Biztonság és kényelem: magzati szívhang ellenőrzés (NST, CTG) otthon

Fetaphon

Otthonról ellenőrizhetjük biztonságosan és kényelmesen a magzati szívhangot egy új magyar találmány segítségével. A magzat szívhangjának vizsgálatával számos veszélyes állapot – például méhen belüli fertőzés, oxigénhiány – a mindennapi mérések segítségével észrevehető, és beavatkozással időben elhárítható. Az esetek jelentős részénél, észlelhetők az eltérések a magzati szívhang megváltozásának alapján, már napokkal a magzati elhalást megelőzően.

“A statisztikák szerint ma Magyarországon évente 100 000 gyermekből kb. 750-et vesztünk el a terhesség alatt. A már életképes magzatoknak és újszülötteknek 75-ször nagyobb a kockázata arra, hogy a szülés körüli időszakban elhalnak, mint hogy valaki egy éven belül autóbalesetben meghal!” – mondta el Prof. Dr. Török Miklós. – „Minél többször vizsgáljuk a magzati szívműködést, annál nagyobb valószínűséggel ismerjük fel a magzat életét veszélyeztető állapotokat. Azaz, lesz esélyünk a beavatkozásra.”

A kórházakban, a betöltött 36. héttől kezdve hetente mérik a magzat szívműködését az ún. CTG (karditokográfia) vizsgálattal. Ha a magzat átmeneti vagy tartós oxigénhiányt szenved, a gép által regisztrált görbe rajzolata eltér a szokásostól.

Káros a túl sok ultrahang?

Bizonyos esetekben – például fenyegető koraszülésnél – a rutinvizsgálatokon kívül sokkal több vizsgálatra is szükség lenne, azonban a hagyományos CTG készülékekben lévő ultrahangos fej használata korlátozva van. A mostanában napvilágra került vizsgálati eredmények szerint az ultrahang-kibocsátás befolyásolja a magzati idegrendszer fejlődését: megváltoztatja az agyfejlődés során az idegsejtek vándorlását és egymás közötti kapcsolataik kialakítását. Ezért biztonsági okokból az ultrahangos vizsgálatok számát korlátozzák, és az FDA nem is engedélyezi az ultrahangos fej otthoni felhasználását.

CTG vizsgálat otthon

Magyar feltalálók sok éves kutatás eredményeképpen kifejlesztettek egy, a világon egyedülálló távdiagnosztikai CTG készüléket. A FETAPHON egy olyan CTG műszer, mely GSM (mobil) hálózatot és az internetet használja ahhoz, hogy

  • regisztrálja a magzat szív frekvenciáját,
  • az anyai méh izomzatának aktivitását,
  • a kismama által jelzett magzatmozgásokat,

a napi mérések eredményét az orvos, a saját számítógépén látja, amely lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését.

A készüléknél a magzati szívhangot a világújdonságnak számító, akusztikus elven működő vizsgáló fej méri, szemben a hagyományos CTG – készülék ultrahang-fejével. A magzati szívhangot egy nagyérzékenységű mikrofon veszi, és a magzati szív által keltett hanghullámot alakítja át a vizsgálófej elektromos jellé. Ennek megfelelően nem éri sem a magzatot, sem az anyát a készülékből kibocsátott sugárzás a vizsgálat során, ezért a készülék korlátozás nélkül, otthon is használható.

A CTG vizsgálat eredményét a kezelőorvos az interneten keresztül nézi, majd értékeli és az eredményről üzenetet küld vissza a készülékre. A kismama a vizsgálat eredményét és a szükséges orvosi utasításokat otthonában, a készüléken olvashatja el.

„Az új fejlesztésű magzati szívhang monitornak köszönhetően Magyarországon, a világon elsőként valósult meg a működő magzati távfelügyeleti rendszer!” – mondta Prof. Dr. Kovács Ferenc elektromérnök, a készülék feltalálója.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMagányos kismamák
Következő cikkPannonhalma új arca: feltöltődés vendégbarát környezetben

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..