Betiltották a gyermekmenükhöz adott ajándékokat San Franciscoban

gyerekmenü

San Francisco lett az első jelentősebb amerikai város, ahol ezentúl törvény tiltja meg az éttermeknek, hogy ajándék játékokkal népszerűsítsék a gyereknek szánt egészségtelen ételeiket. A szerdán elfogadott új törvény december 1-étől lép hatályba. A szabályozás értelmében a gyermekeknek szánt ételekhez ezentúl csak akkor lehet játékokat ajándékozni, ha a menük kevesebb mint 600 kalóriát, gyümölcsöt és zöldséget, valamint alacsony cukor- és zsírtartalmú üdítőket tartalmaznak.

“Gyermekeink betegek. San Franciscóban aggasztóan magas az elhízottak aránya, különösen a fiatalok körében” – mondta Eric Mar, a törvény egyik támogatója. “Ez kihívást jelent az éttermek számára, hogy ezúttal a gyerekek egészségét szem előtt tartva, csatlakozzanak azokhoz a helyi vendéglőkhöz, amelyek már elkötelezték magukat az ügy érdekében” – tette hozzá.

Gyermekelhízást megelőző program indul Magyarországon

Az új törvény ellenzőinek táborába többek között a Nemzeti Étterem Egyesület és a McDonald’s gyorséttermi lánc tartozik, amely 1979-ben vezette be az ingyen játékokkal népszerűsített Happy Meal menük gyakorlatát. “Rendkívül el vagyunk keseredve a döntés miatt. Ezt nem akarják és nem is kérték vásárlóink. A gyerekek ételeihez adott játékok a McDonald’s-hoz tartozó szórakozás és családi élmény részei” – közölte Danya Proud, a vállalat szóvivője.

Az amerikai gyerekek 15 százaléka küzd a túlsúly, vagy az elhízás problémájával, amely a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát is növeli – hívta fel a figyelmet az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC). Néhány államban a gyermekek elhízási aránya a 30 százalékot is meghaladja. A 2006-ban a gyorséttermek – élükön a McDonald’s-szal – több mint 520 millió dollárt (99 milliárd forint) költöttek a gyerekeknek szánt menük reklámozására és a hozzájuk adott játékokra – a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság adatai szerint.

A súlyos elhízás már gyermekkorban megterheli a szívet

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFáklyás felvonulás Geréb Ágnesért, 2010. november 8.
Következő cikkElőzetesben marad Geréb Ágnes

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..