Új genetikai tesztvizsgálat várandósoknak

A Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központja és az UNI-Med Kft. új genetikai tesztvizsgálatot vezet be Magyarországon. A Veracity elnevezésű teszt a prenatális genetikai tesztek területén új szolgáltatás, alkalmazásával a leggyakoribb magzati kromoszóma rendellenességek hatékonyan szűrhetőek anyai könyökvénából vett vérből, azaz egy hagyományos vérvétellel.

A terhesség során végzett szűrő és diagnosztikus vizsgálatok célja egyrészt a magzati fejlődési- és genetikai rendellenességek diagnosztizálása, másrészt az anyai veszélyállapotok időben történő felismerése és megelőzése.

A teszt előnye, hogy a magzat számára nem jár vetélési kockázattal, és a várandós kismama számára is jóval kisebb megterhelést jelent, mint a hasfali szúrással történő mintavétel.

A teszt már a terhesség korai szakaszában, a 10 héttől hatékonyan alkalmazható. Gyors eredményt ad, az anyai vérmintának a vizsgáló központba érkezésétől számított 10 napon belül garantáltan megérkezik a vizsgálati eredmény.

A Veracity teszt a 21-es, 18-as, 13-as és a nemi kromoszómák (X és Y kromoszómák) esetleges rendellenességeit vizsgálja. A teszt igen megbízható, mivel az egészséges és a beteg magzatok kimutatásának tekintetében közel 100%-os érzékenységű, a Down-kór, Edwards-szindróma és a Patau-szindróma esetében is. Mindemellett a magzat nemének kimutatása, illetve a szűrést követő genetikai tanácsadás is a szolgáltatás része. A bevezetésre kerülő új teszt az anyai vérben található szabad DNS-szakaszok elemzését végzi el, és így képes hatékonyan kiszűrni a magzat leggyakoribb genetikai rendellenességeit. A teszt megfelel az Európai Unió által előírt standardoknak.

Megbeszélik a leendő szülőkkel az eredményt

A szegedi Orvosi Genetikai Intézetben folyó betegellátás során a betegségekre hajlamosító örökletes tényezők feltárása, megismerése a cél. Ezzel lehetőség nyílik a terhesség korai szakaszában kiszűrni azokat a kismamákat, akik esetében a születendő magzat hordozza az azonosított örökletes eltéréseket. A szűrővizsgálat eredményét genetikai tanácsadás során a szülők elé tárják, megbeszélve és alaposan mérlegelve az adott betegség megjelenésének valószínűségét, kockázatát és a várható későbbi következményeit.

Ciprusi elemzés, magyar egyetemi képviselet

A Veracity teszt a NIPD Genetics szabadalmaztatott eljárása, a vizsgálat elvégzése a akkreditált, minőségbiztosított, központi laboratóriumában, Cipruson történik az SZTE SZAKK Orvosi Genetikai Intézet közreműködésével.  Kérdésünkre, hogy a vizsgálatokat miért nem itthon végzik, Prof. Dr. Széll Márta a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központ Orvosi Genetikai Intézetének vezetője elmondta, az újgenerációs szekvenáló rendszer nagyon drága, a gazdaságos működtetéséhez szükséges kellő mintaszám Magyarországról nem áll rendelkezésre, ezért minden hazai szolgáltató külföldön végezteti ezeket a vizsgálatokat. Jelenleg öt szolgáltató kínál hasonló, térítéses szűrővizsgálatokat hazánkban. Ezek közül a tegnap Szegeden bejelentett új genetikai tesztvizsgálat az első olyan, amelynek képviseletét nem magáncég, hanem a Szegedi Tudományegyetem tulajdonában lévő kft látja el, melynek több évtizedes szakmai tapasztalata van a várandósok ellátásában.

Resch József, az UNI-Med Kft ügyvezetője elmondta, a több mint fél évig tartó szigorú hatósági engedélyeztetés lezárultával, mostantól az a céljuk, hogy a különböző egészségügyi cégek bevonásával minél több hazai és határon túli kismamához eljusson az új szűrővizsgálati módszer. Sikerességük kulcsaként a szolgáltatás magas szakmai tartalmát, és a szolgáltatást nyújtó szakmai hitelességét emelte ki.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkUtazz biztonságban!
Következő cikkHolnap zárva lesznek a patikák is

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..