Családos EB-láz

Mi sem mehetünk el szó nélkül egy esemény mellett, ami lázban tartja egész Magyarországot. Igen, jól tippel a kedves olvasó, a Labdarúgó Európa-bajnokságnak szentelünk néhány sort. Focigyűlölő hölgyek, kérem görgessenek tovább! Bátor  nőtársaimnak, akik a megszoksz vagy megszöksz alternatívából az előbbire voksoltak, íme néhány tipp, hogyan éljük túl a foci őrületet anyaként, feleségként, úgy hogy közben mi is jól érezzük magunkat.

Először is ismerjük el, hogy hatalmas teljesítmény kis hazánktól 44 év után ismét az EB-n való részvétel. Lássuk be, hogy férjeink/párjaink jogosan kívánják végigszurkolni az EB-t, hiszen végre saját csapatukért izgulhatnak. Magyar együttesnek szurkolni – sportágtól függetlenül – valóban felemelő érzés, nem gondolnám, hogy férfi-nő csatát kéne vívni a foci miatt. Tudom, most a futballt kevésbé szerető nők körében nem leszek túl népszerű, az ő álláspontjukat is meg tudom érteni. Valóban kiábrándító tud lenni életünk párja, amint haverjaival összeölelkezve, sörös leheletével kürtöli tele a házat egy-egy helyzet alkalmával. Mint tudjuk, olyankor egy hónapig se lát se hall, minden a fociról szól, és még sorolhatnám a hátrányait a szurkolási őrületnek, s bár idevonatkozó statisztikák nem állnak rendelkezésemre, de tény, hogy valóban sok párkapcsolatot állít próbatétel elé egy-egy futball rendezvény. Amint az is elszomorító és aggodalomra adhat okot, hogy a nemzetközi közbiztonsági helyzet rányomja a bélyegét egy Európa-szintű sportversenyre. De félre a negatívumokkal!

CSAK POZITÍVAN!
Most lássuk a pozitív oldalát, miként tudunk családi programot, élményt varázsolni a focibámulásból.  Az idei foci eb unikuma kétségkívül a magyar válogatott. Az egyértelmű, hogy fiúgyermekeink, könnyen azonosulnak a magyar játékosokkal (is), automatikusan másolják apjuk viselkedését, így akaratlanul is rájuk ragad a foci szeretete. Minden kisfiú imádja bűvölni a labdát, az ő bevonásuk a kisebbik probléma. A lányokat nem feltétlenül érdekli a foci, nem is biztos, hogy sportként szívesen űznék azt, ám ha az anyjukon is azt látják, hogy ő is szurkol, nem tesz megjegyzéseket a család férfitagjaira és nem vonul el puffogva a hálószobába egy-egy meccs alkalmával, úgy ők is ekképpen fognak viselkedni.
Egyszóval
üljünk le családosan meccset nézni – legalább a magyar mérkőzéseket – tegyük azt emlékezetessé: látogassunk meg egy erre az alkalomra felvirágoztatott szabadtéri vendéglátóhelyet, szurkolói helyszínt, óriási hangulat szokott lenni a kerthelyiségekben; vagy az otthon kényelmében szolgáljunk fel rágcsálnivalót, üdítőt, öltözzünk nemzeti színekbe.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, piros póló, fehér nadrág, zöld zokni minden lakásban található, kislányunk körmét is nemzeti színűre lakkozhatjuk, így máris egy kis nőies elfoglaltságot is becsempésztünk.

A példamutató szurkolás pedagógiai szempontból sem utolsó: a szurkolásnak, mint tevékenységnek megvan az a pszichológiai hatása, hogy erősíti az együvé-tartozást, segít identitásuk kialakulásában, elmélyülésében. És nem utolsósorban gyermekeinkbe ezáltal is beleplántáljuk a sport szeretetét, fontosságát. Mindeközben többször hallhatják felcsendülni a Himnuszt, átélhetik a nemzeti összetartozás erejét. Az is imponálhat gyerekeinknek, amikor látják a futballistákat bevonulni kézen-fogva egy-egy gyerekkel – tényleg helyesek. A bevonuló focisták, és a több-tízezres szurkolói tömeg mintha a frontra indulnának, életre-halálra küzdenek; mintha háborút vívnának a nemzetek, nem is sportversenyt. Egy-egy győztes meccs, győztes csatának számít, a jól szereplő játékosok pedig nemzeti hőssé emelkednek. (Persze azért ez így túlzás, de van benne valami ijesztő.) A sportszerűség jegyében az aktuális ellenfél országáról, népéről is mesélhetünk gyerekeinknek. Ha tovább folytatom ezt a felsorolást, kisül, hogy tiszta haszon ez a foci EB!

Ha már haszonról esik szó, pedagógiai szempontból arra is érdemes ügyelni, hogy a mindent elárasztó EB-dömpingnek ne essünk áldozatául. Azaz ne vegyünk meg minden foci-eb-s játékot, figurát, plüsst, labdát, poharat és wécéülőkét gyermekünknek! Bár a kereskedőknek ez az időszak óriási üzlet, a gyerekek fejlődésére nem biztos, hogy jó hatással van, ha mindent megkapnak.

Türelemmel és megértéssel legyünk a fiúk felé, és mi is próbáljuk élvezni a meccseket, keverjünk egy koktélt magunknak, ha végképp nem bírjuk, fussunk össze a barátnőkkel a meccsek idején, tartsunk csajos estéket, vagy szervezzünk csajos meccsnézést!

EBÉ-ÁBÉCÉ
Kicsit készüljünk fel mi is a meccsekre, képezzük ki magunkat a szabályokból, csapatokból! A férfiak általában nem kedvelik, ha froclizzuk őket a focival, ám kifejezetten imponál nekik, ha az elfogadáson felül valódi érdeklődést látnak rajtunk. Pláne ha még arról is van némi sejtésünk, hogy mi az a „les” és hány játékos szaladgál egyszerre a bőrgolyó után. Íme három alapfogalom, amit ha elsütünk, garantáltan besöpörhetjük párunk elismerését.
A – Aranycsapat: Az aranycsapat minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának díszítő jelzője, közismert neve. Ez a csapat az 1950-es évtől 1956-ig játszott együtt. Az aranycsapat 1953-ban:

aranyacsapat

első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula

hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László

B – Bíró: Más néven játékvezető. Idén sok év után először újra nem csak egy magyar ember (csapat) képvisel minket egy világversenyen! Kassai Viktor magyar bíró asszisztenseivel sok éve rendszeresen vezet focimeccseket világversenyeken. Az idei EB nyitó mérkőzésén a Franciaország – Románia meccsen fújta a sípot.
C – Center: Középcsatár játékos.

ÍGY SZURKOLUNK MI!
Hát kérem, mi megcselekedtük, amit megkövetelt a haza! Véresen komolyan véve a magyar válogatott meccsét, szigorúan nemzeti színű pólókba, lányommal HUNGARY feliratú hajpántban, a fiúk magyar mezben, arcunkon piros-fehér-zöld arcfestéssel vonultunk fel a kivetítő elé. A kezdő rúgás előtt 10 perccel lánykám közölte, hogy rosszul van, majd ennek ékes példájaként megmutatta pocakjának tartalmát.  Ember tervez…Semmi vész, csak egy kis gyomorrontás, irány a nagymama. Kisfiam már a meccs előtti felkészülő motorozásban annyira elfáradt, hogy nyűgösen üldögélt az aszfalton a meccs iránt a legkisebb érdeklődést sem mutatva. Így hát a fiatalurat is leparkoltuk a nagyinál, mi pedig apával – nehogy az egész meccsről lemaradjunk – egy sarki söröző teraszáig jutottunk. Itt szurkoltuk ki a 2 magyar gólt, óriási üdvrivalgás közepette. Ha már beöltöztünk, szurkolni kötelező! Külön megemlíteném a három legifjabb szurkolót, akiket volt szerencsém anyukájuk ölében, karjában látni az említett sörözőben.

Üde fénypontja volt az estének a három baba, akik anyjukon lógva egyszerre sírtak, majd a kismamák egymás mellett ülve együtt szoptattak. Csoda vicces látvány volt – hiába, ezek a mai anyukák nagyon lazák… 🙂

Csemetéim eközben – szintén „díszmagyarban”mesét néztek a mamánál, érdekelte is őket a magyar meccs… (hát igen, a 3 évesnek természetes, bezzeg az apja, amióta az eszét tudja, nem tudott magyar válogatottnak szurkolni egy világversenyen) Meccs után összeszedtünk az elpilledt apróságokat,  gyors fürdést követően irány az ágy, mert addigra egyértelművé vált hogy ez nem csak egy gyomorrontás…a „foci láz” 38 fokosra hágott. Esti bónuszprogram anyának: hányás takarítás a kocsiból, híg kaki takarítás a kádból.  Sebaj! Szép volt fiúk! Továbbra is: Hajrá Magyarok! Jó szurkolást!

Válogatás szurkolói helyszínekből (elsősorban Budapesten, a teljesség igénye nélkül)

–    Margitsziget: itt összesen hétezer embert tudnak fogadni. A szervezők nemcsak 144 négyzetméteres kivetítővel, de külön gasztrosétánnyal és csocsó versennyel is készülnek az Eb ideje alatt
–    MOM Beach: ahol akár medencéből is lehet nézni a közvetítést. Ehhez belépőt kell váltani, de ha valaki csak a kertből nézné a meccseket, azt ingyen is megteheti. A helyszínen olasz ételekből és hamburgerekből is lehet választani az italok mellett. A magyar csapat meccsei előtt érdemes előre asztalt foglalni. Cím: MOM Beach 1123 Budapest, Csörsz u. 14-16.
–    Tüskecsarnok: itt is lehet nézni a kivetítőt az egykori Belvárosi Sport és Kertmoziban. Tüskecsarnok Magyar tudósok körútja, Budapest, 1117
–    Belvárosi Foci mozi: A Szabadság téri kivetítő szinte már hagyománynak számít, ezúttal is 36 négyzetméteres kivetítő és nagy zöld felület várj majd a nézőket. A térre szabadon lehet hozni enni- és innivalót.  Érdemes időben és pléddel érkezni, hogy zavartalan legyen a szurkolás. Cím: Bevárosi Foci mozi 1054 Budapest, Szabadság tér
–    Udvarromban klasszikus kocsmai hangulatra érdemes számítani sok fiatallal és külföldivel egyaránt. Cím: Udvarrom 1072 Budapest, Klauzál u. 21.
–    Bálna terasz: a Szabadság-hídtól nem messze, az egyik legszebb részen van. Ide is csak jó időben érdemes menni, és az is biztos, hogy a magyar meccsek idején vagy időben kell érkezni, vagy asztalt kell foglalni előre. Bálna Terasz 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.
–    WestEnd tetőterasz: aWestEnd szurkolói teraszán 6×4-es óriáskivetítővel, hagyományos és francia ízekkel: hamburgerekkel, salátákkal, édességekkel, sörkínálattal, ingyenes programokkal, fotókiállítással, arcfestéssel és igazi tomboló stadionhangulattal várnak mindenkit. WestEnd City Center. 1062 Budapest, Váci út 1-3.
Az ország számtalan pontján fellelhető meccsnézési lehetőségekről a www.hovamenjek.hu
oldalon találhatók információk.

Forrás: index.hu, wikipédia.hu

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Színész, újságíró, de mindenekelőtt édesanya vagyok. 2001-ben szereztem színész oklevelet, évekig szabadúszó színészként dolgoztam, majd 2007-ben diplomáztam az ELTE-n kommunikáció-művelődésszervező szakon. Dolgoztam PR-asszisztensként, segédszerkesztőként a Magyar Televíziónál, majd megszülettek a gyerekeim (Kincső, Bence) és főállású anya lettem. Eközben vágtam bele az újságírásba, fő témámat a gyermekeim szolgáltatták.  2010-15 között az Anyák Lapja és a Babamagazin újságírója voltam. Érdeklődési területem szerteágazó: színház, kultúra, pszichológia, társadalom, gyereknevelés, életmód… Ezért az újságírás mellett tettem le a voksom: így mindenbe belekóstolhatok, izgalmas emberekkel, sorsokkal találkozhatok; érdekes történetek és témák után kutathatok
Előző cikkÁldatlan állapotok áldott állapotban – 1. rész „Kisbaba van a hasban”
Következő cikkOtthonszülés, mint tényleges alternatíva

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..