Bemutatjuk a Kuzin Klubot

Kuzin Klub

Ugye mindenki fel tudja idézni, amikor az esküvője előtt állítja össze a vendéglistát, és egyszer csak felmerül néhány rég nem látott unokatestvér neve, akikkel együtt töltötte gyerekkori nyarait, de már évek óta nem találkoztak. Pedig nem szükségszerű, hogy az unokatestvérek végleg eltávolodjanak egymástól. A Jékely-Péterfy-Váczi család lánytagjai, a Kuzin Klub létrehozói szerint biztosan nem.

Rendezvényszervezők számára vizsgafeladatnak kellene adni a klub egyik gyűlésének megszervezését. A nyolc energikus és roppant elfoglalt lányt ugyanis egy helyre egy időben összegyűjteni embert próbáló feladat. A lakást, amelyben találkozunk a közös fotózás kedvéért, néhány perc alatt a feje tetejére állítják. Nyolcból hatan érkeznek meg időben, egy lánynak megfájdult a foga, ketten már készülődnek, hogy a percek alatt kerített fogorvoshoz vigyék. Hogy legalább a jelenlévőket egyben tartsam, próbálok leültetni mindenkit, ami röpke negyed órába telik. Lássuk hát a kezdeteket.

Jékely Anna és Vági Flóra, Váczi Borbála, Gaul Zsófi, Váczi Rozi, Péterfy Sarolt, Jékely Kata, Jékely Berta, Péterfy Bori
Jékely Anna és Vági Flóra, Váczi Borbála, Gaul Zsófi, Váczi Rozi, Péterfy Sarolt, Jékely Kata, Jékely Berta, Péterfy Bori

A lányok dédapjának Visegrádon, a mai Áprily-völgyben volt egy hatalmas telke, oda épített egy házat, majd a maradék telket háromfelé osztotta, és a gyerekeinek adta, akik szintén egy-egy nyaralót építettek. Jékely Kata, Jékely Berta, Péterfy Sarolt és Péterfy Bori első fokon unokatestvérek, Váczi Rozi, Váczi Bogyisz és Jékely Anna a másodunokatestvéreik, Gaul Zsófi pedig nem vér szerinti rokon, szüleinek ugyanabban a völgyben volt nyaralójuk. Így aztán a nyolc lány, akik nagyjából egyidősek, 25-35 év között, minden nyarat együtt töltöttek. Aztán persze kamasz korukban már nem csak a nagymamához vágytak a szünidőben, úgyhogy elmaradtak a közös élmények.

14 évig egymás esküvőin futottak csak össze, mígnem egyiküknek az jutott eszébe, hogy régen látott unokatestvérét kéri fel gyermeke keresztanyjának. Ettől a ponttól a családi emlékezet kettészakad, a csapat egyik fele úgy emlékszik, hogy ők ketten kezdték keresni a kapcsolatot a többiekkel, a másik fele pedig úgy, hogy egy harmadik lány gyűjtötte össze az e-mail címeket az egyik esküvőn, és ő kapcsolta össze újra a családtagokat.

Akár így volt, akár úgy, a lényeg, hogy létrejött egy találkozó, ahol a lányok ott tudták folytatni a beszélgetést, ahol tizennégy évvel korábban abbahagyták. Ők úgy fogalmaztak, hogy lila volt a fejük, annyit nevettek a családi sztorikon. A jól sikerült buli után meg is alakították a Kuzin Klubot. Alapszabályt nem alkottak, a lényeg az volt, hogy rendszeresen találkozzanak.

Mivel az elmúlt években ötüknek született gyereke, hármuknak több is, így az összejövetelekről nevetve annyit mondanak, hogy valaki mindig terhes, és valaki mindig szoptat. De az anyatejjel táplálkozó csecsemőkön kívül más nem lehet jelen az összejöveteleken. A lányok ugyanis próbálták, hogy gyerekekkel és férjekkel is kibővítették a meghívottak körét, aminek katasztrofális következménye lett: egész este a gyerekeket és a férjeket kellett ellátni enni- és innivalóval, tévéműsort kellett keresni nekik, és egyébként is korán haza kellett menni.

Így aztán zártkörűvé minősítették át a bulikat. Ahogy a fotózásra fél nyolc helyett végül háromnegyed kilenc körül gyűlt össze a csapat, úgy a Kuzin Klub ülései is jelentős késéssel kezdődnek, igaz, akkor viszont nagyon jó a hangulat, borozgatnak, beszélgetnek, kürtős kalácsot sütnek, és persze, nevetnek. Legtöbbet azoknak a rokonoknak a történetein, akik éppen nincsenek jelen.

Vannak kihelyezett rendezvények is, például közös shoppingolások, de ilyen volt az is, amikor az unokatestvérek együtt mentek két napra Bécsbe, hogy megnézzenek egy Quimby koncertet. Az unokatestvérek közül ketten, Váczi Rozi és Bogyisz a matyodesign megálmodói, Péterfy Bori neve pedig a zenerajongóknak biztosan ismerős. Nem véletlen tehát, hogy a kuzinokon gyönyörű, matyó hímzésekkel díszített ruhadarabokat látni, és Bori koncertjei is adnak elég alkalmat a közös programra.

Nem is tervezik, hogy kibővítik a meghívottak körét. Az ünnepeket mindenki a szűk családjával tölti, abból az egyszerű okból kiindulva, hogy ha mindegyikük párját és gyerekeit összeszámoljuk, akkor már negyven embernél járunk. Amikor arról érdeklődöm, az ő családjukban nincsenek-e olyan konfliktusok, amelyek megkeserítik a kapcsolatot, azt mondják, ők még szerencsések, az ő generációjukban még nem rontják a hangulatot örökösödési viták, válások. Nem tartják magukat rendkívüli családnak, az ő szüleik, nagyszüleik között is voltak már összezördülések, de a kuzinok ezekbe nem szállnak be.

Két találkozó közötti időt is kihasználják, a kapcsolattartás fő színtere az internet, különböző témák szerint óriási körlevelezések indulnak, általában egyszerre több témában. A nyolc lány közül mindenki másban jártas, úgyhogy ha valakinek kérdése merül fel gyereknevelés, férj, főzés-sütés, szépítkezés témakörben, mindig van kihez fordulnia. Nem a véletlen műve, hogy a csapatból öten ugyanoda járnak fodrászhoz. Működik az ajánlás…

És mi van a fiú unokatestvérekkel? Ők is össze-össze járnak néhányan közös sörözésekre, de a Kuzin Klub zárva van előttük. Ha ugyanis a lányok őket is bevennék, akkor ugyan kiről pletykálnának az összejöveteleken?

fotók: Jámbor Orsolya

A cikk megjelenését a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Családbarát közgondolkodás népszerűsítésének támogatására kiírt pályázata tette lehetővé.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Bródi Emília - Babafalva.hu. Édesanya vagyok jómagam is, évek óta „szörfözök” az interneten és több fórumon találkoztam a gyermekvállaláshoz kapcsolható pénzbeli ellátás, munkába visszatérés, vállalkozás indítása kérdésekkel, nem egyszer a kismama, édesanya helyzetére nem alkalmazható válaszokkal. Innen jött az ötlet, létrehozok egy honlapot, amely a kismamák, anyák által felvetett problémákra, információigényekre épít, segítve ezzel nőtársaimat, közvetve a családok életét, anyagi helyzetét befolyásoló ismeretek, megoldások megosztásával. A versenyszférában több éves munkatapasztalat van mögöttem foglalkoztatással (munkaügy), bérszámfejtéssel, családtámogatási és társadalombiztosítási kifizetőhely működtetésével, vállalati pénzügyekkel kapcsolatos területen, középvezetőként. Évekig foglalkoztam tervezéssel, elemzéssel, üzleti jelentés készítéssel, de a könyvelés is szakterületem. Az érintett vállalkozási formák részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, egyéni vállalkozás.
Előző cikkBabamentő inkubátor – visszatérés a középkorba?
Következő cikkKarbantartással egészség, energia, pénz nyerhető

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..