Mit tehet a kismama, vagy a babára vágyó nő, ha megjelenik a barnás váladék?

barnás váladék terhesen

A barnás váladék a legtöbb kismama, vagy babára vágyó nő szemében maga az ördög megtestesülése, pedig nem feltétlenül jelent gondot. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne nehezíthetné, vagy lehetetlenítené el a babavárást. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Nem feltétlen baj?

A barnás váladékozás igen kis mennyiségű vér ürülését jelenti. Ez akár természetes jelenség is lehet egyes esetekben. Ilyen például, ha középidőben jelentkezik, vagy ha a menzesz kezdetén, illetve végén tapasztaljuk.
A kismamák számára is jó hír, hogy a barnás váladék a várandósság alatt sem jelent feltétlenül gondot, hiszen jelezheti az éppen kimaradó menzeszt is. Ez azonban egyetlen esetben sem jelenti azt, hogy ne kellene szakorvoshoz fordulni, mivel a barna váladék sajnos komoly gondot is jelezhet.

Most akkor kell félni, vagy nem?

Az ilyen jellegű, kis mennyiségű vérzések a szervezetben jelenthetnek hormoneltolódást is. Ezt kiválthatja a fogamzásgátló tabletta is, mely esetben érdemes felülvizsgálni a használt változatot.
Azonban a hormoneltolódás a szervezet sajátja is lehet. Ebben az esetben a szakorvos segítsége elengedhetetlen, hiszen amíg az endokrin rendszer működése nem megfelelő, addig a gyermekáldás, a baba kihordása sajnos sokszor lehetetlen, illetve folyamatos veszélyt jelent a korai vetélés. A barnás váladékozást kiválthatja a sárgatest hormon hiánya. A meddő párok egy jelentős részénél ilyen hormonális eltolódással lehet számolni, mely azonban szerencsére viszonylag egyszerűen korrigálható, szájon át szedhető tablettákkal, életmódváltással.

Beágyazódási problémák- ezek lehetnek az okai

Fertőzés a háttérben

A barnás váladékozás hátterében sok esetben hüvelyi fertőzés áll. Ez abban az esetben nem jelent nagy veszélyt, ha éppen nem várandós a nő, de természetesen ilyenkor is kezelést igényel.
Várandósság esetében azonban a felszálló hüvelyi fertőzések felelnek a vetélések egy jelentős százalékáért – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ahhoz, hogy ezeknek a fertőzéseknek a valószínűségét minimálisra lehessen csökkenteni, az immunrendszer, illetve a tápanyagraktárak feltöltése a feladat. A várandósság egyébként is komoly kihívás a szervezetnek, így a magzat kihordásának esélye nagyban nő azzal, ha az anya szervezete a lehető legjobb állapotban van. Ez az oka annak, hogy nagyon sok szakember javasolja a várandós vitaminok szedését, a tervezéstől egészen a szoptatásig.

A vitaminok között érdemes komplex készítményeket keresni, olyanokat, melyekben a tápanyagok szerves kötéssel szerepelnek. A komplexitásuk biztosítja, hogy az egyes anyagok felszívódását segítő más anyagok is jelen legyenek a készítményben, a szerves kötések pedig akár 80%-kal jobb felszívódási aránnyal rendelkeznek szervetlen társaiknál.
Mindezek mellett nagyon előnyös, ha a készítmény cinket és rezet is tartalmaz. Ez a két anyag a szervezetben antibakteriális hatással rendelkezik, vagyis segít megelőzni az esetleges fertőzések kialakulását.

Vashiány OK, de réz?!?

Forrás: ratkotunde.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk„Rémséges” dekoráció Halloween-ra
Következő cikkÍgy turbózd fel gyermeked immunrendszerét ősszel

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..