Kismama masszázs: testnek és léleknek

Kismama masszázs

A várandósság megannyi örömteli pillanata mellett számos élettani változást is hoz a kismamák részére. Ezek kellemetlen hatásának enyhítésére, kiküszöbölésére ma már létezik segítség, amely nem csupán könnyítést hoz a várandósság állapotában, de egyúttal felkészíti a testet és lelket a szülésre.
Korábban az általános nézet az volt, hogy a terhesség időszakában a masszázs tilos, ma már azonban köztudott, hogy ez nem így van. A várandósmasszázs különösen fontos lehet azok számára, akik a hát különböző részeinek fájdalmával küzdenek, akik a végtagok elnehezedésével találják szemben magukat. Kifejezetten jó azon kismamák részére, akik feltöltődnének, ellazulnának, pihenni vágynak vagy többet szeretnének megtudni saját testükről.

Az izmok finomhangolása

Kismama masszázs– Az általam kidolgozott módszer alapvetően két gyógymasszázs előnyeit egyesíti – a svédmasszázsét és a nyirokmasszázsét – magyarázza Halász Katalin gyógymasszőr, kismama kísérő. – A kismama a kezelés során speciális, ámde kényelmes pozícióban ül és fekszik, hogy komfortérzete tökéletes legyen, és ne nyomja, ne veszélyeztesse sem a babát, sem önmagát. A lábak elülső részének masszázsát követően a karok, majd a láb hátulsó része élvezheti a kényeztetést, végül a teljes hát, majd azok részei kapják a figyelmet.

A masszázs gyengéd mozdulatokból áll, hiszen ez egyfajta finomhangolás, folyamatos beszélgetés az izmokkal. A nyirokmasszázs védi az érzékeny érfalakat, visszértágulat, hajszálértágulat esetén is csak ez alkalmazható. A lassú, finom mozdulatok a szövetekben felgyűlt vizet a vese segítségével könnyebben kiürítik a szervezetből. Az orvosi gyógymasszázs, azaz a svédmasszázs az alapokat biztosítja, fogásai alkalmasak a különböző izomrétegekkel való munkára. Technikájával az izomcsomók okozta fájdalom megszüntethető, oldható.

Bár az alap mindig ugyanaz, ám a várandósság három szakasza más és más masszázstechnikát igényel, és ezen felül még a trimeszterekre alakított masszázs is egyénre szabottan érkezik a kismama elvárásainak, komfortérzetének, kéréseinek és problémáinak megfelelően, továbbá az izomzat aktuális állapota is befolyásolja, hogy mikor milyen módszerek alkalmazhatóak. Nem kizáró ok a problémás, veszélyeztetett terhesség, hiszen az ellazulás görcsoldó is, és segít kiküszöbölni az esetlegesen felmerülő veszélyeztetettséget is amellett, hogy a pszichikai gátat is oldja.

Gyógyír a panaszokra

Kismama masszázs hátfájásraA kismamák hasának növekedésével megváltozik a test statikai állapota. Elsősorban a felső-háti szakasz és a derék tájéka van kitéve fokozott terhelésnek, illetve előfordulnak izomcsomók által okozott csípő-, derék-, csuklyás izom fájdalmak is. Ezeket a csomókat oldja a várandósmasszázs, és ezáltal csökkenti, megszünteti a fájdalomérzetet.

A belső terhelés hatására az ízületek szétcsúsznak, a szalagok húzódnak, de a várandósmasszázs gyógyírként hat a fájdalmas területeken. Ez a masszázs-formula a hormonális hatásra a szövetekben felgyülemlett víz mennyiségét is jó irányban befolyásolja, jótékony hatása érezhető a vizesedés (ödémásodás) miatti feszülés, végtag-elnehezülés enyhítésében.
A speciális, egyénre szabott masszázs megelőzi a stria képződését, megtisztítja a nyirokrendszer, továbbá a várandósság utolsó harmadában megfelelően felkészíti a testet a szülésre a medence- és keresztcsonti terület tágulásával.

Nem pusztán hátfájdalom

A várandósmasszázs a pszichikai feszültséget is oldja. A terhesség alatti korai méhösszehúzódások a koraszülés veszélyét hordozzák magukban. Amennyiben ezek pszichikai okokra vezethetők vissza, például szorongás, görcsös izomzat, akkor ennek feloldásában is segít ez a speciális várandósmasszázs.

A nők érzékenyebbek a terhesség idején, vágynak a fokozott érintésre, így a megnövekedett érintésigény is kielégítésre lel a masszázs keretein belül. Lehetőség nyílik nyugodt környezetben a saját testélmény megtapasztalására a kezelés során. A gyógyító, fájdalomcsillapító hatás mellett tehát relaxáló, közérzetjavító hatással is bír a várandósmasszázs, lehetőséget ad a tökéletes lelki ellazulásra, amelynek a vajúdás, szülés során is fontos szerepe van.

Kismama masszázs relaxáció– Aki hozzám jön, nem pusztán hátának a fájdalmát hozza. Inkább valamiféle problémát és teljes önmagát. De ezeket a dolgokat nem feltétlenül szükséges kimondanunk, gyakran csak ott vannak velünk – meséli Katalin. – Zene helyett nálam a masszázs során csupán a madárcsicsergés hallható, hisz a túl sok inger külső hangolást eredményezne, pedig a lényeg épp az, hogy a kismama figyelme befelé irányuljon és csend legyen körülötte. A zajos világból kilép a csend világába, hiszen erre várandóssága idején még nagyobb szüksége, igénye merül fel. A masszázs során az érzések, érzetek, gondolatok átélése kerülnek előtérbe, ezek segítik a személyiségfejlődést, az anyává érést.

A kismamamasszázs a várandósság 0. napjától végig, még a vajúdáskor is alkalmazható.  – Mivel a test pontos jelzést ad arról, milyen szükséglete van, így nincsen kötelező gyakoriság, hanem a kismama a saját érzéseire hagyatkozva dönti el, milyen sűrűséggel jön el hozzám. Ha erős fájdalmai vannak, vagy nagyon vizesedik, akkor általában heti 2-3 alkalmat javaslok, egyébként a heti egyszeri ellazulás is elegendő – magyarázza Katalin.

A képeken Halász Katalin masszíroz

Szólj hozzá Te is!