Babahordozás – mérlegen a biztonság

babahordozo_2501.jpg

A napokban felröppent egy tragikus hír egy kisbabáról, akinek a halála az Index, az RTL Klub és más hírforrások szerint egy Infantino márkájú babaerszény használatával függ össze. Mindez a média figyelmét a babahordozás biztonságosságára irányította. Mivel a babahordozással kapcsolatban kínzóan sok tévhit él társadalmunkban, szeretnénk, ha eljutnának az érdeklődőkhöz a mindennapi eligazodást segítő, fontos és pontos információk.

Kap levegőt a baba?

Tudományos kutatás eredményei állnak rendelkezésünkre arról, hogy a hordozóban vízszintesen hordozott, a függőleges pozícióban hordozott, valamint az ágyra letett babák agya ugyanúgy hozzájut a működéséhez, így a baba jóllétéhez szükséges oxigénmennyiséghez. A vizsgálatban koraszülött és időre született babák egyaránt részt vettek: mérték a különböző pozícióban levő babák vérének oxigén telítettségét, a szívverésüket, hasi légzésüket, orruknál a légáramlást és a mozgásaikat. A kutatás szerint megnyugodhatunk: a hordozott babák megbízhatóan kapnak levegőt.

Testközelséget minden babának!

Minél kisebb egy baba, annál inkább igaz rá, hogy a légzésszabályozása arra épül, hogy folyamatos, szoros testkontaktusban van egy másik emberrel. Ez az idegrendszeri háttere annak a jelenségnek, hogy az ágyba letett babák légzése időnként kimarad. Mindez hordozás közben nem történhet meg, mert a hordozó személy saját légzése, valamint testmozgásai kiegészítik a baba tökéletesen önálló működéshez még éretlen légzésszabályozását.

Rengeteg, páratlanul egységes kutatási eredmény tanúsága szerint a kritikus állapotban levő babák életkilátásait a másik embertől való távolság jelentősen csökkenti; de az érett, egészséges babák számára is komoly hátrány a másik embertől való távolság. Szoros testkontaktus hiányában, légzésszabályozásuk mellett, romlik a hőszabályozásuk és idegrendszeri fejlődésük is. Sírósabbakká válnak, kevesebbet szopnak, csökken az anya tejének mennyisége. A távolság baba és gondozója között gyengíti a kötődést, csökkenti a szülők kompetencia-érzését, ezzel a családi harmóniát. A felsoroltak közül több tényezőnek (idegrendszeri fejlődés, szoptatás, kötődés) komoly, egész életre szóló egészségügyi hatása van.

Mindezek fényében nagyon fontos lenne, hogy az Amerikai Egyesült Államokhoz, Hollandiához vagy Svédországhoz hasonlóan Magyarországon is általánossá váljon az a gyakorlat, hogy a koraszülött babák minél több időt töltsenek az inkubátor helyett szoros testkontaktusban (kenguru-módszer). Hasonlóan nagy a jelentőssége annak, hogy a várandós, valamint a babás, kisgyerekes szülők megbízható, pontos információhoz jussanak a helyes, könnyed és kényelmes babahordozás módjáról, és az erre a célra alkalmas, jól bevált babahordozó-eszközökről.

Hogyan hordozzak?

A baba hasa simuljon szorosan a hordozója testéhez! Ez azt is jelenti, hogy a baba biztosan felénk néz (nincs kifelé fordítva), és függőleges helyzetben van. A szorosság akkor megfelelő, ha akármerre mozdulunk (hajolunk, dőlünk), a baba teste ugyanolyan szorosan simul hozzánk. Ez biztosítja a gyermek gerincének egészséges fejlődését, a baba teljes biztonságérzetét és a mi kényelmünket egyaránt.

Ha mindez érvényesül, akkor nyugodtak lehetünk akkor is, ha ruhánk vagy a hordozóeszköz eltakarja a baba arcát!

A baba lába legyen terpeszben és térdben behajlítva, hogy a csípője egészségesen fejlődjön!

Az elölhordozás csak kisbabák esetén kielégítő hordozási mód. 5-7 kg-os súly, illetve négy hónapos kor fölött kikerülhetetlen a váltás a csípőn- és/vagy a hátonhordozásra.

További megbízható információt a babahordozással, babahordozó-eszközökkel kapcsolatban itt találsz, és várom kérdéseidet szakértői oldalamon is.

 

Három gyermekes anyukaként sok tanulással és tapasztalattal szakmámmá vált a baba- és kisgyermekhordozás. 2005 ősze óta tartok hordozókendő-tanfolyamokat. Azért vágtam bele, mert ahogy jártamban-keltemben a segítségemet kérték, megtapasztaltam, hogy hatékonyan tudok segíteni a hozzám fordulóknak technikai kérdésekben és a babás, kisgyerekes életmóddal kapcsolatos kérdésekben egyaránt. Örömmel segítek Neked is!
Előző cikkVáltozások a lakossági hitelek szabályozásában
Következő cikkLa Leche Liga tájékoztató füzetek

1 KÉRDÉS

  1. Születésétől fogva hordoztuk kislányunkat – már elmúlt 2 éves, de ma is felvesszük, ha igényli. Hoppediz kendőnk van, de varrtam egy MeiTait és egy erszényt is, mikor nagyobb lett a gyerkőc. Szerintem a hordozás nagyon sokat jelentett a kapcsolatunk alakulásában!
    …Csak kiváncsiságból megnyitottam az említett cég honlapját, ahol kapásból egy kifelé fordítva hordozott baba látható… :(( Emlékszem, sógornőmnek is én magyaráztam, hogy ez milyen sok szempontból káros. Vajon hogy lehetne ennek a rémes divatnak gátat vetni? Vagy talán: még mindig jobb, ha így hordozza, mintha sehogy??

Comments are closed.