Utazz biztonságban!

Börönd: Utazz biztonságban!

Az év bármely szakában történő utazás gondos szervezért igényel – főleg a már gyermekes szülőknek, nem kivétel ez alól a nyári üdülés sem. A nyári hónapokban egyre több magyar család utazik külföldre, és a mai közbiztonsági helyzet sajnos indokolja az óvatosságot. A Magyar Nemzeti Bank az utazási biztosítás megkötésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Piaci becslések szerint az évente külföldre utazó több millió magyar közül csak minden harmadik köt utasbiztosítási szerződést, annak ellenére, hogy egy átlagos európai nyaralásra már napi pár száz forintért kínálnak biztosítást a pénzintézetek, de a magasabb összegű szolgáltatást nyújtó ajánlatok is elérhetőek jellemzően ezer forint alatt. Az utasbiztosítások speciális termékek, melyek egyidejűleg nyújtanak fedezetet külföldön való tartózkodás során bekövetkező betegségre, balesetre, poggyász kárra, s jellemzően magukba foglalják az utazási segítségnyújtást, a felelősségbiztosítást és a jogvédelem költségét is.

Az utasbiztosítás kiválasztásánál érdemes körültekintően tájékozódni az általános és egyedi szerződési feltételekkel kapcsolatban, mivel a hazai biztosítók termékei nem csak díjaikban, de a vállalt kockázatok körében és a fedezetek mértékében is jelentősen eltérhetnek.

Figyelembe kell venni, hogy

az úti cél, az utazás hossza, a közlekedési eszköz, a vagyontárgyak, és az utazás során végzett tevékenységek jellegétől függően az utasoknak más-más biztosítási szolgáltatásra lehet szükségük.

Az Egyesült Államokba utazóknak célszerű magas vagy korlátlan fedezetet nyújtó biztosítási módozatot választaniuk, mivel az egészségügyi ellátás rendkívül költséges az USA-ban.
A sportolni vágyók számára hasznos lehet kiegészítő sportbiztosítást kötni, amely fedezetet nyújthat vízi sportok, búvárkodás és más sporttevékenység közben bekövetkezett baleset esetén.
A nyaralás előre nem látható (pl. betegség miatti) meghiúsulására pedig célszerű útlemondási biztosítást is választani. Valamennyi utasbiztosítási szerződés tartalmaz olyan eseteket (mentesülés, kizárt kockázat), melyre a biztosító nem vállalja a szolgáltatás nyújtását, illetve fedezeti limiteket rögzíthet, bizonyos esetekben az önrész vállalását is kikötheti.
A napjainkra jellemző terrorveszélyből kifolyólag például a hivatalosan „utazásra nem javasolt” országokba való látogatásra általában utasbiztosítás nem köthető.

Kártyákhoz kapcsolódó biztosítások

Az utazók igénybe vehetik az Európai Unió területén érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK), amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál díjmentesen kiváltható, azonban csak korlátozottan – elsősorban sürgősségi ellátásra – használható, s azt kizárólag a helyi társadalombiztosítási szervvel szerződött szolgáltatók fogadják el.

A bankkártyákhoz kapcsolódhat utazási- és balesetbiztosítás, ezek tartalmáról érdemes részletesen tájékozódni a pénzügyi intézményeknél, ugyanis ezek a termékek nem személyre szabottak, sőt egyes esetekben a biztosítás csak akkor érvényes, ha a bankkártyát az adott országban előzetesen használják.

Utólagos panaszok elkerülése

Az MNB közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az utasok az utasbiztosítás megkötését megelőzően tájékozódjanak körültekintően, mert bár elenyésző számú kifogás érkezik a biztosítókkal szemben, de rendszeres az olyan panasz például, hogy a biztosító csak a külföldi kórházi ellátást fedezi, de a hazautazás költségét azonban már nem. Gyakori fogyasztói kifogás továbbá, hogy a bűncselekménnyel (lopás, rablás) összefüggő esetekre, külföldi munkavállalásra, vagy például járatkésésre nem terjed ki az utasbiztosítás.

Családi vagy csoportos biztosítás

A legtöbb biztosítónál igényelhető családi vagy csoportos konstrukció is, ilyen biztosításcsomag kötésekor meglehetősen nagy kedvezmények járnak, így a gyermek(ek)re kötött biztosítás szinte ingyenes.

Érdemes egy online biztosítási kalkulátorral kiszámolni, hogy adott feltételek/biztosítási kockázatok mellett milyen ajánlattal jár a legjobban a család. Az utasbiztosítás megléte a nyugodt, biztonságos családi vakáció záloga, érdemes megkötni, mert egy nem várt helyzet, betegség, sérülés esetén óriási kiadásoktól kímélheti meg a családi kasszát.

Forrás: MNB

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .