Szuper családi és gyermekprogramok az idei húsvétra

A húsvéthoz kapcsolódó népi hagyományokat szórakoztató családi programok keretében is megismertethetjük a kicsikkel. Összeállításunkban érdekes és különleges budapesti és vidéki programokat válogattunk össze az ünnepre.

Az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő két napos Húsvét a Budai Várban hazánk legnagyobb húsvéti családi rendezvénye, amelyen a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására. Az egész napos programok mellett lesz regélő meselabirintus és Bóbita Kikeleti Mesekert, hagyományőrző ügyességi játékok, tojásgurítás, tojáskapkodás, húsvéti kézműves alkotóház, Mezőntúli játszóház. Újra forog a kosaras körhinta és népi játékok játszóterén kalandozhatunk a gyerkőcökkel.  Az állatsimogatónál nyuszik, bárányok és húsvéti fogat várja a családokat. Húsvét ünnepét a Hunyadi udvar nagyszínpadán a világzene, népzene, néptánc jeles képviselői teszik teljessé és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálhatja a kedvencét.

hvabv

A Vasúttörténeti Park és a Boomerang csatorna közös szervezésében idén húsvétkor különleges ünnepi kaland várja a gyerekeket. A családok április első vasárnapján a Boomerang csatorna kedvenc mesehőseit ábrázoló mozdonnyal utazhatnak a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba, hogy ott egy felejthetetlen húsvéti ünnepen vegyenek részt. A Parkban a „Keresd a nyuszit!” játék várja a legkisebbeket, több ponton felállított állomásokkal. Természetesen zenei programok is várják a családokat, a Picur Rádió Színpadon az ISZKIRI zenekar és a Libavonat együttes szórakoztatja a gyermekeket. A Vasúttörténeti Park kis tava mellett egy állatok részére kialakított karám, a Húsvéti Állatfarm is helyett kapott, amelyben nyuszit, csibét, kiskacsát, kislibát, bárányt, kecskét simogathatnak a gyerekek, illetve a bátrabbak a póni lovaglást is kipróbálhatják.

A magyar ünnepi hagyományokat és a húsvéti birkahús fogyasztásának szokását eleveníti fel a Vajdahunyadvárban a II. Húsvéti Bárányfesztivál, amely hazai és nemzetközi ételekkel, kézműves termékekkel, kézműves foglalkozásokkal és állatsimogatóval várja a családokat április 4. és 6. között. A három nap során a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek a csokikészítés és a tojásdíszítés különböző technikáival, feleleveníthetik a húsvéti játékok és a locsolkodás hagyományát, az állatsimogatóban pedig nyuszikkal és kisbárányokkal ismerkedhetnek. A színpadon folklór programok és népi játékok szórakoztatják a közönséget.

2bfvhv

Több mint 70 alkotó és műhely kínálja portékáit a Vörösmarty téren pénteken megnyílt Budapesti Tavaszi Vásáron. A rendezvényen kizárólag minőségi, zsűrizett magyar kézműves és dizájner termékek kaphatók, emellett több nagy lacikonyha, gyerekprogramok, népzenei és dzsesszkoncertek is várják a vendégeket április 26-ig. A vásár minden hétvégéjén nyitott műhellyel, kézműves bemutatóval készülnek a szervezők, terítékre kerül a tojásfestés, a nemezelés, a mézeskalács készítés, az ötvösség, a hangszerkészítés, a gyöngyfűzés, a fazekasság, a papírmerítés, az üvegfújás, a bőrdíszmű készítés és a kosárfonás is. A gyerekeket csütörtöktől vasárnapig kézműves játszóházba várják.

Vidéken is lesznek különleges ünnepi programok

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Hollókő az ófalu parasztházaival és köves utcájával szabadtéri múzeumra emlékeztet ugyan, de élő, működő falu, amelynek lakói a szombattól hétfőig tartó Hollókői Húsvéti Fesztiválon magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Idén még gazdagabb, színesebb a program és a látvány, mert a falu új látnivalókkal bővült, így a vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik magukat. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag – ezek jellemzik az eseménysorozatot. A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc ízeiből, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják.

hkhf

Húsvéti programmal készül a téli szünet utáni újbóli, április elsejei nyitásra a Sóstói Múzeumfalu is. A skanzenben felelevenítik a régi falusi húsvétokat, az egykori népszokásokat a tojásfestéstől kezdve az ünnepi lakomán át egészen az ünnephez kapcsolódó babonákig. Április 6-án, a húsvéti babonákat a múzeumfalu temetőjének csőszházában idézik vissza, lesz bábelőadás, tavaszköszöntő könnyűzenei koncert, kézműves bemutató, sőt gasztroudvar is nyílik régi ünnepi ételekből a Sóstói Múzeumfaluban.

Készülnek a húsvétra a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban is: a látogatók ünnepre szánt tojásainak elkészítéséhez a nagyhéten, hétfőtől péntekig, 10 és 18 óra között gyakorlott tojásfestők nyújtanak segítséget. A múzeum ünnepi rendezvényeinek résztvevői hagyományos locsoló verseket tanulhatnak, megismerkedhetnek a minden korosztály számára érdekes, hímestojás-minták felhasználásával készített játékokkal. A településen húsvéthétfőn népviseletbe öltözve mennek a délelőtti istentiszteletre a Zengővárkonyi Népiegyüttes tagjai, akik 15 órától Húsvéti locsoló című műsorukkal köszöntik a múzeumba érkezőket.

mmsz

A nyuszik is felfedezik Húsvétkor a szarvasi Mini Magyarországot – különleges fényképeket készíthetnek azok, akik az ünnepi hétvégén keresik fel az ország egyetlen interaktív makettparkját Szarvason, hazánk legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban. A gombnyomásra indítható kisvonatok, a valódi vasútállomások bemondója hangján megszólaló mini állomásépületek, a zenélő és hangzó makettek és a mini épületeket körülugráló nyuszik igazi családi élményeket ígérnek húsvétkor és a tavaszi szünetben is.

Babafalva/MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHízás és sport: miből mennyit szabad egy kismamának?
Következő cikkA koraszülött gyerekek többsége kinövi az asztmát

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..