Éveket nyerhetnek a meddő párok Somogyban

Szakszerűbb és gyorsabb ellátás nyomán reménykedhetnek gyermekáldásban a meddő somogyi párok. A Kaposi Mór Oktató Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának szakambulanciáján mostantól mindazok előjegyeztethetik magukat vizsgálatra, akiknél felmerül a meddőség gyanúja.

Az osztályvezető, dr. Szilágyi András szülész-nőgyógyász professzor vezetésével szerveződött, s a társadalombiztosítás által is támogatott meddőségi szakambulancia beindítása lehetővé teszi, hogy gondjaik orvoslására ne kelljen a megyehatáron túli intézetekben keresni a gyógyírt.

Az, hogy minden rászoruló időben tudomást szerezzen erről a lehetőségről, a háziorvosoktól a szülész-nőgyógyászokig valamennyi szakember felelőssége.

Erre figyelmeztet az egyre csökkenő népszaporulat, melynek nem elhanyagolható tényezője, hogy a hazai szülőképes korban lévő lakosságnak mintegy a 10 százaléka küzd meddőségi problémákkal.

Korábban, más megyében, a pécsi egyetemi klinikán történhetett a Somogy megyei meddő betegek szakszerű ellátása, vagy különböző nőgyógyászati szakrendelőkben, de nem egységes alapelvek, protokoll alapján.

A most beindult szakambulancián azonban már a megfelelő szakmai irányelvek birtokában, komplexen, valamennyi okra kiterjedően végezhetik el a szükséges beavatkozásokat a feladatra felkészült szakemberek.

– Minden olyan esetben hozzánk fordulhatnak a párok, amikor egyévi, védekezés nélküli házaséletet követően sem jön létre a terhesség – tájékoztatta a Weborvost Szilágyi professzor. – A nőgyógyászati vizsgálatokon túl lehetőség van a hormonális vizsgálatra és a kismedence – szükség esetén – endoszkópos, laparoszkópos megtekintésére, valamint a férj spermium vizsgálatára is. Ezeknek az eredménye alapján nyílik mód a meddőség kezelésére.

Kisebb probléma esetén elképzelhető, hogy csak ovulációs indukciós kezelésre van szükség, melynek során a ciklus monitorozásával, ultrahangos tüsző növekedés-követéssel is segíthetünk a terhesség létrejöttében.

A meddő nők kis hányadában azonban ezek az eljárások sem vezetnek eredményre. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a lombikbébi-beavatkozások meghozzák a sikert, ezért az érintett párokat az erre a feladatra specializálódott intézetekbe küldjük – tette hozzá a professzor. – Nagyon fontos, hogy két-három hónapon belül mindenképpen olyan stádiumba juthat a kivizsgálás, melynek alapján eldönthető: elegendő-e az esetleges ovulációs indukciós kezelés, ciklus monitorozás, vagy továbblépésre van szükség. Semmiképpen sem fogadható el az a gyakorlat, hogy évekig azonos módszerrel kezeljenek egy meddő párt, s akkor se lépjenek tovább, ha az adott módszer eredménytelennek bizonyul.

– Tudvalévő, hogy 35 éves kortól csökken, 40 éves kortól pedig jelentősen csökken a női termékenység. Nem jó tehát megvárni a vizsgálatokkal, kezelésekkel hogy még az életkorból adódó problémák is rárakódjanak a már meglévő meddőségi gondokhoz – hangsúlyozta a professzor.

Elmondta: a meddőségi szakambulancia megszervezése nem igényelt többletköltséget. Az ambulanciák óraszámának átcsoportosításával napi két órában, két felkészült szakember és egy asszisztens fogadja a telefonon előjegyzett pacienseket.

Bár hazánkban nincs lehetőség a meddőségi szakorvos-képesítés megszerzésére, az érdeklődő kollégák kongresszusokon, tanfolyamokon, valamint az intézetben megszerzett elméleti-gyakorlati ismeretek birtokában elsajátíthatják a szükséges jártasságot. Segítségükkel a későbbiekben bővíthető a kaposvári meddőségi szakambulancia kapacitása, s akár a megyén túli térségből is fogadhatják a rászorulókat.

Forrás: Weborvos

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBékéscsabán és Gyulán is lehetne már ülve szülni
Következő cikkFitten 2 az 1-ben

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..