Otthonszülés, mint tényleges alternatíva

Ombudsmani vizsgálat is megállapította – amelyet a Születésház Egyesület beadványa alapján indítottak -, hogy az otthonszülés jelenlegi szabályozása nem biztosítja a várandós nők számára a valódi választás lehetőségét. Az Alapvető Jogok Biztosa szerint nem teljesíti az állam a várandós nők önrendelkezési jogának védelmével összefüggő kötelezettségeit akkor, amikor az intézményi szülést teljes mértékben, az intézményen kívüli otthonszülést viszont egyáltalán nem finanszírozza a társadalombiztosítás.

Dr. Székely László ombudsman szerint a valós választás érdekében a szabályozás kiegészítésére, a méltányos módon történő támogatás megteremtésére van szükség. A biztoshoz forduló civil szervezet szerint az intézményen kívüli szülést szabályozó joganyag rendelkezései diszkriminatívak, a gyakorlat pedig emberi méltóságot sértő helyzeteket eredményez.  A jelenlegi jogszabályok szerint csak a jómódú családok tudnak élni a törvény adta lehetőséggel. Azt is sérelmezte a szervezet, hogy az otthonszülés választásakor akadályba ütközik a szükséges anti-D vakcina térítésmentes felírása és kiváltása. Székely László ombudsman átfogó vizsgálatot indított és az emberi erőforrások miniszterétől kért részletes tájékoztatást.

Nem támogatott otthonszülés
A biztos tényként állapította meg azt, hogy a társadalombiztosítás egyáltalán nem támogatja az otthonszülést, pedig annak kiadásai megközelítik a kórházban kísért szülés költségeit.

A jelenlegi jogszabály a társadalmi igényt elismerve ugyan a kórházi szülések mellett választási lehetőséget kívánt nyújtani, ugyanakkor a rendelet külön deklarálja, hogy a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést,

és ez sok szülőt megfoszthatott a választás konkrét lehetőségétől akkor is, amikor ennek egyébként az anya vagy a születendő magzat egészsége, biztonsága szempontjából nem lenne kockázata.  Az állam elvi szinten biztosította a választást az otthonszülés és az intézményi szülés között azzal, hogy megteremtette az otthonszülés jogi kereteit, megszüntette az intézményen kívüli szülésben való közreműködést szabálysértésként szankcionáló rendelkezéseket. (A szülő nő orvosi értelemben nem beteg, a szülés folyamata pedig az egyik legtermészetesebb élettani folyamat.) Azonban a teljes jogegyenlőséget az tenné lehetővé, ha a finanszírozás terén is arányos társadalombiztosítási támogatás lépne érvénybe.

Felkérés a rendelet módosítására
Az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, tekintse át a rendelet szabályait és fontolja meg, hogy a várandós nők számára méltányos társadalombiztosítási finanszírozás megteremtésével az otthonszülés valódi alternatívaként lehessen választható. Kérte, hogy tegye lehetővé a várandós nők számára, hogy – a választott szülési módozattól függetlenül – teljes társadalombiztosítási térítés mellett juthassanak hozzá az anti-D ellenanyaghoz.

forrás: OS, MedicalOnline

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsaládos EB-láz
Következő cikkMitől bababarát egy szállás?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..