Családi kedvezmény nyilatkozat TGYÁS, GYED, táppénz esetén

családikedvezmény.jpg

Annak, aki családi kedvezményt szeretne kérni  és pénzbeli ellátásban (TGYÁS, GYED, táppénz, baleseti táppénz) részesül az egészségbiztosítótól, a kedvezmény igénybevételéről szóló nyilatkozatot az ellátás kifizetőjének, azaz a megyei egészségbiztosítási pénztárnak kell beküldenie.

A nyilatkozatot az OEP által rendszeresített  „Adóelőleg-nyilatkozat 2011. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről” nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani. A  TGYÁS-ban, GYED-ben részesülő igénylők esetében az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár postán megküldi a „Nyilatkozat” elnevezésű nyomtatványt, melyet postafordultával kell visszaküldeni.  A  táppénzben (ideértve azokat az igénylőket is, akik gyermekgondozási segély mellett munkát végzőként jogosultak táppénzre) részesülők számára a nyilatkozat nem kerül hivatalból kiküldésre, ők az OEP honlapjáról tölthetik le>>.  (pdf)

Ha a nyilatkozatban a kérelmező az általa érvényesíteni kívánt családi kedvezmény összegét nem írja be, vagy a nyilatkozatot nem nyújtja be, úgy a megállapított ellátásból a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül fogják levonni az adóelőleget.

A nyilatkozatot minden esetben 2 példányban kell kiállítani és az ellátást folyósító szerv részére megküldeni. A nyilatkozat aláírás nélkül érvénytelen!

A nyilatkozat tartalmával összefüggő minden változás esetén új nyilatkozatot kell adni.

Szólj hozzá Te is!

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Üdvözlöm!
  Szakértőt kérdeznék meg arról, hogy?
  Babát szeretnénk a párommal, de nem teljesen érthető a gyed-del kapcsolatos dolgok.
  Hogy: a munkanélkül töltöt idő beleszámit-e a gyed-be, vagy kifejezetten a munkaviszony után jár. Mert nekem 166 nap legolgozottam van.
  De viszont tudomásomra jutott hogy a munkanélkül töltött idő ami nekem bőven több mint 365 nap az is beleszámit. Mert ezeken a napokon a tb-járulékok is fizetve voltak.
  És utána olvastam néhány helyen hogy 365 nap bisztosítotnak kell lenni akkor vagyok jogosult rá.
  Megköszönöm a segitséget.
  Köszönöm.
  Tisztelettel
  Szilvi

 2. Bocsánat, de ez most a gyerekenkénti kedvezményes nyilatkozás? (El vagyok veszve az új nevekkel.)
  Csak mert abban nem csak összegre, hanem gyerek-darabszámra is lehetett nyilatkozni, és szerintem az a biztosabb. Volt ott mindenféle szöveg a kitöltési útmutatóban, hogy jaj annak, aki rosszul igényli az összeget…

  A másik meg, hogy a munkáltatóhoz is be lehet nyújtani. Vagy csak az enyém olyan figyelmes, hogy minden évben küldi az aktuális nyilatkozni valókat és persze utána intézi is?? Attól függ, hogy a munkáltató kifizetőhely-e, nem? Szóval a “ellátás kifizetőjének, azaz a megyei egészségbiztosítási pénztárnak kell beküldenie” kitétel pontosításra szorul. Asszem… 🙂

  • szia Picilivi!

   Igen, ez a gyerekkedvezményhez a nyilatkozat.

   Köszönöm, pontosítottam, mert annak kell valóban a MEP-hez küldeni a papírt, aki onnan kapja közvetlenül az ellátást.

   Az OEP útmutató szerint be kell írni az összeget, de ezek szerint elfogadják anélkül is, ha be van írva a gyerekek száma.

   üdv,
   admin

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..