Pannonhalma új arca: feltöltődés vendégbarát környezetben

Pannonhalma mindig is kedvelt hely volt mind a hazai, mind a külföldi turisták számára. A Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Az UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996 decembere óta a világ kulturális örökségének része.

2009. március elején látványos fejlesztésbe kezdett a Pannonhalmi Főapátság, hogy erősítse turisztikai vonzerejét. Ennek eredményeként nyár elején megnyitották a VIATOR Étterem és Borbár, valamint a Szent Jakab vendégház kapuit, de a város további fejlesztések előtt áll. A szüret kapcsán pedig meg kell említenünk a híres Pannonhalmi Apátsági Pincészetet, ami idén elnyerte az „Év Pincészete” kitüntetést.

– “Pannonhalma, az ezer év jelen időként emlegetett, élő történelem. Az Apátság a vendégfogadásban is a komoly fejlődés útjára lépett. A fejlesztéseknek köszönhetően olyan vendégbarát hellyé vált az elmúlt években, ahol a minőségi kínálat az univerzális értékekkel és a magyarság szellemi hagyományaival találkozik.” – mondta Rábai László főapáti titkár VIATOR Étterem és Borbár ünnepi megnyitóján. A 65 vendég befogadására alkalmas étterem okkal kapta a Viator nevet.  A latin kifejezés utast, úton lévőt jelent, utal arra is, hogy „úton vagyunk mindannyian” – magyarázta az elnevezést Várszegi Asztrik püspök, főapát.

A Szent Jakab Ház megnyitásával lehetőség nyílik zarándok-csoportok, családok, iskolai kirándulások, ifjúsági csoportok, baráti társaságok elszállásolására kulturált körülmények között, pénztárcabarát módon. A központi épületből, a négy vendégházból és a kápolnából álló épületegyüttes az étterem alatti csendes völgyben épült. Kialakításakor figyelembe vették az akadálymentesítés követelményeit és létesítettek egy családi szállásépületet, két hat főt befogadó apartmannal, valamint kialakítottak egy egyfős remetelakot, illetve három ifjúsági szállásépületet 16 fős szobákkal és a hozzájuk tartozó egy-egy kétfős helyiséggel.

A projekt további ütemeiben befejeződnek az arborétum felújítási munkálatai, elkészül egy bemutató gyógynövénykert, valamint a levendulaolaj látvány-lepárló és vele egy épületben kap helyet az a teázó is, amelyben az apátsági teakeverékekből főzött italokat lehet megkóstolni.

Pannonhalma nem csak az apátságról híres. Az itt megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel is. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. A II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását, mivel a szőlőbirtokok és a pincészet is állami tulajdonba került. Az ezt követő évtizedekben a Pannonhalmán élő szerzetesek nem mondtak le a hagyományok újjáélesztéséről. 2000-ben kezdtek körvonalazódni azok a tervek, amelyek révén 2000 m² alapterületen 3000 hl tárolókapacitással 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet.

A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe. Ezt a hagyományőrző és egyben modern technológiát is alkalmazó munkát értékelte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, amikor 2010-ben az „Év Pincészete” kitüntető címet a Pannonhalmi Apátsági Pincészetnek ítélték oda.

Az ízletes boroknak a hazai sztárok sem tudnak ellenállni. A zenészszakma hivatásos borlaikusának tartott Kovács Ákos kóstolhatta meg elsőként az év pincészetének választott Pannonhalmi Apátsági Pincészet két új csúcsnedűjét.

„A bort lehet elemezni, lehet nézni, szagolni, de leginkább arra való, hogy megigyuk. A pannonhalmi csúcsborokat tavaly ősszel még bakfis korukban volt szerencsém megkóstolni, és már akkor is érződött rajtuk a bencés lelkület. Mára mindkét nedű lekerekedett, érett, felnőtt borrá nemesedett. A minőségükről csak annyit mondhatok, hogy mindkét ital az „igyál még” kategóriába tartozik” – nyilatkozta az előadóművész, miután belekortyolt a Prior 2009 és a Pinot Noir 2009 borokba.

További látnivalókról, a természetvédelmi és tájtörténeti bemutató túraútvonalról, valamint aktuális programajánlatról a város honlapján tájékozódhatnak.

Sárdi Barbara

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBiztonság és kényelem: magzati szívhang ellenőrzés (NST, CTG) otthon
Következő cikkKirándulóhelyek őszre, télre: Tropicarium Budapest

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..