Biztosíts tudatosan!

biztosítás

Ha a biztosítás szó azonnal tiltakozásra késztet, legfeljebb csak „szükséges rossz”-nak, hovatovább „pénzkidobás”-nak gondoljuk, ezért inkább nem is foglalkozunk vele – akkor különösen érdemes erről a témáról információt gyűjtenünk. Célszerű elsőként meglévő ismereteinket, és negatív hozzáállásunk okát átgondolni. Gazdasági nehézségek idején, amikor nincs tartalékunk, különösen fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő biztosítással.

Nem szívesen szánunk időt sem a tájékozódásra, sem a biztosítóval való kapcsolattartásra, ezért sokan a kényelem és gyorsaság reményében on-line kötnek szerződést – de ebben az esetén a kárbejelentés, és az ügyintézés szintén csak így lehetséges. Általában téves elképzelés, hogy az üzletkötőt csak a szerződéskötés érdekli, hiszen a biztosító társaságok szándéka, és érdeke tanácsadók közreműködésével a személyes kapcsolattartás, és tájékoztatás, valamint a partneri viszony kiépítése. Számunkra még szokatlan, hogy megbízunk egy biztosítási tanácsadóban, ahogy például mára már szinte nélkülözhetetlen hogy megbízzunk a könyvelőnkben.

Fontos tudni, hogy a vagyonbiztosítási szerződések határozatlan időtartamra szólnak ugyan, de a biztosítási időszak kötött: legtöbbször ez 1 év, de külön kedvezményért akár 3 év is lehet. A szerződést felmondani csak érdek múlás esetén, vagy évforduló előtt legalább 30 nappal, írásban lehet mindkét félnek. Egyéb esetben a biztosító társaság jogosult az elmaradt díjak behajtására is akár. Nem elhanyagolható, hogy a biztosítás összege mindig „előre jár”, fizetési késedelem esetén a társaságok nem minden esetben küldenek értesítést. Szerződési típusokként eltérő idő múltán, általában 60 napi késedelem esetén szerződésszegés miatt, akár meg is szűnhet a szolgáltatás, és annak kockázatvállalása. Kellemetlen élményt és anyagi vesztességet is okozhat, ha erre nem figyelünk. Fizetési nehézség esetén érdemes felkeresni a tanácsadót, vagy az ügyfélszolgálatot. A személyes adatokban bekövetkező változásokról, ugyanúgy, mint a pénzintézeteket és szolgáltatókat, a biztosítót is 5 munkanapon belül kell írásban értesíteni. Gyakori probléma, hogy családon belül sem „téma” a biztosítás, a családtagok gyakran nem is tudnak egymás szerződéseiről. Tanácsos az élet- és vagyonbiztosítási kötvényeket rendezetten, lehetőleg egybe gyűjtve tartani.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a legismertebb, mégsem használjuk ki az információkat. Egyre több biztosító társaság kínál „együttkötési” akciókat, például a kfgb és lakásbiztosítás együttkötése jelentős engedményt jelenthet. További kedvezmény érhető el, ha a szerződéseink egy társaságnál vannak, a folyószámláról történő díjlehívással, és az egyösszegű díjrendezéssel. Mindezeket figyelembe véve nem biztos, hogy az internetes kalkulátor által legolcsóbbként kínált kfgb a számunkra legkedvezőbb. Érdemes tudni, hogy a díjon felül fizetendő baleseti adó elmaradása esetén nem kaphat a tulajdonos sem zöldkártyát, sem igazolást!

A lakásbiztosítás ugyancsak „közismert”. Sokan a miatt nyugodtak, mert „évtizedek óta megkötötték”. Fontos lehetőség, hogy néhány évente nézzük/nézessük át a szerződésünket, és igazítsuk az aktuális igényeinkhez, és a piaci kínálathoz. A szolgáltatások köre rendszeresen bővül, a háztartás felszereltsége, létszáma időnként változik. Legtöbbször a módosított szerződés biztosításszolgáltatásban valamint árban is kedvezőbb lehet, mint az automatikusan indexált. Érdemes valós értékre biztosítani ingó és ingatlan tulajdonunk. Lakásbiztosítást sokan csak úgynevezett hitelfedezettként kötnek. Nem elég hangsúlyos, ha a társasházi biztosítás a fedezet a közös költség tartalmazza a díjat, azaz nem lehet díjelmaradása az adósnak. Ingatlanbiztosításnál is egyre elterjedtebb a gyakori, nem ritkán évenkénti „biztosítóváltás”, kihasználva a kedvezőbb lehetőségeket, hitellel terhelt ingatlan esetén azonban érdemes előtte tájékozódni a banknál. A szerződésben kedvezményezettként a pénzintézetet fel kell tüntetni, és erről érvényes igazolást kell bemutatni. Érdemes több módozat árát összevetni, és különösen fontos részletes szolgáltatási listát kérni. Az „alap” biztosítási csomaghoz mérten ár-érték tekintetében sokszor kifejezetten kedvezőbb a szélesebb körű szolgáltatást tartalmazó. A gondatlanságból, elhanyagoltságból eredő, és szándékosan, vagy befolyásolt tudatállapotban előidézett kár nem biztosítási esemény. Amennyiben a szerződő elhunyt, a biztosítónál is jelezni kell.

Hamarosan itt a nyár, és az utazások ideje. Fontos tudnunk, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem biztosítási fedezet, sőt a bankkártyák, hitelkártyák, különböző egyéb biztosítási termékek mellé adott utasbiztosítások sem tartalmaznak egészségügyi ellátásra jogosító fedezetet – bár egy sajnálatos tragédia esetén mind érvényes, és kártérítést is nyújt. Fontos tájékozódnunk, és külföldi utazás időtartamának és céljának megfelelő fedezetű utasbiztosítást kötnünk – ezen a költségen igazán nem érdemes spórolnunk.

A szolgáltatásfinanszírozás napjaink terméke, amely magas szintű egészségügyi ellátásra nyújt fedezetet. Ugyancsak viszonylag új termék a jogvédelmi biztosítás – érdemes ezekről is tájékozódni. Az Egészségpénztári, és a Nyugdíjpénztári megtakarítások kedvező előtakarékossági lehetőségek, és anyagi előnyt is jelentenek.

Már-már divatos indulattal reagálni a témára: egyre több szolgáltatási területen kínálnak biztosítást is, sokszor a legváratlanabb helyzetben „bombáznak” az ajánlattal, emiatt nem szükséges kellemetlenül éreznünk magunkat. Sőt ha nincs szükségünk az információra, vagy nincs biztosítási igényünk akkor nyugodtan, és határozottan utasítsuk vissza. Ne feledjük: lehetőségektől, és ezáltal megtakarítástól eshet el, esetleg komoly kellemetlenség érhetik azt, aki nem törődik a biztosítási ügyeivel.

Lényeges, hogy megfontoltan, kellő információ birtokában, lehetőleg a meglévő biztosításainkhoz igazítva, családunkkal közösen döntve, tudatosan kössünk szerződést.

Kovács Mária

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHogy lehetsz zöld önkéntes?
Következő cikkTöbbet várnak ma az apáktól, de ők ezt nem bánják