Karbantartással egészség, energia, pénz nyerhető

tűzhely-karbantartás-300x199.jpg

Hajlamosak vagyunk halogatni: holnapra, a jövő hétre, a szabadság idejére. A karbantartás a tudatos fogyasztói szemlélet máig elhanyagolt eleme, mára már női feladat. Mellőzésére gyakran már csak komoly műszaki vagy egészségügyi probléma hívja csak fel a figyelmet. Időben elvégezve/elvégeztetve költséget, energiát, bosszúságot spórolhatunk meg, nem mellesleg berendezéseink élettartamát is növelhetjük.

Egyre több, és egyre bonyolultabb műszaki berendezésünk karbantartására már nem elég egy szombat délután, sem az Y kromoszóma. Sokszor nem is tudjuk mit – mikor kell tisztítani. Gondot okoz a megszervezése is: piszokkal jár, olykor be kell szerezni hozzá alkatrészt, anyagot, és segítséget kell kérni/hívni. Fel sem tűnik, hogy már megint elmaradt nagytakarításkor. Érdemes a háztartásunkban nap, mint nap használt készülékeink karbantartási igényeit és időpontjait a háztartási naplónkba feljegyezni, és következetesen elvégezni – mert komolyan megbosszulják, ha elhanyagoljuk.

Amihez szakember segítsége szükséges

tűzhely karbantartásA legismertebb karbantartást igénylő berendezésünk a klímakészülék. Tisztítását a legjobb szakemberre bízni az üzembe helyezés előtt, legalább évente 1 alkalommal. Legyünk körültekintőek: minden léghűtő berendezésünk igényli ugyanezt a figyelmet! Ne feledkezzünk meg az autóban lévő klimatizáció fertőtlenítésérről, tisztításáról sem.

Gáztűzhelyünk, konvektoraink karbantartására érdemes évente egyszer áldoznunk: a hatékonyabb energia-felhasználás azonnali nyereség, bőven megtéríti a költséget. Ezen kívül a készülék élettartamát akár évtizedekkel is megnövelhetjük, ami szintén megtakarítás.

Ne feledkezzünk meg lakásunk elektromos hálózatáról sem, hiszen nem csak energiát takarít meg, de komoly baleseteket, károkat is megelőzhet. A háztartások villamosvezetékeinek ellenőrzése mindenképpen szükséges régi építésű ingatlanok esetében – lényegesen kisebb terheléshez tervezve és leginkább alumínium vezetéken vezették az ingatlanokba az energiát.

Szükséges a gépjárműveket is évente legalább egyszer szervizbe vinni, akkor is ha erre nincs kötelezettségünk. Az ellenőrzés során észlelhetnek olyan hibákat, amelyek elhanyagolva jelentősebb károsodást, meghibásodást okozhat. Hosszabb, különösen külföldi utazások előtt mindenképpen nézessük át az autónkat.

A számítógépek időnkénti karbantartásával szintén sok kellemetlenséget előzhetünk meg. Bosszantó jelekkel figyelmeztet is a technika, ilyenkor, célszerű akár a család ifjainak segítségét, tanácsát kérni. Ha gyorsan melegszik, hangos akkor mindig forduljunk szakemberhez – időnként kitisztíttatva hosszabb ideig használhatjuk elégedetten számítástechnikai eszközeinket.

Amit akár magunk is megoldhatunk

hűtő karbantartásElhanyagolt terület otthonunkban a beépített ventillátorok kürtői, ahol évek/évtizedek alatt nagy mennyiségű por, kórokozó ragadhat meg. Tisztítása tűzvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt fontos legalább évente kétszer. Sajnos legtöbbször ez sok időt, és komoly műszaki felkészültséget követel. Nem elég a szellőző rácsát letörölni, le kell szerelni, és kitakarítani a mögötte vattaszerű koszban megbúvó kórokozókat. Érdemes az esetleg megbúvó kártevők, élősködők nyomaira is figyelni.

A hűtő-, és fagyasztószekrények szükséges leolvasztására felhívja a figyelmet a jég. A no frost készülékek ugyancsak igénylik időnként, nyitott ajtók mellett legalább évente egyszer a 24órás „pihenőt”. A hűtőberendezések működési zavaraira következtethetünk a kiugró villanyszámlából,  ingadozó belső hőmérsékletből, jegesedésből.

A víztisztítók aktívszűrőjének cseréjéről kevésbé feledkezünk meg. A konyhai páraelszívó, olajsütő szűrőbetétjének cseréje is érdemes odafigyelnünk.

A hagyományos porszívók vászon porzsákját is fontos alkalmanként alaposan portalanítani.

A WC-tartály, mosogató-, és mosógép, szobai csobogók időnkénti, környezetbarát vízkőoldóval történő tisztítása otthonunk higiéniai követelménye is.

Érdemes háztartási eszközeink karbantartási feladatait háztartási naplóba vezetni, következetesen elvégezni, hiszen figyelmünket hatékonyabb, energiatakarékosabb működéssel, hosszabb élettartammal hálálják meg, míg figyelmetlenségünket a legváratlanabb helyzetben megbosszulják.

Kovács Mária

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBemutatjuk a Kuzin Klubot
Következő cikkKismama masszázs: testnek és léleknek