Hogy lehetsz zöld önkéntes?

fiatal nő áll az erdőben

Azzal, hogy másokon segítünk, magunkkal is jót teszünk. Számtalan lehetősége van itthon is annak, aki ellenszolgáltatás nélkül, önkéntes munkát szeretne vállalni. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a zöld szervezeteket, ahol tárt karokkal várják az önzetlen munkaerőt.

WWF és Greenpeace

A két legnagyobb természetvédelmi szervezet folyamatosan keres önkénteseket, aktivistákat. Az, aki szeretne tenni a természet védelméért, a WWF Hungary honlapján regisztrálhat, megismerheti, hogyan működik egy ilyen szervezet, részt vehet a rendezvényeken vagy akár a munkatársaknak is segíthet egy irodában.

A világ 41 országában jelenlévő környezetvédelmi szervezet, a Greenpeace örömmel látja azokat a jelentkezőket, akik szívesen segítenének a kampánycélok megvalósításában. Az aktivisták ezen kívül részt vehetnek környezetvédelmi akciókon, információs anyagokat terjeszthetnek, grafikai munkákat, kiadványokat, transzparenseket készíthetnek.  A lehetőségek még itt sem fogytak el, várják azokat, akik szívesen fordítanak, fotóznak, filmeket készítenek, fesztiválokon beszélgetéseket és szakmai kirándulásokat szerveznek, és nem utolsósorban fát ültetnek. A jelentkezés mindkét esetben online történik, de a levelezőlistás meghívás is gyakori.

Messzelátó Egyesület

A 11 éve működő egyesület fő célja a környezetvédelem mellett, az önkéntesség kultúrájának mint értéknek, a társadalom építőkövének széleskörű terjesztése. A Messzelátó belépett az Európai Önkéntes Szolgálat(EVS) programjába is. Az EVS 2 héttől 12 hónapig terjedő külföldi önkéntes munkalehetőség a non-profit szférában, elsősorban az Európai Uniós országok valamelyikében, melyet az Európai Unió támogat. Ahhoz, hogy valaki részt vegyen programban, pályázatot kell benyújtania a nemzeti irodánál. A program célja, hogy segítse a helyi közösségeket, és elősegítse a fiatalok informális tanulását és jövedelmező kapcsolatot építsen ki a különböző országok között.

Critical Mass

Critical Mass 2011

Önkéntes munkát vállalni nemcsak hosszú távon lehet, egy-egy programon is elkelnek a segítő kezek. Ilyen esemény például  az évente megrendezésre kerülő Critical Mass Budapest kerékpár felvonulás, melyhez a rendezők minden éveben várják azt a 300 lelkes aktivitást, akik segítik a felvonulás létrejöttét és lebonyolítását. Az sem baj, ha épp nem tudsz ott lenni az eseményen, hiszen vállalhatsz matricaosztást a bicikli utakon vagy otthon, online terjesztheted a felvonulás hírét.

Nagyobb városainkban, mint például Győrben vagy Székesfehérváron  is működnek helyi zöld szervezetek, érdemes érdeklődni helyi újságokban és helyi honlapokon.

Írta: Halász Éva 
Fotók: Farkas Boglárka

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkÁlomnők árnyékában
Következő cikkBiztosíts tudatosan!