Koraszülött babáik mellett lehetnek a szegedi anyukák

Anyaszoba Szegeden

2016. június 28-án Anyaszobát avattak a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Az Anyaszállás négy édesanyának biztosít lehetőséget arra, hogy koraszülött gyermekük mellett folyamatosan bent tudjanak lenni, csecsemőjük felépülését támogatva ezzel. Ma Magyarországon minden 10. gyermek koraszülött.

Ma Magyarországon minden 10. gyermek korábban, azaz a 37. terhességi hét előtt jön a világra. Az élet első hetei számukra, az időben érkezett társaiknál sokkal nehezebbek. A koraszülött intenzív osztályokon a csöppségek mesterséges körülmények között pótolják be, a normál esetben az anyaméhben zajló fejlődés utolsó heteit. A komplikációk leküzdése hosszú heteket is igénybe vehet, és ezek a hónapok, főleg a kezdetek, a szülők számára is rendkívül nehezek. Ez ma hazánkban 6000 – 6500 családot érint. Rajtuk, nekik segít az újonnan átadott Anyaszoba.

A Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kialakított Anyaszállás számos vállalkozói és civil támogatásnak köszönhetően közel hat millió forintból, két és fél hónap alatt került kialakításra. A komplexum három szobából, négy ágyból valamint konyha-étkezőből áll, egyszerre négy édesanyának biztosítva lehetőséget arra, hogy a koraszülést követően mihamarabb szoros, szeretetteli kapcsolatba kerülhessenek babájukkal, mert a korai időszakban az anya mindennapi jelenléte, hangja, simogatása nagyon sokat segít a babának a felépülésben.

A barátságosan berendezett szobákat koraszülésben érintett édesanyák idézetei is díszítik, reményt és kapaszkodót adva az ott lábadozó anyukáknak. Hiszen hihetetlen belső erőforrásokat kell nekik mozgósítani, feldolgozni a sok esetben testileg, lelkileg traumatikus szülést, gyermekágyi időszakot és úrrá lenni azon az aggodalmon, hogy mi lesz a gyermekükkel, családjukkal.

„A koraszülötteknél az anya-gyermek közötti lélektani kapcsolat szempontjából a közösen töltött első napok, hetek kiemelten fontosak, nagyon sokat számítanak a gyógyulás szempontjából.” – mondta az avatóünnepségen Dr. Németh Gábor, egyetemi docens, az intézmény vezetője. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az ünnepségen azt emelte ki, hogy számukra nagyon fontos, hogy mind a betegek, mind az orvosok, szakápolók jobb körülmények között végezhessék munkájukat, ezért is támogatták a beruházást.

Dr. Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója zárásként elmondta, az idei évben tervezik újabb anyaszobák létrehozását, régiek felújítását, gépesítését, mert „a koraszülött babák ugyanolyan kincsei a társadalomnak mit időben érkezett társaik.”

Az Anyaszoba létrejötte a Korábban Érkeztem Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Szeged-Csanád Egyházmegye valamint a Richter Gedeon Nyrt. összefogásával valósult meg. A szobákat az édesanyák ingyenesek vehetik igénybe.

Anyaszoba Szegeden

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..