Jókai Színház előtt, az AUT-PONT alapítvány által szervezett rendezvény fénypontja volt, amikor a közel ezerfős közönség bekacsolta mobiltelefonját és a kamerák felé fordulva egy közös fénykép készült.

Az autizmus napjainkban már nem csupán egy szűk réteget érintő probléma: világszerte 67 millió, ezen belül Magyarországon 100 ezer autista ember él. Ha a családtagokat is számítjuk a lakosság két százaléka érintett a kérdésben. „Az autizmus nem betegség, nincs rá gyógyszer, amit ha beveszünk, elmúlik. Az autisták egyre növekvő száma  felkészülést igényel, és nemcsak az oktatás, hanem a szociális ellátás területén is” – hangsúlyozta egy márciusi budapesti kerekasztal-beszélgetésen Szilvásy Zsuzsanna, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke.

Az Autisták Országos Szövetsége úgy véli a legfőbb probléma az, hogy az élet minden területén kevés az olyan szakember, aki felkészülten fogadja az autista embereket. A megfelelő pedagógiai módszerek és terápiák alkalmazásával ugyanakkor enyhíthetők a szociális és kommunikációs akadályok okozta szorongásaik. Ehhez viszont az kell, hogy elegendő szakember segítse őket. A 2011-es Világnapon az AOSZ kampánya éppen ezért a szakképzés fontosságára helyezte a hangsúlyt.

Az ENSZ április másodikát jelölte ki az Autizmus Világnapjának, amely azt hivatott elérni, hogy minden tagállam figyelmét felhívja a társadalmi tudatosság növelésére; továbbá, hogy ösztönözze a korai diagnózis és fejlesztő beavatkozás kidolgozását.

Babafalva/Közelkép Hírügynökség

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAutizmus világnapja: kevés a felkészült szakember
Következő cikkBababarát apróságok a lakásban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..