Úton… Séta a szülés – születés minőségéért

Séta a szülésért, születésért -kitűzője

Az idei rendezvény központi gondolata a szülés utáni együttlét, az úgynevezett “aranyóra” biztosítása az édesanya és a baba számára. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Perinatális Szaktanácsadói Képzése oktatóinak és hallgatóinak kezdeményezésére idén harmadik alkalommal, 2016. június 27-én indul a Budapestről Miskolcig tervezett, nyolc napig tartó figyelemfelhívó séta.

A szülés utáni anya-gyermek elválasztása (szeparáció) rutinszerű alkalmazása a huszadik század fejleménye. Korábban, évmilliókon át az anyához való folyamatos kapcsolódás volt a túlélés alapja. Az újszülöttek nagy része nagyon éber állapotban van a megszületést követő első egy-két órában, ezt nevezik a szakemberek aranyórának. Ebben a rövid időben, ha a baba az anyával bőr-bőr kontaktusba tud kerülni, az első szoptatás meg tud történni, az számos előnnyel járhat mindkettőjük számára.

Az aranyóra jótékony hatással van az újszülött hőszabályozására, vércukorszint ingadozására, kevesebbet sír, pozitívan hat a későbbi szoptatásra is, egyes kutatások szerint csökkentik az anyai poszt-traumás stressz-szindróma, a szülés utáni hangulatzavarok megjelenését, könnyebben megtalálja a szinkront a babával.

A séta célkitűzése az is, hogy a Bababarát kezdeményezés javaslatait, az AnyaBaba barátság 10 pontját és a WHO ajánlásait betartsák a hazai szülészeteken.

A magyar szülészeti mutatók elkeserítőek: a WHO 1999-ben gyakorlati kézikönyvet adott ki a normál lefolyású szülés ellátásáról, a gátmetszés elfogadható arányát 10% alatt határozták meg. Az OEP adatszolgáltatása alapján 2012-ben Magyarországon ez 62% volt.

A császármetszések gyakorisága a szülések körében a WHO ajánlásai szerint 10-15%-nál nem szabadna, hogy magasabb legyen, a világon sehol sem indokolt. Hazánkban ez az arány az OEP adatszolgáltatása alapján 2012-ben 35,3% volt, 2014-ben 37% 2015-ben közel 40%.

A sétát mindenki a maga tempójában járhatja végig, hol csendesen, hol hangot adva élményeinek. Mindez mutatja, mennyire fontos a saját ritmus (amit nem érdemes se gyorsítani, se lassítani), a folyamat (ami legalább olyan lényeges, mint a célba érkezés), az együttlét vagy éppen a magány.

Az idei sétán a résztvevők ellátogatnak az egri, az ózdi, a kazincbarcikai és a két miskolci bababarát szülészetre. Borsod-Abaúj- Zemplén megye egyedülálló az országban, a megyében négy bababarát szülészet is található. Ezeken a szülészeteken a császármetszési arány jóval az országos átlag alatt van, és megvalósulnak a bababarát alapelvek. A séta során kiemelkedő munkájukra és az elért eredményeikre szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét.

Az Eger – Ózd – Kazincbarcika – Miskolcig tartó útvonal főbb állomásain különböző programokkal várják az érdeklődőket, illetve fogadják a sétálókat. A sétához kapcsolódó programokról itt olvashat bővebben.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKoraszülött babáik mellett lehetnek a szegedi anyukák
Következő cikkUtazz biztonságban!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..