Békéscsabán és Gyulán is lehetne már ülve szülni

szülőszék

Civilek adományoztak szülőszéket a békéscsabai és a gyulai kórházaknak. A háton fekvő helyzettel ellentétben a függőleges szülőpozíciók a szülés minden fázisában hozzájárulnak a folyamat normális lezajlásához és a pozitív szülésélményhez.

A békéscsabai Békés Anyaságért Női Kör éppen ezért adományozott szülőszéket a békéscsabai és a gyulai kórházaknak, mely minden ott szülő nőnek rendelkezésére áll.

– Honnan jött az ötlet, hogy egy civil szervezet szerezzen be szülőszékeket a két kórháznak?

szülőszékMég 2007-ben, a Császárvárosok c. rendezvényen merült fel az ötlet, amikor arról beszéltünk, hogy mennyivel előnyösebb a babák és a mamák szempontjából is a függőleges testhelyzet, nemcsak a vajúdás, de a kitolás idején is. – emlékszik vissza Kiss Bernadett, független szülésfelkészítő szakember. – Arra a kérdésünkre, hogy miért nem lehet Békéscsabán és Gyulán szabadon megválasztani a testhelyzetet, azt a választ kaptuk, hogy nincsenek a kórházak olyan anyagi helyzetben, hogy megengedhetnék maguknak, hogy szülőszéket vegyenek. Bár a beszélgetésen résztvevő orvos szerint is előnyösebb lenne a szülés idején a vertikális pozíció. Ezért felajánlottuk, hogy összegyűjtjük a pénzt, és vásárolunk egy szülőszéket.

– Miért tartottátok fontosnak, hogy legyen szülőszék a két szülészeten?

Saját tapasztalatból is tudjuk, mennyire fontos, hogy a szülő nő szabadon megválaszthassa a testhelyzetét a szülés idején, mert így bizonyítottan csökken a beavatkozások és a szövődmények esélye. Békéscsabán már van alternatív vajúdó, vagyis nem a szülőszobán vagy a folyosón kell vajúdni a kismamáknak, de a szülés végére, a kitolási részre át kell menni a szülőszobára, és fel kell feküdni a teljesen vízszintes szülőágyra.

Nem azt szeretnénk, ha ezentúl mindenki szülőszéken szülne, hanem azt, hogy adják meg a választás lehetőségét. Innen már csak egy lépés, hogy más testhelyzetben is lehessen szülni, amely nem igényel még szülőszéket sem: állva, guggolva, négykézláb, és ha valaki fekve érzi jól magát, akkor fekve.

– Ha jól tudom, szülőszéket nem lehet kapni a boltban, hanem csináltatni kell? Milyen minta alapján és ki készítette el a székeket?

Két környékbeli ismerős asztalos csinálta (mert végül két székre is összegyűlt elég pénz), egy amerikai standard, kórházakban használatos minta alapján. Semmi bonyolultra nem kell gondolni, egy masszív, vécéhez hasonlító, patkó alakú, négy lábú “szerkezet”. A budapesti Szent István és Szent Imre Kórházban több mint 10 éve szülhetnek ilyen szülőszékeken a nők.

A pénz néhány nap alatt összegyűlt, helyi édesanyák, ill. gyermeket tervezők nők, családok adományaiból (nagyrészt a játszótéren). Darabja nem került 10 ezer forintba.

– Hogyan fogadták a kórházban az ötleteteket? Támogattak benne vagy csak kegyesen elfogadták a szülőszékeket?

A szülőszék: a szülő nő ül rajta, miközben a szélén kialakított kapaszkodót foghatja.Tavaly májusban, a Születés Hete rendezvénysorozat keretében adtuk át a székeket, előtte a nagy számú érdeklődő meghallgathatta dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász főorvos előadását a függőleges testhelyzetben történő szülések tapasztalatairól. A budapesti Szent Imre Kórházban majd’ 15 éve bármilyen szabadon választott pozícióban szülhetnek a kismamák, és döntő többségük valamilyen függőleges testhelyzetet választ. A szülőszék átadására több orvos is eljött a békéscsabai kórházból.

– Tudtok-e valamit arról, hogy használják-e őket? Van-e visszajelzésetek a kismamáktól?

Úgy tudjuk, hogy sajnos még ezalatt a néhány hónap alatt senki nem szült a szülőszékeken. Békéscsabán nem a szülőszobában, hanem az alternatív vajúdóban helyezték el, ahol pedig nem lehet szülni. Vajúdni viszont nem ajánlott szülőszéken, a kitolási szakasznak is csak a legvégén érdemes ráülni.

Gyulán nincsen külön vajúdó, úgy hallottuk, hogy már majdnem megszületett egy baba a szülőszéken, már a feje is látszott, de a doktornő azt mesélte, hogy az elhúzódó szülés miatt végül fel kellett feküdnie a kismamának a szülőágyra.

Már nagyon várjuk, hogy “megtörjön a jég”, és egyre több kismama élje át azt, hogy sokkal könnyebb a szülés, ha szabadon választhatja meg a szülési testhelyzetét is. Tudjuk, nem egyszerű egy ilyen, a mai szokásoktól eltérő, “alternatív” lehetőséget bevezetni, de húsz éve még pl. az apukáknak tilos volt bent lenni a szülésnél, mára viszont ez teljesen elfogadott lett. Sőt, már szinte elvárják tőlük, hogy bent legyenek, mert tudják, milyen jó hatással van ez vajúdó párjukra. Ha egyre több nő fejezi ki az igényét arra, hogy szabadon akarja megválasztani többek közt a szülési pozícióját is, akkor néhány év múlva már ez is általános lesz, és nem a kismamáknak kell külön engedélyt kérni rá, hanem az orvosok és a szülésznők maguk fogják erre buzdítani az anyukákat.

Kocsisné Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!