Utazás pocakosan

Előfordulhat, hogy amikor a párunkkal a nyaralást tervezgettük, még nem tudtuk, hogy tulajdonképpen hárman indulunk el. Ez természetesen sokat változtat a helyzeten, és felvetődik egy sor kérdés azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljünk az utazás alatt.

Kizáró okok

Természetesen létezhetnek olyan okok, amelyek megfontolásra, esetleg az utazás törlésére,
elhalasztására késztetik a kismamát. Óvatosságra ad okot, ha az anyukának volt már korábban vetélése, magas a vércukorszintje, a vérnyomása, illetve fokozott hajlama van a trombózisra. Ezekben az esetekben mindig tájékoztatni kell a kezelőorvost a tervezett utazásról. Az első trimeszterben utazni kicsit macerásabb is, mert a reggeli rosszullétek kellemetlenné tehetik az utazást. Érdemes viszont kihasználni a második trimeszter nyújtotta előnyöket. Ekkor már kisebb a vetélés kockázata, csökken az émelygés, aluszékonyság, de még viszonylag kicsi a pocak, és a kismama energikusabb. Sokan ilyenkor utaznak el „még egyszer utoljára kettesben”, és megpróbálják a következő három évre előre kipihenni magukat. A harmadik trimeszterben gyakoribbá válnak a vizsgálatok, és a legtöbb orvos ilyenkor már nem ajánlja az utazást.

Előkészületek

Nagyon fontos, hogy bárhová utaznak is a kismamák, vigyék magukkal az orvosi papírjaikat. Ha bármilyen komplikáció felmerül utazás vagy nyaralás közben, létfontosságú, hogy az idegen ország orvosa tudja, mi van az anyukával. A leleteken latinul szerepel minden fontos dolog, ezért egy külföldi orvos is érteni fogja.

A várandós nők feltétlenül kössenek utasbiztosítást, ha külföldre utaznak! Egy kismamával bármikor történhet valami, és a külföldi gyógykezelés nagyon sokba kerülhet. Csak életmentő beavatkozások és szülés esetén állja a társadalombiztosítás a költségeket, és azt is csak olyan országok esetén, amelyek erről államközi szerződést kötöttek Magyarországgal.

Úti csomag

A kismamák készítsék össze azokat a gyógyszereket, amelyeket várandósan is szedhetnek: fájdalom- és lázcsillapító, hasmenés elleni szer, esetleg a kezelőorvos által vészhelyzetre felírt antibiotikum.

Ha hosszabb utazást tervez a család, akkor feltétlenül vigyen magával a kismama egészséges nassolnivalót, magokat, müzliszeletet, gyümölcsöket, zöldségeket felaprózva egy dobozban, és vizet. Ezzel elkerülheti a kiszáradást, székrekedést.

Autóval utazni

Ha a család autóval utazik, akkor legalább óránként álljanak meg, hogy a kismama tudjon sétálni egy kicsit, ezzel is csökkentve a trombózis veszélyt. Na meg persze azért, hogy el tudjon menni pisilni.

Autós utazásnál figyelni kell a biztonsági öv helyes használatára is. Nagyon fontos, hogy a várandós nő megfelelően állítsa be az öv magasságát. Az alsó részét a pocak alatt húzza át, a felső részét pedig a két mell között. Az övet soha ne tegye a hasára!

Repülővel utazni

Mielőtt repülőjegyet foglalnál, mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét! A legtöbb orvos nem ajánlja a repülést a 36. hét után, illetve a 32. hét után nem ajánlatos a tengerentúlra repülni. Érdemes tájékozódni a repülőtársaságoknál is, mert egyes cégek orvosi igazolást kérnek, amely tartalmazza a szülés várható időpontját, illetve pár sort arról, hogy a várandósság problémamentes.
Ha lehet, próbáljanak meg a gép elejére és a folyosó közelébe jegyet szerezni, mert így könnyebb jut el a mosdóig a kismama. Hosszabb repülőút alatt a várandós nő gyakran álljon fel, sétálgasson, mert így megelőzheti a vérrögképződést. Ha erre nincs lehetősége, akkor bújjon ki a cipőből, gyakran feszítse meg a lábfejét, vádliját.
Ha pedig a sok utazás után célba ért a család, élvezzék a nyaralást, mert hosszú ideig nem lesz lehetőségük ilyen gondtalan kikapcsolódásra!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkÁldatlan állapotok áldott állapotban 3. rész
Következő cikkKapcsolatfeltöltő – programok párok számára

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..