Fitten 2 az 1-ben

„Várandós vagyok!” és az érzések áradatában máris ezer kérdés cikázik a kismama gondolataiban: mit tehetek és mit nem az állapotom/állapotunk érdekében? Főleg azok a nők, akik aktívan sportolnak, keresik ilyenkor a tanácsokat és javaslatokat.

Mit szabad, hol vannak a határaim? Mi az, ami kifejezetten tilos? A legtöbb nőnek várandóssága alatt különösen fontossá válik az egészsége, hiszen már nemcsak saját magáról van szó, hanem a magzat jólétéről is. Az alkohol és a nikotin természetesen tabu, de mi a helyzet az aktív életmóddal és a sporttal?

Szabina a 7. hónapban van, ő a szokásos futását a közeli parkban végzi. Várandóssága folyamán csökkentette a sebességet és a távolságot, heti 2-3 alkalommal „edz”. A lényeg: mindeközben nagyon jól érzi magát, nincs semmilyen károsodása emiatt, sőt, élvezi a sportot.

Brigi a 17. héttől, egészen a szülés előtti néhány napig, heti rendszerességgel járt kismama vízitornára: “A vízben mindig olyan könnyűnek éreztem magam. A gyakorlatok a lazító hangulattal együtt, hozzájárultak, hogy könnyebben megértsem testem változásait, a szülésre való felkészülést. És, nem utolsósorban, utána mindig olyan jól aludtam, mint egy mormota!”

A testmozgás jót tesz

A szakemberek sokáig bizonytalanok voltak és maximum a sétát, az úszást, a testmozgás terhesenkismamatornát javasolták. Attól tartottak, hogy az embrió tápanyagellátása elégtelen lesz az anya sportolás alatti terhelésétől. Az újabb kutatások és tapasztalatok sok nőnél mindinkább az ellenkezőjét bizonyítják. A várandósságnak megfelelően adagolt és kialakított tréning, egyértelműen pozitívan hat mind az anyára, mind a babára.

Egy Cleveland-i intézmény kutatásai szerint azoknál a nőknél, akik egészen a szülésig aktívak maradtak, kevesebb volt a súlygyarapodás, rövidebb ideig tartott a szülés, sokkal kevesebb császármetszésre volt szükség, ellentétben azokkal, akik a rendszeres mozgásról, sportról teljesen lemondtak. A várandósság és a szülés bizony kemény fizikai munka, azonban a szervezetnek mégsem esik nehezére, ha a test edzett.

Az izmok és szervek erősítésénél méginkább fontos a lazítás képességének elsajátítása. Egyre több nő tudja, hogy az edzés és a lazítás szorosan összetartozik. Így együtt, mint energiaforrások, a fizikai és érzelmi jólétet erősítik.

A várandósság folyamán fellépő kellemetlen tünetek, mint pl. a hányinger, a székrekedés, a visszér, a súlytöbblet vagy a hát-, derék- és medencekörnyéki fájdalmak mind szelídíthetőek vagy olykor teljesen elkerülhetőek.

Csak mértékkel!

A sportolás mértékét meghatározza az egyén állapota és a korábbi sportbéli tapasztalatok. A várandósság nem megfelelő időpont a teljesítményszint növelésére vagy egészen új sportágak elkezdésére. Az eddigi terhelés kényelmes, jóleső szintjének megtartása elegendő.

A növekvő magzat fejlődéséhez és tápanyagellátásához szükséges energia biztosítása már úgy terheli az anya szervezetét, mint egy könnyebb sport. Ezt mutatja pl. a megemelkedett nyugalmi pulzusszint is. Tehát a megszokot edzési feladatot nyugodtan lecsökkenthetjük, mert a hatékonyság így is megmarad.

A magzat ellátása biztosított, mert az anyai szív, egy kontrollált terhelés alatt 11%-al több vért pumpál keresztül a szervezeten.

Fontos: a test jelzéseire kell figyelni. Ezáltal az egyéni határok nagyon gyorsan világossá válnak. A teljesítménydrukk és a túlzott ambíciók teljességgel hibásak a várandósság ideje alatt. Főleg akkor, ha valaki kezdő vagy már hosszabb ideje nem sportolt aktívan.

Kismamatorna és társai

Az egyéni és minőségi tanácsadás a várandósság alatt különösen fontos. Napjainkban egyre több képzett szakember, akik mind egyéni, mind csoportos tanfolyamokat kínálnak. Nem szabad visszariadni a képesítésre való rákérdezéstől, tartalmi informálódástól mielőtt elkezdenénk a kurzust.

A tanfolyam anyagának tartalmaznia kell a testtartás, a légzés témakörét, a várandósságnak megfelelő edzési és lazítási technikákat, különös tekintettel a gátizom és hasizom tréningre. Nagyon fontos a vérnyomás és a pulzus ellenőrzése is.

Figyeljünk a helyes testtartásra

Ahogy a magzat növekszik és a has egyre nagyobb lesz, eltolódik a test súlypontja. Mindeközben a 40 hét alatt, hétről-hétre, átlag 150-200 gr terhelődik a kismamára. Így kevéssel a szülés előtt 12-15 kg-al többet mutat a mérleg a kiindulási állapothoz képest. De ez így jó és egészséges.

A gondot a rossz tartás okozza. Az előre rakódó súlytöbblet miatt a kismama, hogy függőleges helyzetben maradhasson, a felső testét hátratolja, fokozva a háti domborulatot, a fej előretolt helyzetetét . Ez igen gyorsan eredményezhet gerincproblémákat, hátfájdalmakat, ugyanakkor, a baba fekvésének sem kedvez. A felkészített izomzat – elsősorban a hát-, a mély has- és gátizmok -, segít a gerinc tehermentesítésében, a szövődmények elkerülésében. A helyes testtudat pedig biztosabbá teszi a mozgást. Így a félelmekkel és a feszültségekkel is jobban tudunk bánni.

Berényi Grilla gyógytornász, www.grilla.hu, Marion Appel-Schiefer írása alapján

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÉveket nyerhetnek a meddő párok Somogyban
Következő cikkSzínes ujjlenyomatok a Duna Plazában