Családi kedvezmény nyilatkozat TGYÁS, GYED, táppénz esetén

családikedvezmény.jpg

Annak, aki családi kedvezményt szeretne kérni  és pénzbeli ellátásban (TGYÁS, GYED, táppénz, baleseti táppénz) részesül az egészségbiztosítótól, a kedvezmény igénybevételéről szóló nyilatkozatot az ellátás kifizetőjének, azaz a megyei egészségbiztosítási pénztárnak kell beküldenie.

A nyilatkozatot az OEP által rendszeresített  „Adóelőleg-nyilatkozat 2011. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről” nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani. A  TGYÁS-ban, GYED-ben részesülő igénylők esetében az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár postán megküldi a „Nyilatkozat” elnevezésű nyomtatványt, melyet postafordultával kell visszaküldeni.  A  táppénzben (ideértve azokat az igénylőket is, akik gyermekgondozási segély mellett munkát végzőként jogosultak táppénzre) részesülők számára a nyilatkozat nem kerül hivatalból kiküldésre, ők az OEP honlapjáról tölthetik le>>.  (pdf)

Ha a nyilatkozatban a kérelmező az általa érvényesíteni kívánt családi kedvezmény összegét nem írja be, vagy a nyilatkozatot nem nyújtja be, úgy a megállapított ellátásból a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül fogják levonni az adóelőleget.

A nyilatkozatot minden esetben 2 példányban kell kiállítani és az ellátást folyósító szerv részére megküldeni. A nyilatkozat aláírás nélkül érvénytelen!

A nyilatkozat tartalmával összefüggő minden változás esetén új nyilatkozatot kell adni.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzületési mátrixok 2.: születésünk hatása életünkre
Következő cikkEgészséges újszülött a babamentő inkubátorban