Boros András épületgépész mérnök, energiatanácsadó

navigreen.hu

Témakörök: épületgépészet, lakásfelújítás, energiatakarékosság, zöld megoldások

A szakértő elérhetőségei:
telefon: +36 20 956 5734
e-mail: boros@navigreen.hu
weboldal: www.navigreen.hu

A szakértő cikkei>>

A Navigreen egy családi vállalkozás, fő tevékenységünk az épületgépészet és a teljes körű kivitelezés. Alapítói – apa és fia – évekig dolgoztunk egy nagyobb építőipari cégnél, ahol főleg intézményektől kaptunk megbízásokat. Az évek során azonban változott a helyzet, és egyre nőtt a lakossági felkeresések száma. A megoldást egy családi vállalkozás létrehozása jelentette, amely kisebb, és ebből adódóan rugalmasabb, dinamikusabb, jobban alkalmazkodik a megrendelők igényeihez.

A Műegyetem elvégzése után a legnagyobb szakcégnél a CSŐSZER-nél helyezkedtem el, mint mérnök. Itt nagyon jó szakemberektől sokat lehetett tanulni és nagyon sokat tanultam az építkezéseken a más szakmájú emberektől is. Egy idő után azt vettem észre, hogy sok gyakorlati dolgot nem tudok, ami a munkák irányításához jó lenne. Nem tanították az egyetemen. Ezért elkezdtem egy vízvezeték szerelő mellett dolgozni. Azután elvégeztem egy hegesztő tanfolyamot. Barátaimmal padlófűtéseket kezdtünk szerelni, ami akkoriban nagy újdonságnak számított. Ezek és a folyamatos tanulás, képzés, fontosak a mi szakmánkban.

Az építkezésen a mérnök a karmester. Ismerni kell minden szakmának a sajátosságait, hogy ott mik a buktatók, hogyan lehet azokat elkerülni! A szakmunkások felkészültsége sem egyforma, aki nem jól dolgozik, azt segíteni kell pl. azzal, hogy megmutatom neki azt a munkafogást, vagy megcsinálom helyette.

Boros András és ifj. Boros András

Egy lakás felújításnál szinte minden mindennel összefügg! Karmester nélkül is zenélhetnek a mesterek, de talán jobb, ha valaki, aki ezt hosszú évekig tanulta, gyakorolta, a tapasztalatokat megszerezte, az vezényel és akkor szebb lesz a muzsika! A mérnök, vagy építésvezető is ezt csinálja.

Az építkezők szokták mondogatni, hogy az első ház, amit építettem nagyon vacak volt! Gyorsan eladtam! Mi nagyon sok házat építettünk és újítottunk fel. Ezeknél bizony néha elkövettünk hibákat, de azokat ki is javítottuk! A következőnél, már nagyon figyeltünk, hogy ezt ne kövessük el!

Ez egy tanulási folyamat. Aki 30 éve építkezik és a régi kollégák tudását is átvette, az bizony egészen máshogy nyúl a dolgokhoz, mint aki innen-onnan összeszedett valami információt és belecsap egy építkezésbe! Egy 50-60 éves orvos egészen máshogy operál, mint aki remegő kézzel végzi az első műtétjét!

A csapat is fontos. Mi állandó emberekkel, dolgozunk. Van, akivel már 20-30 év óta. Ahol a “szakik” különböző helyről jönnek és nincs irányítás, ellenőrzés, ott nem kell csodálkozni, ha a félig kész csövet bebetonozzák és csak mikor vizesedik a ház , akkor derül ki, hogy nincs bekötve a csatornába! Bár mindkét szakember elvégezte a munkáját, de mégis hiányzott valami plusz, tudás, figyelem, gondosság, tapasztalat és a garancia. Vannak emberek, akik mögött nem áll cég, így ha gond van nem lehet a garanciát érvényesíteni! Nálunk lehet.

A pénz fontos szerepet tölt be az életünkben. Az energia is. Talán fontos lenne, ha néha megkérdeznénk egy tanácsadót, hogy hogyan tudok jobban bánni, takarékoskodni azzal amim van! Egy elkormolódott kazán rosszabb, mint egy bankszámla, ami semmit sem kamatozik!

Mi ingyenesen adunk tanácsot és árajánlatot. Remélem, tudunk Önnek is segíteni!

Kérdezni a hozzászólásoknál tudsz és a választ is itt találod majd meg. Ha szeretnél azonnal értesülni róla, jelöld be, hogy kérsz e-mail értesítést, ha hozzászólás érkezik.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA boldog párkapcsolat hizlal
Következő cikkKészüljünk a télre energiatakarékosan

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves András! Lehet, hogy nem a legjobb helyen teszem fel a kérdésem de véletlenül találtam itt Önre és igen sürgető kérdésről van szó amire senkitől nem kapok kielégítő megoldást.
  Ariston kondenzációs kombi gázkazánunk van, műanyag csövek, Star radiátorok. Az egész rendszer 3 éves, azóta kínlódunk vele, a rendszerben állandóan megjelenik egy fekete színű, szétnyomható de a kazábnan kőszerű üledék eldugítva mindent ami csak létezik. Legalább 5 szerelő járt már itt, mindenki “tudta a megoldást” jó sok pénzért. Mindenféle vegyszerrel átmosták de ez a fekete valami újratermelődik és megbízhatóan senki sem tudja megmondani, hogy honnan.
  A ma ittjárt szerelő szerint az alumínum radiátorban ionizálódik a víz az áramlás során és ez attól van, nagynyomású készülékkel áramoltatott vegyszerekkel ki kell tisztítani a rendszert és a kazánt aztán a keringő vízhez adni egy olyan vegyszert ami nagyon lecsökkenti a víz vezetőképességét. Fel kell szerelni egy mágneses iszapleválasztót valamint a kazánt primer, a radiátorokat szekunder körre tenni, beépíteni egy új hőcserélőt és szivattyút, hogy ne juthasson a kazánba a kosz. Ez így nekem nagyon eltúlzottnak tűnik, legalábbis ami a két külön kör kialakítását illeti, anyagilag is igen megterhelő. Már nem tudom, mit gondoljak.
  Az első kérdésem, hogy Ön szerint mi okozhatja ezt az állandó szennyeződést. A második, hogy a fent említett variáció Ön szerint véglegesen megoldja-e a problémát.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel, Garai Andrea

  • Kedves Andrea!

   Sajnos távolból nem látom át teljesen, de próbálok segíteni.
   Az összes fűtési rendszerben fekete a víz, de ez általában nem okoz problémát.
   Önöknél lehet valami , ami ezt a hibát okozza.
   A rendszerben csak új fűtőtestek és kazán van?
   Mi a kazán pontos típusa?
   A kazán leáll a dugulás miatt?Milyen sűrűn?
   Kondenzációs a kazán , vagy normál?
   A leírt probléma ritka, de valószínűleg megoldható.
   Megnézném ingyenesen, ha Bp, en, vagy a közelben lakik.

   A kórházban is érdemesebb orvoshoz fordulni, nem az asszisztenshez, hiszen az orvos tovább tanult.
   Ilyen probléma esetén is talán jobb mérnökhöz fordulni.

   tisztelettel Boros András okleveles épületgépész mérnök

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..